ΝΑΤΟ: Η Ουγγαρία ενέκρινε την αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία
Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε τη Δευτέρα ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στη Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόλις η αίτησή της επικυρωθεί και από τα 30 μέλη της συμμαχίας, τερματίζοντας τους μήνες δισταγμού εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν.
182 από τους 199 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ έξι ψήφισαν κατά, και κανείς δεν απείχε. Η έγκριση ήρθε μετά τη δέσμευση της Τουρκίας να υποστηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας την περασμένη εβδομάδα.
Την υποστήριξή τους στη φινλανδική αίτηση ανακοίνωσαν σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα, τόσο ο κυβερνών συνασπισμός Fidesz-KDNP όσο και η αντιπολίτευση. Μόνο το ακροδεξιό Κίνημα «Η Πατρίδα μας» (Mi Hazánk) τάχθηκε κατά της επέκτασης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Καθώς ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ αρνήθηκαν να εγκρίνουν την επέκταση της Συμμαχίας κοντά στα βόρεια σύνορα της Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ είχαν πιέσει την Ουγγαρία να επισπεύσει τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, τις οποίες η πλειοψηφία των μελών είχε επικυρώσει μέχρι τον Ιούλιο του 2022.
Με την προσθήκη της Φινλανδίας, η συμμαχία θα είναι σε θέση να αρχίσει να φυλάει πιο ενδελεχώς την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, προκειμένου να προστατεύσει τα μέλη του ΝΑΤΟ Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, οι οποίες θεωρούνται πιθανοί στόχοι μιας μελλοντικής ρωσικής επίθεσης.
Η Φινλανδία διατηρεί μια εφεδρεία 900.000 στρατιωτών παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός της ανέρχεται σε μόλις 5,5 εκατομμύρια. Σε περιόδους πολέμου, μπορεί να στείλει το ένα τρίτο από αυτούς, δηλαδή περισσότερους από ό,τι μπορούν να στείλουν πολλές πολύ μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.
Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παραμένει εγκλωβισμένο στο ουγγρικό κοινοβούλιο. Η Φινλανδία και η Σουηδία ζήτησαν να ενταχθούν στη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία πέρυσι ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά η διαδικασία έχει καθυστερήσει από την Τουρκία και την Ουγγαρία.