Παρασκήνιο: Έντονες πιέσεις Μαξίμου να μην είναι τελικά υποψήφιος ο Καραμανλής- Τι σκέπτεται ο ίδιος
Το θέμα της υποψηφιότητας του Κώστα Αχ. Καραμανλή στις Σέρρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις σαφείς ευθύνες που προκύπτουν και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εξακολουθεί να απασχολεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου. Στην τελευταία του συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη (Alpha) ο πρωθυπουργός άφησε ορθάνοιχτο το θέμα και οι πληροφορίες αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση ή τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
“Το ζήτημα των ψηφοδελτίων θα το συζητήσω μαζί του όταν έρθει η ώρα”, ανέφερε συγκεκριμένα σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας έτσι ένα ζήτημα που είχε φανεί πως έκλεισε μετά την τοποθέτηση του ίδιου του πρώην υπουργού στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου είχε αφήσει να εννοηθεί πως η πολιτική του παρουσία θα συνεχιστεί. Άλλωστε σε συνομιλητές του έλεγε πως θέλει να κριθεί από τον λαό (των Σερρών) και κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “εργαλειοποιεί την τραγωδία”.
Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε πως στη διάρκεια της συνέντευξης του ο πρωθυπουργός μίλησε με θετικά λόγια για τον Κώστα Καραμανλή σημειώνοντας πως “παραιτήθηκε άμεσα και αυτό τον τιμά”.
Πρόσθεσε επίσης πως ο κ. Καραμανλής “πήγε και στην Βουλή, μίλησε, παρουσίασε την άποψή του θεσμικά ως όφειλε. Θα κριθεί κι αυτό”.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του libre οι πιέσεις που ασκούνται από “απεσταλμένους” του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και εξωπολιτικά κέντρα, στον πρώην υπουργό είναι να διευκολύνει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και να ανακοινώσει ο ίδιος ότι δεν θα είναι τελικά υποψήφιος. Το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ έχει αποφασίσει πως δεν θέλει να φτάσει το κόμμα στις εκλογές με το “αποτύπωμα” των πολιτικών ευθύνων του πρώην υπουργού.
Τις προηγούμενες ημέρες ο παραιτηθείς υπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με αρκετούς πολιτικούς παράγοντες, ενώ ανάλογες επαφές έκανε και ο πατέρας του Αχιλλέας Καραμανλής. Το θέμα συζητήθηκε και σε γεύμα προ ημερών στην Αθηναϊκή Λέσχη με πρόσωπα του “καραμανλικού περιβάλλοντος” και, κατά τις πληροφορίες, διαπιστώθηκε πως η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός δεν έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις του, ωστόσο συναντά “τοίχο”, όταν προσπαθεί να εκμαιεύσει καθαρή στήριξη από το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που του προκαλεί ανησυχία.
Γνωρίζει πως εάν κατέλθει στην εκλογική του περιφέρεια, ναι μεν θα εκλεγεί αλλά πιθανώς να καταγραφεί σημαντική μείωση στις ψήφους που θα λάβει (την προηγούμενη φορά τον είχαν ψηφίσει περίπου 20.000 Σερραίοι), μπορεί ακόμα και να βρεθεί δεύτερος ή και τρίτος πίσω από την Φωτεινή Αραμπατζή και τον Τ. Χατζηβασιλείου που έχει την απόλυτη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου και έχει θετική προβολή από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με έμμεση πολιτική απαξίωση.
Από την άλλη, γνωρίζει ακόμα πως εφόσον δεν είναι τελικά υποψήφιος η επιστροφή του στην πολιτική θα είναι δύσκολη και θα πάρει χρόνο, ανάλογα, φυσικά, και με τις πολιτικές εξελίξεις: εάν, δηλαδή, η Ν.Δ παραμείνει στην κυβέρνηση με ή χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ή εάν βρεθεί στην αντιπολίτευση. Παρότι νέος γνωρίζει πως θα χρειαστει κάποια χρόνια ώστε να μπορέσει να επανέλθει στην κεντρική σκηνή και αυτό τον προβληματίζει ιδιαίτερα, μαζί, βεβαίως, και με την ταλαιπωρία που θα υποστεί από μηνύσεις και αγωγές από τις οικογένειες των θυμάτων- οι πληροφορίες αναφέρουν πως ετοιμάζει ήδη την νομική του υπεράσπιση με νομικό γραφείο της Αθήνας. Ίσως, δε, εάν αλλάξει η κυβέρνηση, ή εάν προκύψει αναφορά στο όνομά του από την δικαστική διερεύνηση της τραγωδίας, να βρεθεί αντιμέτωπος με μία εξεταστική ή και προανακριτική επιτροπή.
Οι πιέσεις, ωστόσο, είναι ισχυρές και φαίνεται πως τείνει στο να αποχωρήσει από την εκλογικη μάχη υπακούοντας στα κελεύσματα του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτό θα κριθεί τις επόμενες μέρες, ίσως και σε μία τηλεοπτική εμφάνιση την οποία σχεδιάζουν οι συνεργάτες του.