Μελέτη της All.Can Greece αναδεικνύει τη σημασία της ολιστικής προσέγγισης των ασθενών
Σε ένα τοπίο αμφισβητούμενων κυβερνητικών ενεργειών και αποφάσεων, σχετικά με την ανάπτυξη του δημόσιου τομέα της Υγείας στη χώρα μας, οι ανάγκες όλων των ομάδων ασθενών εξακολουθούν να αυξάνονται και για την ικανοποίησή τους να απαιτείται εμπεριστατωμένη γνώση, σαφές επιστημονικό πλάνο και φυσικά πόροι.
Στο πλαίσιο αυτό, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο, με τις απαραίτητες επενδύσεις στον τομέα της υγείας, θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της πολιτείας, όπως επισημάνθηκε -σε πρόσφατη διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα της All.Can Greece με τίτλο “Εστιάζοντας στην Ποιότητα – Τάσεις και Προκλήσεις”– από τους ειδικούς τον τομέα της ογκολογίας και των οικονομικών της υγείας.
Η ημερίδα εστίασε στις τάσεις που διαμορφώνονται παγκοσμίως στον τομέα της ογκολογικής περίθαλψης, αλλά και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προσδοκίες των ασθενών για υπηρεσίες φροντίδας υψηλού επιπέδου που θα ανταποκρίνονται και θα καλύπτουν πλήρως τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
Η μελέτης της All.Can Greece
Τα αποτελέσματα της μελέτης της All.Can Greece, σχετικά με την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα, παρουσίασε ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., Ιωάννης Υφαντόπουλος. Σύμφωνα με τη μελέτη, βασική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, εκτός των σωματικών επιπτώσεων των θεραπειών, έχουν οι ψυχολογικοί παράγοντες, με το άγχος και την κατάθλιψη να αγγίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά. Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης των ασθενών, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και παρεμβάσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης.
«Σε πρακτικό επίπεδο, για τις παρεμβάσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης, δράση θα πρέπει να αναλάβουν έως κάποιο βαθμό και οι οργανώσεις ασθενών, προσπαθώντας να δημιουργήσουν καλύτερη πρόσβαση στην πληροφορία», σχολιάζει στο libre, σχετικά με την πρώτη αυτή παρουσίαση της μελέτης της All.Can Greece, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης, διευκρινίζοντας ότι σύντομα θα δημοσιευτεί ολόκληρη η μελέτη και με την οριστική της παρουσίαση θα υπάρχουν αναλυτικά και αντίστοιχες προτάσεις.
Η ποιότητα είναι κομβικό σημείο στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα
«Αυτό που πρέπει να τονίσουμε -και φαίνεται από όλες τις μελέτες αλλά και από την καθημερινή εμπειρία- είναι πως η ποιότητα είναι κομβικό σημείο στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα και έχει πολλές διαστάσεις που αφορούν την πρόσβαση των ασθενών στις βέλτιστες για αυτούς θεραπείες με δεδομένο ότι ο άξονας της Εξατομικευμένης Ιατρικής είναι αυτός στον οποίο θα εστιάσει η ογκολογία στο μέλλον. Άρα, θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να εστιάσουμε, από τώρα, ούτως ώστε να υπάρχει πρόσβαση όλων των ασθενών στις πλέον σύγχρονες και καινοτόμες θεραπείες. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να υπάρχει μία αξιόπιστη ταχύτατη και λειτουργική διαδικασία για την έγκριση και αποζημίωση των βιοδεικτών, γιατί αυτή είναι η βάση. Επίσης, οι ίδιοι οι ασθενείς μπορούν σε συνεργασία με τους διάφορους φορείς, όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ ή ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, κι άλλοι οργανισμοί που μπορούν να συμμετάσχουν στην εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών και στη συμμόρφωση διαφόρων φορέων του ιδιωτικού τομέα στις διαδικασίες που ήδη γίνει αποδεκτές και έχουν υπογραφεί».
Οι κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις του καρκίνου
«Ένα άλλο κομβικό σημείο είναι να δούμε τις μη σωματικές διαστάσεις του καρκίνου και να τις αναγάγουμε σε πρωταρχικό παράγοντα φροντίδας, όπως είναι η ψυχική υγεία και η επανένταξη μετά την επιβίωση των ασθενών. Στο πλάνο της πολιτικής ηγεσίας για την ογκολογική περίθαλψη, χρειαζόμαστε μία περισσότερο ολιστική προσέγγιση όσον αφορά τον καρκίνο. Δεν σημαίνει ότι επειδή αντιμετωπίστηκε η νόσος, επειδή δώσαμε καλά φάρμακα και έγινε καλά ο ασθενής, ότι τελείωσε το πρόβλημα. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι! Υπάρχουν ανάγκες που αφορούν τον ίδιο τον ασθενή και το περιβάλλον του, την οικογένεια, εργασιακά θέματα, και άλλα πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είναι οι κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις του καρκίνου.
Ένα σημείο που πρέπει να αναδειχτεί είναι η συνδρομή που θα έχει σε όλα τα παραπάνω ο ψηφιακός μετασχηματισμός που είναι επίσης κομβικής σημασίας, καθώς μπορεί να συμβάλει στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, μπορεί να λύσει προβλήματα και παθογένειες που υπάρχουν και ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Με τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, το οποίο προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του έτους, έχουμε πολλά αναμένουμε», κατέληξε ο κ. Καπετανάκης.
Success story η ακτινοθεραπεία για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα μας
Η παρουσίαση της «ποιοτικής επανάστασης στην Ακτινοθεραπεία», έγινε από τον Συντονιστή Διευθυντή του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», Γιώργος Πισσάκα, ο οποίος εστίασε στην καταλυτική συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία σε συνδυασμό με τη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατάφερε να αλλάξει τελείως το τοπίο στην ακτινοθεραπεία στη χώρα μας, καθιστώντας την ένα μοναδικό παράδειγμα προς μίμηση για την ογκολογική περίθαλψη στην Ελλάδα.
Άλλα σημαντικότερα μηνύματα της ημερίδας:
· Επιβεβλημένη η αναθεώρηση του πλαισίου για την έγκριση, αποζημίωση και συνταγογράφηση των βιοδεικτών με βάση κανόνες που θα καθορίζουν τις προϋποθέσεις, τη συχνότητα και τον τρόπο διεξαγωγής των διαδικασιών.
· Κομβικός είναι ο ρόλος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην αξιολόγηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας, με στόχο τη βελτίωσή τους και τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
· Καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας προς τους ογκολογικούς ασθενείς, οι συνέργειες και η ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων τους στην αξιολόγηση και τη λήψη των αποφάσεων.
· Σημαντικά αυξητική είναι η τάση των επενδύσεων σε ογκολογικά προϊόντα τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, καθώς υπολογίζεται ότι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στον καρκίνο το 2027 θα αγγίξει τα 375 δις δολάρια παγκοσμίως από 196 δις το 2022.
· Ο υψηλός αριθμός κλινικών μελετών για τον καρκίνο αναμένεται να φέρει νέες, καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές στην ογκολογία τα επόμενα χρόνια.
· Οι ψυχοκοινωνικές συνέπειες των θεραπειών στην ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα αναδεικνύουν την ανάγκη για μία ολιστική προσέγγισή τους, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις.
Η All.Can International είναι μία μη κερδοσκοπική Οργάνωση με έδρα στις Βρυξέλλες, η οποία ξεκίνησε ως διεθνής πλατφόρμα διαλόγου τον Δεκέμβριο του 2016 με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας και την καλύτερη αποδοτικότητα των διαθέσιμων πόρων στα συστήματα υγείας με τελικό στόχο τη βελτίωση της έκβασης για τους ασθενείς.
Η All.Can Greece συστάθηκε στις αρχές του 2019 με σκοπό τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη φροντίδα του καρκίνου, οι οποίοι έχουν την σταθερή βούληση να συνεργασθούν, να παρέμβουν, να υποβάλουν συστάσεις πολιτικής για τον καρκίνο, να αναλάβουν δράση και κοινές πρωτοβουλίες με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας στη χώρα μας.