Εκτροχιασμοί, ατυχήματα, νεκροί – Τα μαύρα σημάδια στους σιδηροδρόμους που αγνοήθηκαν
Η τραγωδία των Τεμπών με τους δεκάδες νεκρούς αποτελεί το τραγικό επιστέγασμα σε μια σειρά ατυχημάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο τα οποία σχεδόν αγνόησαν οι αρμόδιοι. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία 5ετία σημειώθηκαν μια σειρά εκτροχιασμών τρένων και ατυχημάτων εκ των οποίων ένα με τρεις νεκρούς!
- Πριν από τη φοβερή σύγκρουση στα Τέμπη στις 21 Οκτωβρίου 2022 είχε εκτροχιαστεί η αμαξοστοιχία 882, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Καλαμπάκα.
Ο τροχός του πρώτου βαγονιού της αμαξοστοιχίας βγήκε εκτός γραμμής με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΣΕ εκείνη τη μέρα να αποδίδουν το ατύχημα σε λάθος χειρισμό στην αλλαγή τροχιάς κατά την είσοδο του συρμού στο σταθμό της Τιθορέας. Προηγουμένως, στις 26 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, η αμαξοστοιχία 1631, που εκτελούσε το δρομολόγιο από Δράμα προς Θεσσαλονίκη εκτροχιάστηκε, λόγω πτώσης δέντρου επί της γραμμής, εξαιτίας καιρικών φαινομένων στη περιοχή το προηγούμενο βράδυ. Στο τρένο επέβαιναν δύο επιβάτες πλην των μηχανοδηγών και δεν υπήρξε τραυματισμός.
- Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας σημειώθηκε και στις 17 Οκτωβρίου 2021 στον Νέο Επιβατικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.
Στις 0:22, κατά την είσοδο της αμαξοστοιχίας 3590, προερχόμενη από τη Λάρισα, η ηλεκτράμαξα (Η/Α) 120-021 εκτροχιάστηκε στην 5η γραμμή. Από τον εκτροχιασμό δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί επιβατών και προσωπικού. Η υπόλοιπη σύνθεση της αμαξοστοιχίας, εκτός της Η/Α 120-021, δεν εκτροχιάστηκε και βρισκόταν επί της γραμμής. Η απομάκρυνση της εκτροχιασμένης μηχανής ολοκληρώθηκε μετά από 17 ώρες από την περιοχή συμπλέγματος αλλαγών εισόδου του Επιβατικού Σταθμού Θεσσαλονίκης.
Υστερα από το συμβάν, η διοίκηση του ΟΣΕ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη γεωμετρία της περιοχής, λόγω της πληθώρας και συνθετότητας των αλλαγών (και όχι λόγω της κατάστασης της υποδομής και επιδομής της γραμμής), που επιβάλλει χαμηλή ταχύτητα, ήτοι 10 χλμ./ώρα, η οποία αναγράφεται στο Εγχειρίδιο Δρομολογίων του ΟΣΕ. «Τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της γραμμής (η οποία συντηρείται τακτικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΣΕ), πριν και αμέσως μετά του σημείου εκτροχιασμού, ελέγχθηκαν και βρέθηκαν εντός των ορίων του Κανονισμού Επιδομής».
- Δύο μήνες νωρίτερα, στις 21 Αυγούστου 2021, είχαν εκτροχιαστεί και ανατραπεί 2 από τα 11 βαγόνια της 80610 εμπορικής αμαξοστοιχίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο τμήμα μεταξύ ΣΣ Λευκοθέας – ΣΣ Φωτολίβος στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης.
O OΣΕ μετά την απομάκρυνση των ανατραπέντων βυτίων, προχώρησε σε εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης της γραμμής στην ευρύτερη περιοχή αποξηλώνοντας τη σιδηροδρομική γραμμή καθ’όλο το μήκος εκτροχίασης.
- Εκτροχιασμό τρένου είχαμε και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 στο σταθμό Λιανοκλαδίου. Η αμαξοστοιχία 3520, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Λιανοκλάδι εκτροχιάστηκε σε τμήμα της παλαιάς γραμμής (του Μπράλου).
Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός από το συμβάν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΣΕ να αναγκάζονται να διερευνήσουν ένα ακόμα ίδιο ατύχημα.
- Οπως ακριβώς έγινε και στις 16 Νοεμβρίου 2018 όταν εκτροχιάστηκε η αμαξοστοιχία 1511 κατά την διάρκεια εκτέλεσης ελιγμών, με μηδενική σχεδόν ταχύτητα, ξανά στις αλλαγές εξόδου του σταθμού Λιανοκλαδίου.
Το ατύχημα έγινε στις 6.50 το πρωί πριν την πραγματοποίηση του δρομολογίου, που περνά από την παλιά σιδηροδρομική γραμμή Μπράλου – Αμφίκλειας – Κ. Τιθορέας, με προορισμό την Αθήνα. Από τον εκτροχιασμό δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ωστόσο διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία των τρένων μεταξύ Αθήνας –Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να υπάρχουν μετεπιβιβάσεις σε λεωφορεία στους σταθμούς Λιανοκλαδίου και Παλαιοφαρσάλου. Κινητοποιήθηκε σιδηροδρομικός γερανός του ΟΣΕ, που ξεκίνησε από την Αθήνα, προκειμένου να μετακινήσει τα βαγόνια, που εκτροχιάστηκαν και να συνεισφέρει στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας των τρένων.
- Η ίδια αμαξοστοιχία 1511, στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 εκτελώντας τοπικό δρομολόγιο στην παλαιά γραμμή του Μπράλου, συγκρούστηκε με Ι.Χ. αυτοκίνητο, το οποίο παραβίασε τις κατεβασμένες μπάρες ισόπεδης φυλασσόμενης διάβασης, λίγο έξω από τον Σταθμό της Τιθορέας.
Στο αυτοκίνητο επέβαιναν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων το ένα έχασε τη ζωή του επί τόπου ενώ τα υπόλοιπα τρία απεγκλωβίστηκαν από συνεργείο της Πυροσβεστικής και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λαμίας.
- Τον προηγούμενο μήνα, στις 3 Αυγούστου 2018, αμαξοστοιχία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Λιανοκλαδίου – Στυλίδας είχε εκτροχιαστεί στην είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λαμίας.
Από τον εκτροχιασμό υπήρξαν μικροτραυματισμοί 2 ατόμων, μίας επιβάτιδας και μίας συνοδού αμαξοστοιχίας, οι οποίες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο.
- Στο μεταξύ, με το αίμα 3 επιβατών βάφτηκε η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2017 έξω από το Άδενδρο όταν επιβατική αμαξοστοιχία Intercity εκτροχιάστηκε λόγω υπερβολικής ταχύτητας.
Το δυστύχημα συνέβη λίγο πριν η αμαξοστοιχία φτάσει στο σταθμό του Αδένδρου, διερχόμενη από παρακαμπτήρια γραμμή, με το συρμό να κινείται στο σημείο όπου το όριο ταχύτητας ήταν 60 χλμ./ώρα με ταχύτητα 144 χλμ./ώρα. Από τον εκτροχιασμό ανατράπηκαν τα 2 από τα 5 βαγόνια και το τρένο προσέκρουσε μετωπικά στο ισόγειο παρακείμενου διώροφου κτηρίου.