Πύλος: Η διαδρομή του μοιραίου αλιευτικού – Πληροφορίες για πάνω από 500 επιβάτες
Σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια με μετανάστες στη Μεσόγειο εξελίσσεται το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα! Ηδη έχουν ανασυρθεί 78 νεκροί, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός μπορεί να ανέβει κατά πολύ: 106 άνθρωποι έχουν διασωθεί, ενώ οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που επέβαιναν στο δουλεμπορικό σκάφος κάνουν λόγο για 400- κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιβάτες μπορεί να ξεπερνούσαν ακόμη και τους 500.
Αλλες μαρτυρίες, μάλιστα, ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον αριθμό των επιβατών- μιλούν έως και για 700 ανθρώπους.
Φόβοι για πολλούς νεκρούς
Ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονταν στο αλιευτικό δημιουργεί φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες.
Στο σημείο των ερευνών για τον εντοπισμό των αγνοουμένων επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Σημειώνεται ότι τους 104 διασωθέντες περισυνέλεξε το πλήρωμα της θαλαμηγού Mayan Queen IV, που έπλεε κοντά στο σημείο της τραγωδίας. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη θαλαμηγός είχε απασχολήσει ξανά την ελληνική επικαιρότητα τον Αύγουστο του 2018, όταν μέσα σε αυτήν είχε βάλει τέλος στη ζωή της η 20χρονη influencer Σίνεντ Μακναμάρα.
Το αρχικό «SOS» για το ναυάγιο
Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι από τη Frontex, αλλά και παραπλέοντα σκάφη, χωρίς να ζητάει βοήθεια. Σημειώνεται πως το αρχικό «SOS» για το ναυάγιο το εξέπεμψε η ΜΚΟ Alarm Phone, κάνοντας λόγο για 720 επιβαίνοντες στο σκάφος.
🆘 near #Crete #Greece! During the night, we were informed about a boat carrying around 72 people near Crete. They reported that they were with @HCoastGuard. When we called @HCoastGuard during the night, they confirmed a rescue operation but did not share any further information.
— Alarm Phone (@alarm_phone) June 14, 2023
Yesterday, we were alerted by a boat in distress in the Greek SAR zone. It had left from #Libya. According to the people, there were 750 people on board. Authorities were alerted. Contact was lost shortly after midnight. We now hear reports of a shipwreck and fear they are true. pic.twitter.com/NTyhmTIHQD
— Alarm Phone (@alarm_phone) June 14, 2023
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Λιμενικό, που προσέγγισε το αλιευτικό με περιπολικό σκάφος αλλά και με ελικόπτερο μέσω του Θαλάμου Επιχειρήσεων, κατ’ επανάληψη ρώτησε το αλιευτικό αν χρειαζόταν βοήθεια, με την απάντηση να είναι αρνητική. Χθες το απόγευμα φορτηγό-πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό και παρείχε τρόφιμα και άλλα εφόδια, αλλά αρνήθηκαν να λάβουν άλλη βοήθεια, λέγοντας ότι πλέουν προς την Ιταλία.
Κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων, κανείς δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).
Reuters: Το σκάφος κατευθυνόταν προς την Ιταλία
Το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου έχει ήδη αρχίσει να γίνεται μεγάλο θέμα στα διεθνή δίκτυα. Όπως μεταδίδει το Reuters, το Λιμενικό ανέφερε ότι το αλιευτικό σκάφος, το οποίο κατευθυνόταν προς την Ιταλία, εντοπίστηκε σε διεθνή ύδατα αργά την Τρίτη από αεροσκάφος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακών ελέγχων Frontex και δύο κοντινά σκάφη, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πύλου, στη Νότια Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Reuters, οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους πρόσφεραν οι ελληνικές αρχές αργά το βράδυ της Τρίτης, και λίγες ώρες αργότερα το σκάφος ανατράπηκε και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Σε δεύτερο πλοίο που προσέγγισε το απόγευμα της Τρίτης (13/6) το σκάφος, οι επιβάτες αρνήθηκαν ακόμη και τα εφόδια, πέρα από τη συνδρομή.
Η αρχική επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό:
«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Ειδικότερα, το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκε από το RCC ROME για αλιευτικό σκάφος στην ανωτέρω περιοχή στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, σύμφωνα με πληροφορία που περιήλθε στον αντίστοιχο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Ιταλίας. Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία προς εντοπισμό του Α/Κ σκάφους.
Αρχικά το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μεσημεριανές ώρες χθες από ένα εναέριο μέσο της Frontex και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει βόρεια χωρίς να αιτείται συνδρομή. Στη συνέχεια, για το σημείο απέπλευσε παράκτιο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.), ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε το Α/Κ να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια.
Σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση.
Απογευματινές ώρες Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφο-εφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής.
Εν συνεχεία δεύτερο Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής, αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και τη συνδρομή.
Βραδινές ώρες κατέφθασε το Π.Π.Λ.Σ., επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του Α/Κ σκάφους, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή και δήλωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το Π.Π.Λ.Σ. παρέμεινε πλησίον του πλοίου για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.
Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ανωτέρω αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε, και αμέσως ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του παράκτιου περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών παραπλέοντων πλοίων. Επίσης, στην περιοχή έσπευσε αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία παραπλέοντα πλοία. Επιπρόσθετα, στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας».
Τρία άτομα ανακρίνονται στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας
Τρία άτομα από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για να ανακριθούν, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Την ίδια στιγμή, στην Καλαμάτα μεταβαίνει ειδική ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών και ιατροδικαστές από την Αθήνα για τη διαδικασία της νεκροτομή των θυμάτων. Οι Αρχές αναζητούν τα αίτια του ναυαγίου.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων: “Τα αμπάρια ήταν γεμάτα γυναίκες και παιδιά…”
Μια ανείπωτη ναυτική τραγωδία σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου είναι το ναυάγιο με τους τουλάχιστον 78 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους. Όσο περνούν οι ώρες και ενώ συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης λιγοστεύουν οι ελπίδες για ανεύρεση και άλλων επιζώντων εκτός από τους 104 που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από αυτή την τραγωδία.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, μετανάστες που διασώθηκαν αναφέρουν ότι παιδιά και γυναίκες βρίσκονταν στα αμπάρια και ότι στο πλοίο υπήρχαν 500-700 άτομα.
Επιπλέον υπάρχουν πληροφορίες ότι πολλοί άνδρες μετανάστες βρίσκονταν στο κατάστρωμα και για αυτό τον λόγο κατάφεραν να διασωθούν, με την αγωνία για τις γυναίκες και τα παιδιά να αυξάνεται.
Μαρτυρίες λιμενικών για το πολύνεκρο ναυάγιο – Οι συνομιλίες με το πλοίο πριν τουμπάρει
Το χρονικό της τραγωδίας που εξελίσσεται στα διεθνή χωρικά ύδατα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, με 78 έως τώρα νεκρούς μετανάστες, άρχισε να γράφεται το μεσημέρι της Τρίτης (13/6). Το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μόλις εισήλθε σε διεθνή ύδατα, αλλά με την ευθύνη της έρευνας και διάσωσης να την έχει η Ελλάδα. «Το παρακολουθούσαμε για να δούμε πού πήγαινε, αν ήθελαν συνδρομή, ποιες ήταν οι προθέσεις τους» είπαν στο protothema.gr κύκλοι του επιχειρησιακού τομέα του Λιμενικού Σώματος.
Αργότερα, με εντολή του Λιμενικού επικοινώνησαν με το αλιευτικό δύο παραπλέοντα εμπορικά πλοία. Στις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου των πλοιάρχων με τους υπεύθυνους του μοιραίου σκάφους, τους διακινητές, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες και στην ερώτηση αν χρειάζονταν βοήθεια η απάντηση που έδωσαν επανειλημμένως ήταν η εξής: «Δεν χρειαζόμαστε συνδρομή. Θέλουμε τρόφιμα, νερό και να πάμε στην Ιταλία. Τίποτε άλλο».
Τα εμπορικά πλοία τους έδωσαν τρόφιμα και και νερό και στη συνέχεια έφυγαν.
Πάνω από τo αλιευτικό έκανε κάποιες πτήσεις και το αεροσκάφος της FRONTEX. Στη θαλάσσια περιοχή πλησίασε και 40μετρο πλωτό σκάφος του Λιμενικού το οποίο έθεσε σε διακριτική παρακολούθηση το αλιευτικό.
Όπως ανέφεραν τα μέλη του πληρώματος του σκάφους του Λιμενικού, αργά το βράδυ και ενώ υπήρχε μπουνάτσα, «η θάλασσα ήταν λάδι», η μηχανή του αλιευτικού σταμάτησε να λειτουργεί.
Ακολούθησε αναταραχή πάνω στο κατάστρωμα του σιδερένιου αλιευτικού και μέσα σε δευτερόλεπτα τουμπάρισε, όπως περιγράφουν οι Λιμενικοί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με τον πανικό που προκλήθηκε όταν σταμάτησε η μηχανή οι επιβαίνοντες πήγαν ξαφνικά στη μία πλευρά του σκάφους, έγινε απότομη μετατόπιση βάρους και γι’ αυτόν τον λόγο αναποδογύρισε.
Όπως ανέφεραν Λιμενικοί, τα τελευταία 2-3 χρόνια σιδερένια αλιευτικά σκάφη αποπλέουν από το Τομπρούκ με προορισμό την Ιταλία. Μεταφέρουν 300, 400 ή και 500 μετανάστες τη φορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες – 104 εκ των οποίων έχουν διασωθεί – που επέβαιναν στο αλιευτικό που βούλιαξε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη, ενώ στο σκάφος φέρονται να επέβαιναν έως και 700 άτομα.
Ωστόσο, σύμφωνα με εκτίμηση του Λιμενικού, με βάση το μέγεθος του σκάφους, σε αυτό θα μπορούσαν να επιβαίνουν εκατοντάδες άτομα όχι όμως 700.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης έπλεε για πέντε ημέρες, υπό καλές καιρικές συνθήκες μέχρι να φτάσει στο σημείο στο οποίο βυθίστηκε.
Ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών
Μετά το ναυτικό ατύχημα που έλαβε χώρα σήμερα 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και στη συνέχεια με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.
Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης – το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής – να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.