Παράταση ζωής στο “Market Pass”; Σε ποιους πιστώνεται η προτελευταία δόση
Πιστώνεται σήμερα η προτελευταία δόση του market pass ύψους 24 εκατ. ευρώ σε 645.00 δικαιούχους. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Τρίτη λόγω της τραπεζικής αργίας του Αγίου Πνεύματος. Οι σημερινές πληρωμές αφορούν μόνο τους δικαιούχους της άυλης ψηφιακής κάρτας, καθώς οι υπόλοιποι που είχαν επιλέξει κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό έχουν λάβει ήδη ολόκληρο το ποσό της επιδότησης στον τραπεζικό τους λογαριασμό, για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
Επίσης, μέσα από τη διαδικασία που ξεκινά σήμερα προβλέπεται και η αναδρομική καταβολή των ποσών από το market pass για χιλιάδες δικαιούχους, που είχαν ειδοποιηθεί να διορθώσουν τα στοιχεία των αιτήσεών τους, ώστε να μη μείνουν “εκτός νυμφώνος”. Οι πολίτες αυτοί, είχαν εγκεκριμένες αιτήσεις, αλλά δεν είχαν πληρωθεί, μια και δηλώσει λάθος στοιχεία ΙΒΑΝ ή ο τραπεζικός τους λογαριασμός ήταν ανενεργός.
- Το market pass, ωστόσο, μέχρι τα σημερινά δεδομένα, έχει άλλο ένα “μήνα ζωής” καθως προβλέπεται η πληρωμή της τελευταίας δόσης για τις άυλες κάρτες τον Ιούλιο και συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου. Οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες λήγουν αυτομάτως στις 31/8/2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή.
Δικαιούχοι του Market pass είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και εμπίπτουν στα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της ΚΥΑ.
Η άυλη ψηφιακή κάρτα του Market Pass χρησιμοποιείται σε POS που διαθέτουν τα Super Market, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων. .
Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε διακόσια είκοσι (220) ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά εκατό (100) ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο τα χίλια (1.000) ευρώ αγορών. Τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:
- Ένα μονομελές νοικοκυριό θα λάβει 22 ευρώ
- Ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα θα πάρει 32 ευρώ
- Μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο θα λάβει 32 ευρώ
- Μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα θα πάρει 42 ευρώ
- Ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο θα λάβει 42 ευρώ
- Ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα θα πάρει 52 ευρώ
- Ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα θα λάβει 62 ευρώ
- Ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα θα πάρει 72 ευρώ
Με βάση, πάντως, όσα ανέφερε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης στον Αντ1 το βράδυ της Πέμπτης η κυβέρνηση, εφόσον, εκλεγεί, βέβαια, η ΝΔ, θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά απέναντι στην ακρίβεια, για όσο χρειαστεί, δηλαδή για εκείνη την περίοδο που ο πληθωρισμός, ειδικά σε βασικά είδη κινείται σε ρυθμό απειλητικό για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Ουσιαστικά, οι αποφάσεις θα ληφθούν, μετά τις 25 Ιουνίου, με τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, κι εφόσον, βέβαια, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Επίσης, μένει να φανεί εάν η “περίμετρος” στήριξης θα είναι διευρυμένη, ή θα περιοριστεί σε ευάλωτα νοικοκυριά, όπως επιτάσσουν και οι σχετικές οδηγίες της Κομισιόν.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές των τροφίμων παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, πιέζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Στο 4,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε ετήσια βάση, τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ήταν στο 4,5% σύμφωνα με τη Eurostat και στο 3,0% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και ο οποίος έχει διαδραματίσει αυξανόμενο ρόλο στις συνεδριάσεις πολιτικής της ΕΚΤ, μειώθηκε στο 5,3% από 5,6% – ήταν αρκετά χαμηλότερος από τις προσδοκίες για 5,5%. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το 5,5% που ήταν με βάση τις προβλέψεις.
Πάντως τον Μάιο τα τρόφιμα, το αλκοόλ συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Έτσι αυξήθηκαν με ρυθμό 12,5%, έναντι 13,5% τον Απρίλιο, ακολουθούμενα από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,8%, σε σύγκριση με 6,2% τον Απρίλιο), τις υπηρεσίες (5,0%, έναντι 5,2% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (-1,7% έναντι 2,4% τον Απρίλιο).
Πηγή: news247