Σουδάν: Εγκλωβισμένα παιδιά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία – Η κατάσταση των Ελλήνων τραυματιών

 Σουδάν: Εγκλωβισμένα παιδιά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία – Η κατάσταση των Ελλήνων τραυματιών

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου πλέον από παντού βγαίνουν καπνοί. Από τα παράθυρα από ότι βλέπουμε για λίγο γιατί δεν μπορείς να δεις ούτε να ανοίξεις πόρτες ούτε τίποτα, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δυνητικά κινδυνεύουμε όλοι», δήλωσε σήμερα (17.04.2023) στην ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.

Περίπου 100 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Σουδάν, όπου πυρά και εκρήξεις συντάρασσαν το Χαρτούμ αδιάκοπα σήμερα το πρωί, κατά την τρίτη ημέρα των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και των ισχυρών παραστρατιωτικών δυνάμεων του του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

«Περνάμε πολύ δύσκολα»

Για τις δύσκολες στιγμές που ζει στο Σουδάν, εγκλωβισμένη στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ, μίλησε στον ΣΚΑΪ η Αλεξάνδρα Καλημέρη.

«Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί.

Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να βγούμε έξω στον δρόμο»

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας επισήμανε στην ΕΡΤ ότι μέσα στο κτήριο της Μητρόπολης είναι εκείνος και άλλα 15 άτομα: Έλληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι.

Σε ερώτηση για το πώς είναι η κατάσταση εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ του Σουδάν και τι ανάγκες υπάρχουν απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι υπάρχουν προμήθειες. «Είμαστε σε αναμονή του τι θα γίνει από εδώ και πέρα», τόνισε.

Για την κατάσταση των δυο Ελλήνων που τραυματίστηκαν, είπε ότι είναι σταθερή. Για τους υπόλοιπους Έλληνες εκτός Μητρόπολης, ανέφερε ότι είναι ασφαλείς.

Νεκροί και τραυματίες

Τουλάχιστον 97 άμαχοι σκοτώθηκαν και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών, ανέφερε η ένωση Σουδανών γιατρών σε σημερινή της ανακοίνωση. Στο Χαρτούμ, όπου διεξάγονται και οι σφοδρότερες πολεμικές συγκρούσεις του στρατού με την ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), , τουλάχιστον, 15 Έλληνες παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στην ελληνορθόδοξη μητρόπολη χωρίς τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης ενώ δεν μπορούν να πλησιάσουν ούτε τα παράθυρα καθώς οι σφαίρες πέφτουν βροχή. 

Παράλληλα, δύο Έλληνες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης έπειτα από τραυματισμό που υπέστησαν χθες όταν ρουκέτα έπεσε έξω από την εκκλησία. Οι δύο τραυματισμένοι Έλληνες αναμένουν να χειρουργηθούν ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις από υλικά όπως λάμες και τα καταστήματα που προμηθεύουν το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή είναι κλειστά λόγω της εκ ρύθμισης κατάστασης.

Οι μαρτυρίες των εγκλωβισμένων Ελλήνων όσο και του Μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββα συγκλονίζουν.

«Από χθες και μέχρι σήμερα χτυπάνε τη Μητρόπολη. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά, δεν έχει συμβεί ξανά να χτυπήσουν εκκλησία, να χτυπήσουν σημείο που υπάρχει σημαία άλλου κράτους. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά» ανέφερε ο Μητροπολίτης Νουβίας μιλώντας στο ΣΚΑΪ για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί τονίζοντας πως «ανά πάσα στιγμή μπορούμε να πεθάνουμε».

Κινητοποίηση του ΥΠΕΞ

Εν τω μεταξύ, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον μητροπολίτη Σάββα και ζητά από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά  μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Παράλληλα, Ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών το σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη.

Πολλά από τα εννέα νοσοκομεία που υποδέχονται τραυματισμένους άμαχους αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αίμα, υλικά για μεταγγίσεις και σε άλλα κρίσιμης σημασίας εφόδια. Οι διακοπές της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης και η έλλειψη καυσίμων για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες των νοσοκομείων κάνουν τη λειτουργία τους ακόμη πιο δύσκολη. Αναφέρονται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδίως αναισθησιολόγων, τόνισε ο οργανισμός.

Μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία

Νωρίτερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσεις πως θάνατοι είχαν καταγραφεί στις πολιτείες Χαρτούμ, Νότιο Κορντοφάν, Βόρειο Νταρφούρ κ.ά.

Υπογράμμιζε μάλιστα πως νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών το σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη. 

Πολλά από τα εννέα νοσοκομεία που υποδέχονται τραυματισμένους άμαχους αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αίμα, υλικά για μεταγγίσεις και σε άλλα κρίσιμης σημασίας εφόδια.

Οι διακοπές της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης και η έλλειψη καυσίμων για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες των νοσοκομείων κάνουν τη λειτουργία τους ακόμη πιο δύσκολη. Αναφέρονται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδίως αναισθησιολόγων.

Σχετικά Άρθρα