ΔΝΤ: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τα μέσα του 2024

 ΔΝΤ: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τα μέσα του 2024

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της προκειμένου να αντιμετωπίσει τον μεγάλο κίνδυνο που συνιστά ο πληθωρισμός.

Ειδικότερα, μιλώντας στην Στοκχόλμη ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων, ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Άλφρεντ Κάμερ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού μέχρι τα μέσα του 2024.

“Η βασική σύσταση πολιτικής που κάνουμε είναι ότι πρέπει να νικήσουμε τον πληθωρισμό και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο της νομισματικής πολιτικής. Για την ΕΚΤ αυτό σημαίνει περαιτέρω σύσφιξη, σύσφιξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – εκτιμούμε μέχρι τα μέσα του 2024 – προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο κάποια στιγμή το 2025”, είπε ο Κάμερ, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “ο πληθωρισμός είναι ένας φόρος, κυρίως για τους φτωχότερους, και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί”.

Ο Α. Κάμερ σημείωσε επίσης ότι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης πρέπει να στηρίξουν την ΕΚΤ περιορίζοντας τη δημοσιονομική στήριξη στην οικονομία, στην οποία προχώρησαν λόγω πανδημίας και πολέμου στην Ουκρανία.

“Ο πληθωρισμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την κεντρική τράπεζα, χρειάζεται και δημοσιονομική πολιτική” είπε ο Κάμερ, προσθέτοντας ότι η σημαντική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που αναμενόταν το 2023 στις χώρες της ΕΕ δεν υλοποιήθηκε ουσιαστικά, δεδομένου ότι διευρύνθηκαν τα κυβερνητικά πακέτα στήριξης για να καλύψουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας.

“Συνεπώς, με τις τιμές της ενέργειας να έχουν υποχωρήσει, συνιστούμε πλέον να αποσυρθούν σταδιακά τα πακέτα στήριξης για το κόστος ζωής και, εάν δεν αποσυρθούν, να γίνουν πιο στοχευμένα”, είπε.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, “αν υπάρξει δημοσιονομική συνεισφορά, αυτό σημαίνει ότι η αυστηροποίηση της πολιτικής (της ΕΚΤ) δεν χρειάζεται να είναι τόσο έντονη, το οποίο σημαίνει ότι τα επιτόκια μπορούν να παραμείνουν χαμηλότερα, και αυτό σημαίνει λιγότερη οικονομική πίεση”.

Σχετικά με το σχέδιο των Βρυξελλών, που παρουσιάσθηκε προχθές, Τετάρτη, ο Άλφρεντ Κάμερ ανέφερε ότι “μια καλή πρόταση”, η οποία περιέχει “θέσεις τις οποίες υποστηρίζουμε”, ωστόσο πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ θα επιθυμούσε να αποκτήσει η ΕΕ “ένα ανεξάρτητο συμβούλιο προϋπολογισμού”.

Η μεταρρύθμιση του “Συμφώνου Σταθερότητας”, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι θα επικυρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, βρίσκεται στο πρόγραμμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, Σάββατο, στη σουηδική πρωτεύουσα. Η πρόταση εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των 27.

Τα εμβληματικά όρια, τα οποία έχουν καθορισθεί για το δημόσιο έλλειμμα των κρατών μελών στο 3% του ΑΕΠ και για το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ, θα διατηρηθούν.

Όμως για να προωθηθούν οι επενδύσεις, η Κομισιόν επιθυμεί να δώσει στα κράτη μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών και να καθορίσει λιγότερο δραστικές και πιο ρεαλιστικές πορείες για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

Οι λεγόμενες “φειδωλές” χώρες της βόρειας Ευρώπης, με επικεφαλής τη Γερμανία, ζητούν μια πιο αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου. Εκφράζουν φόβους ότι η Κομισιόν θα πολιτικοποιήσει την εφαρμογή του και θα προχωρήσει σε συμβιβασμούς.

Οι υπερχρεωμένες χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία, το χρέος της οποίας φθάνει το 150% του ΑΕΠ, θεωρούν την υφιστάμενη υποχρέωση υπερβολικά αυστηρή και επιμένουν να απελευθερωθούν οι δημόσιες επενδύσεις.

Κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στη Στοκχόλμη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις παραδέχθηκε πως ο στόχος των 27 να ολοκληρώσουν τη μεταρρύθμιση πριν από το τέλος της χρονιάς είναι “πολύ φιλόδοξος”.

“Σ’ αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο χρόνο θα διαρκέσει η νομοθετική διαδικασία”, δήλωσε.

Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ωστόσο “αισιόδοξος ότι θα φθάσουμε σε καλά αποτελέσματα” επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, “όλα τα κράτη μέλη, παρά τις διαφορετικές απόψεις, έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να καταλήξουμε σε μια συμφωνία”.

Το γεγονός ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης προκαλεί επικρίσεις τόσο από τις “φειδωλές” χώρες του βορρά όσο και από τις χώρες του νότου αποδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι το σχέδιο αυτό της Κομισιόν είναι “πολύ ισορροπημένο”.

capital.gr

Σχετικά Άρθρα