Πύλος: Δικό της πόρισμα θα συντάξει η Frontex – “Καρφιά” για τις ελληνικές αρχές- CNN: Μαρτυρίες διασωθέντων για ρυμούλκηση
Το μέγεθος της τραγωδίας στην Πύλο με πάνω από 600 νεκρούς προκαλεί διαρκώς νέες αμφιβολίες για το κατά πόσο οι ελληνικές αλλά και οι ευρωπαϊκές αρχές έδρασαν με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να αποφευχθεί το θανατηφόρο ναυάγιο. Μετά τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που επιμένουν να θέτουν ερωτήματα για τον χειρισμό του Λιμενικού, τις μαρτυρίες επιζώντων και στις δικαστικές αρχές που κάνουν αναφορές για άμεση εμπλοκή των αρχών στη βύθιση του σκάφους, και τα δεδομένα για την κατάσταση του σκάφους ώρες πριν την ανατροπή του, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο.
Μετά το αίτημα του ΟΗΕ, και το Πακιστάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα, ενώ με επιστολή τους 20 ευρωβουλευτές ζητούν επείγουσα επιστολή αντιπροσωπείας στην Ελλάδα για να κάνει τη δική της έρευνα. Ζητούν ακόμη και δημοσιοποίηση του βίντεο που υποστηρίζουν ότι διαθέτει το Λιμενικό.
Η Κομισιόν από την άλλη αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα για τον ρόλο των ελληνικών αρχών, και αρκέστηκε να ζητήσει «ενδελεχή και διαφανή έρευνα» από την Ελλάδα για το πολύνεκρο ναυάγιο, ενώ οι δηλώσεις των αξιωματούχων δείχνουν ουσιαστικά τους διακινητές ως τους μόνους υπαίτιους.
Οι νέες δηλώσεις της Frontex
Στο πλαίσιο αυτό, και μετά την πίεση που έχει ασκηθεί τόσο στις ελληνικές όσο και τις ευρωπαϊκές αρχές, καθώς η Frontex επιχειρεί στην Ελλάδα και ήταν μάλιστα η πρώτη που εντόπισε το αλιευτικό σκάφος, ο Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ επιχειρεί να αποποιηθεί τις όποιες ευθύνες του αφήνοντας επίσης αιχμές για το ελληνικό επιχειρησιακό σχέδιο.
Ενδεικτικό είναι ότι η Frontex θα συντάξει δική της έκθεση για το ναυάγιο, ενώ δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα τη δική της συλλογή στοιχείων για να καταλήξει σε ένα «πόρισμα σοβαρών περιστατικών», ζητώντας από τους αξιωματούχους της να καταγράψουν πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτά δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού στο Politico. Το πόρισμα αυτό, αν και όταν βγει, δεν συνιστά έρευνα καθώς η Frontex δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα. Τα στοιχεία μιας τέτοιας έκθεσης θα μπορούσαν ωστόσο να κοινοποιηθούν σε ερευνητικούς φορείς ή να αποτελέσουν μέρος συστάσεων σε όργανα όπως το Ευρωκοινοβούλιο.
Μετά από τις δηλώσεις αυτές, η Frontex δήλωσε εκ νέου μέσω εκπροσώπου της στο Politico, ότι οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν ποτέ στην πρόθεση του οργανισμού να στείλει αεροσκάφος ώστε να παρακολουθεί το αλιευτικό.
Υπενθυμίζουμε ότι αεροσκάφος της Frontex εντόπισε το αλιευτικό με τους πρόσφυγες να πλέει εντός της ζώνης έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Οργανισμός Συνοριοφυλακής της ΕΕ ήταν αυτός που ειδοποίησε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές.
Θέλαμε να στείλουμε αεροσκάφος αλλά δεν μας απάντησαν
Το εν λόγω αεροσκάφος συνέχισε να παρακολουθεί το αλιευτικό έως ότου του τελείωσαν τα καύσιμα και έπρεπε να επιστρέψει στη βάση του. Στη συνέχεια όπως λέει η Frontex προσφέρθηκε να στείλει ένα drone στο σημείο αλλά οι ελληνικές αρχές ζήτησαν αυτό να παραστεί σε άλλη επιχείρηση νότια της Κρήτης, όπου υπήρχε σκάφος με 80 μετανάστες και πρόσφυγες σε κίνδυνο.
Το νέο δεδομένο που αναφέρει η Frontex τώρα στο Politico είναι ότι προσφέρθηκε να στείλει στο σημείο νότια της Πύλου το αεροσκάφος μετά τον ανεφοδιασμό του αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση από τις ελληνικές αρχές. Αναξιοποίητο έμεινε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και το αεροσκάφος που έχει παραχωρήσει ο οργανισμός στην Ελλάδα και σταθμεύει στη Σάμο.
«Κανένα σκάφος της Frontex δεν ήταν εκεί τη στιγμή της τραγωδίας» τονίζει ο οργανισμός ο οποίος φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα πέντε μέρες μετά το ναυάγιο βίντεο από τη στιγμή του εντοπισμού του, που όπως αναφέρει είναι και το μοναδικό βιντεοληπτικό υλικό που διαθέτει.
Στα πλάνα αυτά το αλιευτικό φαίνεται να πλέει χωρίς πρόβλημα αν και είναι σαφές ότι πρόκειται για σκάφος με υπεράριθμους επιβάτες που ταξιδεύει χωρίς να τηρούνται οι κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας.
Σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις της Frontex το Politico κάνει λόγο για «επικοινωνιακό χάσμα», που αποτελεί ένδειξη αυξημένης έντασης μεταξύ της Frontex και της Αθήνας σχετικά με τον ρόλο που έπαιξαν αμφότερες στην εν λόγω τραγωδία, μία από τις πλέον πολύνεκρες στη Μεσόγειο.
CNN: ΓΙα ρυμούλκηση από το Λιμενικό μιλούν διασωθέντες
Με εκατοντάδες ανθρώπους να εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την ανατροπή του υπερφορτωμένου πλοίου στη Μεσόγειο στις 14 Ιουνίου, οι μαρτυρίες στο CNN όσων επέβαιναν στο σκάφος δίνουν μια άλλη οπτική, σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr.
Θέτουν επίσης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το μέσο, υπό αμφισβήτηση την εκδοχή της ελληνικής ακτοφυλακής για τα γεγονότα, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες ζωές, και μπορεί ακόμη και να υποδείξουν την ευθύνη των ελληνικών αρχών.
Το CNN έχει πάρει συνεντεύξεις από πολλούς επιζώντες του ναυαγίου και τους συγγενείς τους, όλοι οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
«Την τρίτη φορά που μας ρυμούλκησαν…»
Ένας επιζών από τη Συρία, τον οποίο το CNN αναγνωρίζει ως Rami, περιέγραψε πώς ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής πλησίασε τη μηχανότρατα πολλές φορές για να προσπαθήσει να συνδέσει ένα σχοινί για να ρυμουλκήσει το πλοίο, με καταστροφικά αποτελέσματα.
«Την τρίτη φορά που μας ρυμούλκησαν, η βάρκα ταλαντεύτηκε προς τα δεξιά και όλοι ούρλιαζαν, άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν στη θάλασσα και η βάρκα ανατράπηκε και κανείς δεν είδε πια κανέναν», είπε.
Ένας άλλος Σύρος, ο οποίος ταυτοποιείται ως Mostafa, πιστεύει επίσης ότι ήταν ο ελιγμός της ακτοφυλακής που προκάλεσε την καταστροφή. «Ο Έλληνας καπετάνιος μας τράβηξε πολύ γρήγορα, ήταν εξαιρετικά γρήγορο, αυτό έκανε το σκάφος μας να βυθιστεί», είπε.
Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου είπε στο CNN την περασμένη εβδομάδα: «Όταν το σκάφος ανατράπηκε, δεν ήμασταν καν δίπλα (στο) σκάφος. Πώς θα μπορούσαμε να το ρυμουλκούμε;» Αντίθετα, επέμεινε ότι είχαν «παρατηρήσει μόνο σε κοντινή απόσταση» και ότι «μια μετατόπιση του βάρους που πιθανότατα προκλήθηκε από πανικό» είχε προκαλέσει την ανατροπή του σκάφους.
Οι άμεσες αναφορές όσων επέζησαν από το ναυάγιο έχουν περιοριστεί, λόγω των ανησυχιών τους να μιλήσουν ανοιχτά και τα μέσα ενημέρωσης να έχουν μικρή πρόσβαση στους επιζώντες. Το CNN πήρε συνέντευξη από τον Ράμι και τον Μουσταφά έξω από τον καταυλισμό μεταναστών Μαλακάσα κοντά στην Αθήνα, όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε δημοσιογράφους.
«Οι άνθρωποι πέθαιναν, λιποθυμούσαν»
Οι Σύροι άνδρες δήλωσαν ότι οι συνθήκες στο σκάφος μεταναστών επιδεινώθηκαν γρήγορα σε περισσότερες από πέντε ημέρες αφότου ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης, στο δρόμο προς την Ιταλία. Είχαν ξεμείνει από νερό και είχαν καταφύγει να πίνουν από μπουκάλια αποθήκευσης στα οποία είχαν ουρήσει οι άνθρωποι, σύμφωνα με το CNN.
«Οι άνθρωποι πέθαιναν. Οι άνθρωποι λιποθυμούσαν. Χρησιμοποιήσαμε ένα σχοινί για να βυθίσουμε τα ρούχα στη θάλασσα και να το χρησιμοποιήσουμε για να στύψουμε νερό σε ανθρώπους που είχαν χάσει τις αισθήσεις τους», είπε ο Rami.