Υποκλοπές, “προσωπικές στιγμές” Οικονόμου, Γεωργούλης: Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ- Πιό δύσκολα τα σενάρια συνεργασιών
Η υπόθεση της διαρροής των στοιχείων (προσωπικά δεδομένα) της νομικού Ελένης Χρονοπούλου, πριν η ίδια αποφασίσει να τα κοινοποιήσει με ανάρτησή της στο Facebook για να περιγράψει τον χρόνο και το περιεχόμενο της καταγγελίας της για βιασμό και κακοποίηση από τον ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, προκαλεί “πολεμικό επεισόδιο” μεταξύ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γεγονός στο οποίο επενδύει πολιτικά η Ν.Δ.
Η Χαριλάου Τρικούπη χρεώνει σε στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την διαρροή, αν και κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να αποδειχθεί, και σε κάθε περίπτωση διαψεύδεται κατηγορηματικά από την Κουμουνδούρου. Η Ελένη Χρονοπούλου είναι στενή συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και εδώ και καιρό ακούγεται πως προαλείφεται για εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, εκπροσωπούσα τους απόδημους.
Η εκτίμηση είναι πως το χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βαθαίνει, κάτι που είναι πιθανό να επηρεάσει το μετεκλογικό τοπίο. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη δημιουργείται πλέον ένα νέο περιβάλλον που δυσκολεύει πολύ τις συνεργασίας: αφενός δεν θα μπορεί να εξηγηθεί η επιλογή συνεργασίας με τη Ν.Δ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο έχει καταγγείλει ότι τον παρακολουθούσε μέσω ΕΥΠ και Pretador, αφετέρου η διαρροή των στοιχείων της καταγγέλουσας τον ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη δημιουργεί συνθήκες ψυχρότητες με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ατμόσφαιρα μεταξύ κυβέρνησης και Χαριλάου Τρικούπη βάρυνε και το περιστατικό με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου που έβριζε το ΠΑΣΟΚ σε “χαλαρή” συγκέντρωση κομματικών φίλων του στη Λαμία. Είναι χαρακτηριστικό πως τις “προσωπικές στιγμές” (όπως τις αποκάλεσε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) του Γιάννη Οικονόμου βιντεοσκόπησε συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη που έτυχε να βρίσκεται στο σημείο και το έστειλε στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζο, ο οποίος και εξέδωσε αμέσως την σχετική ανακοίνωση.
Με το ΠΑΣΟΚ να κινείται λίγο κάτω από το 10% στις δημοσκοπήσεις και με στόχο ποσοστό κοντά στο 12% για να αποφασίσει να μπει σε συζητήσεις για μετεκλογικές συνεργασίες, η επιθετική τακτική του Νίκου Ανδρουλάκη και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, και κατά του Αλέξη Τσίπρα, δημιουργεί νέα δεδομένα. Κι αυτό επειδή χωρίς το ΠΑΣΟΚ (που θα είναι εκτός ακραίου απροόπτου τρίτο κόμμα και θα λάβει διερευνητική εντολή) δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, όποιο κι αν είναι το πρώτο κόμμα.
Η Χαριλάου Τρικούπη εντείνει, βεβαίως, τον διμέτωπο αγώνα προκειμένου να συσπειρώσει το εκλογικό της ακροατήριο και για να αποφύγει διαρροές, είτε προς τη Ν.Δ, είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τα χάσματα που δημιουργούνται ένθεν κακείθεν θα είναι δύσκολο να καλυφθούν στο τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά τις πρώτες ή και τις δεύτερες κάλπες. Εκτός από το “ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας” για πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας, το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι “προσωπικές στιγμές” Οικονόμου, από τη μια, η καταγγελία κατά Γεωργούλη, από την άλλη, τείνουν να δημιουργήσουν εμπόδια που δύσκολα θα υπερβεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Με την επιδίωξη της αυτοδυναμίας να είναι εξαιρετικά αβέβαιη για τη Ν.Δ, και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση να “μπάζει νερά” (άρνηση Βαρουφάκη, βαρύ κλίμα με το ΠΑΣΟΚ), το μετεκλογικό τοπίο εισέρχεται σε κλίμα αστάθειας. Εκ πρώτης όψεως αυτό ενισχύει το αίτημα περί αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ωστόσο, το αξιολογούν, μέχρις ώρας, στην σφαίρα του απίθανου. Βεβαίως, ισχύει σε μεγάλο βαθμό αυτό που έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας, πως μεταξύ όσων λέγονται προεκλογικά και όσων θα συμβούν μετεκλογικά μεσολαβούν οι εκλογές και η πολιτική αριθμητική που θα διαμορφώσουν.