Γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση από τον υπουργό Ναυτιλίας παρά τα νέα δεδομένα με μαρτυρίες διασωθέντων
Από τις καταθέσεις των διασωθέντων της πολύνεκρης τραγωδίας στην Πύλο προκύπτει ότι το αλιευτικό ξεκίνησε τελικά από την Αίγυπτο, έκανε ενδιάμεση στάση στη Λιβύη και έπειτα συνέχισε για την Ιταλία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις καταθέσεις υποστηρίχθηκε ότι το πλοίο ξεκίνησε άδειο και στη Λιβύη επιβιβάστηκαν οι μετανάστες. Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής μαρτυρίες, στο σκάφος επέβαιναν από 500 έως 700 άτομα.
Παράλληλα οι καταγγελίες πολλών διασωθέντων στον Αλέξη Τσίπρα αλλάζουν τα δεδομένα και δημιουργούν νέα όσον αφορά στο μοιραίο ναυάγιο. Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Κλιάρης δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση από την ώρα που συνέβη η τραγωδία και η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Επιζήσαντες από το ναυάγιο της Πύλου ισχυρίζονται μιλώντας στον Αλέξη Τσίπρα πως το ελληνικό λιμενικό επιχείρησε να ρυμουλκήσει το πλοίο που μετέφερε τους μετανάστες. Όπως λένε, αρχικά ζητήθηκε να ακολουθήσουν το πλοίο των ελληνικών αρχών. Επειδή, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, δεν μπορούσαν να το ακολουθήσουν, τους έδωσαν σκοινί. Όπως περιγράφουν, αυτό είχε συνέπεια το πλοίο με τους μετανάστες να αρχίσει να ταλαντεύεται – δεξιά και αριστερά.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είπαν στον Αλέξη Τσίπρα πως νόμιζαν ότι επρόκειτο για το ιταλικό λιμενικό που θα τους οδηγούσε στην Ιταλία. Σημειώνουν δε, πως αν είχαν βοηθήσει δεν θα συνέβαινε το μοιραίο.
- «Όταν αναποδογυρίσαμε, ήρθαν και μας έβγαζαν φωτογραφίες αντί να μας βοηθήσουν», όπως επισήμανε εκπρόσωπος των διασωθέντων. Ο ίδιος καταγγέλλει τη στάση ενός πλοίου και ενός ελικοπτέρου που ήταν στην περιοχή και προσέθεσε ότι «φύγαμε από τη χώρα μας γιατί υπάρχει πόλεμος και ψάχναμε μια καλύτερη ζωή».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού ρωτήθηκε εάν το Λιμενικό έδεσε σχοινιά στο πλοίο και απάντησε: «Σαφώς και όχι». Όπως είπε ο ίδιος, ένα φορτηγό πλοίο έδεσε σχοινιά στο αλιευτικό για να δώσει τρόφιμα.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες όταν διαφάνηκε πως το πλοίο πήρε κατεύθυνση προς τον ελληνικό χώρο SAR (search and rescue), την περιοχή δηλαδή που η χώρα μας έχει την ευθύνη της έρευνας και διάσωσης των ανθρώπων, επιχειρήθηκε από ελληνικά πλοία να απωθηθεί το σκάφος με τους μετανάστες για να κατευθυνθεί προς το ιταλικό SAR.
Ανεξάρτητα πόσο αξιόπιστες είναι όλες αυτές οι πληροφορίες ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας οφείλει να δώσει απαντήσεις. Τόσο το υπουργείο Ναυτιλίας και ο αρμόδιος υπουργός, όσο και το Λιμενικό οφείλουν να ρίξουν άπλετο φως και να αποσαφηνίσουν τις συνθήκες του τραγικού ναυαγίου.
- Ασφαλώς να καλύψει την ανάγκη να ερευνηθεί κάθε πτυχή της τραγικής ιστορίας με το ναυάγιο, ειδικά οι σοβαρές καταγγελίες που διατυπώνονται κυρίως από ανθρώπους, οι οποίοι διασώθηκαν από το πλοίο φέρετρο. Έχει σημασία να πάρει θέση ο αρμόδιος υπουργός και να δώσει πλήρη ενημέρωση, απαντώντας σε κάθε θέμα, επισήμανση και απορία σχετικά με τους χειρισμούς του ελληνικού Λιμενικού.
Ο κ. Κλιάρης ήταν αρχηγός του Λιμενικού Σώματος από το 2019 και θεωρείται από τους γνώστες των όσων συμβαίνουν στο Αιγαίο. Χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτε για την παρούσα έκβαση του τραγικού ναυαγίου ο κ. Κλίαρης θεωρείται εκφραστής της «σκληρής» αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών – ήτοι, της τακτικής των pushback.