Διαρροή εγγράφων: Αποκαλύφθηκε το μυστικό σχέδιο του Σίσι για αποστολή 40.000 πυραύλων στη Ρωσία
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, ένας από τους στενότερους συμμάχους της Αμερικής στη Μέση Ανατολή και σημαντικός αποδέκτης αμερικανικής βοήθειας, διέταξε πρόσφατα τους υφισταμένους του να κατασκευάσουν έως και 40.000 πυραύλους που θα αποσταλούν κρυφά στη Ρωσία, σύμφωνα με έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε.
Ειδικότερα, ένα μέρος άκρως απόρρητου εγγράφου, με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου, συνοψίζει τις υποτιθέμενες συνομιλίες μεταξύ του Σίσι και ανώτερων αιγυπτιακών στρατιωτικών αξιωματούχων και αναφέρεται επίσης σε σχέδια προμήθειας της Ρωσίας με βλήματα πυροβολικού και πυρίτιδα. Στο έγγραφο, ο Σίσι δίνει εντολή στους αξιωματούχους να κρατήσουν μυστική την παραγωγή και την αποστολή των πυραύλων «για να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση».
Η Washington Post απέκτησε το έγγραφο από μία σειρά απόρρητων αρχείων που αναρτήθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στο Discord, μια εφαρμογή συνομιλίας. Το έγγραφο δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως.
Η αποκάλυψη έρχεται καθώς η Ρωσία διεξάγει πόλεμο με την Ουκρανία, στον οποίο και οι δύο πλευρές επιδιώκουν τον ανεφοδιασμό των εξαντλημένων οπλοστασίων τους.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το έγγραφο και τις συνομιλίες που περιγράφει, ο πρέσβης Ahmed Abu Zeid, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, δήλωσε ότι «η θέση της Αιγύπτου από την αρχή βασίζεται στη μη εμπλοκή σε αυτή την κρίση και στη δέσμευση να διατηρήσει ίσες αποστάσεις και με τις δύο πλευρές, ενώ επιβεβαιώνει την υποστήριξη της Αιγύπτου στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο στα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».
«Συνεχίζουμε να προτρέπουμε και τα δύο μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιτύχουν μια πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε.
Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μιλήσει για ευαίσθητες πληροφορίες, δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε καμία εκτέλεση αυτού του σχεδίου», αναφερόμενος στην πρωτοβουλία εξαγωγής πυραύλων. «Δεν έχουμε δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
«Εκρηκτικό» παιχνίδι
Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ σημείωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει έρευνα για τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων.
Η παροχή όπλων στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία θα αποτελούσε ένα δυνητικά εκρηκτικό παιχνίδι για την Αίγυπτο, ένα έθνος που, παρά την εμβάθυνση των δεσμών του με τη Μόσχα, παραμένει βαθιά προσηλωμένο στη συνεργασία του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επί δεκαετίες παρέχουν στη χώρα πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε βοήθεια ασφαλείας.
Το έγγραφο δεν αναφέρει ρητά γιατί η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει τους πυραύλους, αλλά ο στρατός της έχει δαπανήσει τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών στον πόλεμο, και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει ότι η Βόρεια Κορέα προμηθεύει κρυφά τη Ρωσία με βλήματα πυροβολικού και ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει το ίδιο.
Η Αίγυπτος και άλλοι Αμερικανοί εταίροι στη Μέση Ανατολή προσπάθησαν να παραμείνουν στο περιθώριο της αντιπαράθεσης των δυτικών κρατών με τη Ρωσία για την Ουκρανία, αναζητώντας ένα πιθανό αντιστάθμισμα απέναντι στον φθίνοντα ρόλο της Αμερικής στην περιοχή και νέα μέσα για να διασφαλίσουν την οικονομική και στρατιωτική τους ασφάλεια.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις τιμές των εμπορευμάτων παγκοσμίως και έχει ασκήσει σοβαρή πίεση στην Αίγυπτο, τον κορυφαίο εισαγωγέα σιταριού στον κόσμο, η οποία έχει λάβει πάνω από το 80% του σιταριού της από τη Ρωσία και την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια.
Πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ
«Η Αίγυπτος είναι ένας από τους παλαιότερους συμμάχους μας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο γερουσιαστής Chris Murphy, ο οποίος είναι μέλος των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων και Πιστώσεων της Γερουσίας. «Αν είναι αλήθεια ότι ο Σίσι κατασκευάζει κρυφά πυραύλους για τη Ρωσία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία, πρέπει να κάνουμε έναν σοβαρό απολογισμό για την κατάσταση της σχέσης μας».
Η Σάρα Μάργκον, διευθύντρια εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στο Open Society Foundations και κάποτε υποψήφια της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ανώτατη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι «η σκόπιμη πώληση και παράδοση πυραύλων στη ρωσική κυβέρνηση, η οποία έχει διαπράξει τόσο σαφή εγκλήματα πολέμου και θηριωδίες, είναι απλώς πέρα από κάθε όριο, ειδικά για έναν φαινομενικά στενό σύμμαχο των ΗΠΑ».
Οι αποκαλύψεις του εγγράφου, αν αληθεύουν, εγείρουν το ερώτημα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα πρέπει να συνεχίσουν να υπερασπίζονται και να υποστηρίζουν» την Αίγυπτο, αν η κυβέρνηση Σίσι επιδιώκει μια πώληση που «θα εξυπηρετεί τις άμεσες ανάγκες του Καΐρου, αλλά είναι πιθανό να έχει σοβαρές αρνητικές παγκόσμιες επιπτώσεις», είπε.
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κάιρο τον Μάρτιο, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ζήτησε από τους Αιγύπτιους ηγέτες να προμηθεύσουν πυρομαχικά πυροβολικού στην Ουκρανία, αλλά δεν έλαβε σαφή απάντηση, ανέφερε η Wall Street Journal.
Ειδικές οδηγίες για να μείνει μυστική η αποστολή βοήθειας
Ο Μάικλ Χάνα, διευθυντής των αμερικανικών προγραμμάτων στο International Crisis Group, σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ηγείται των δυτικών προσπαθειών να εμποδίσει τη Ρωσία και τους μισθοφόρους της να λάβουν την τεχνολογία και τα όπλα που χρειάζονται για τον πόλεμο στην Ουκρανία και να τιμωρήσει τους αμερικανούς αντιπάλους, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, που το έχουν κάνει.
«Η ιδέα ότι θα ήταν η Αίγυπτος σε αυτόν τον ρόλο – αυτό είναι ντροπή για τις ΗΠΑ», είπε.
Το έγγραφο περιγράφει ότι ο Σίσι έδωσε οδηγίες την 1η Φεβρουαρίου για τη διατήρηση της προμήθειας των πυραύλων μυστική προκειμένου «να αποφευχθούν προβλήματα με τη «Δύση»», λέγοντας σε ένα πρόσωπο που αναφέρεται μόνο ως Salah al-Din ότι οι εργάτες των εργοστασίων θα πρέπει να ενημερώνονται ότι τα βλήματα προορίζονται για τον αιγυπτιακό στρατό. Ο Salah al-Din είναι πιθανότατα ο Mohamed Salah al-Din, ο υφυπουργός στρατιωτικής παραγωγής. Η πυρίτιδα που προσφέρεται στη Ρωσία θα προερχόταν από το Εργοστάσιο 18, ανέφερε το έγγραφο, το οποίο είναι το όνομα ενός εργοστασίου παραγωγής χημικών προϊόντων.