“Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας”- Γιατί ο Ανδρουλάκης αλλάζει ρότα- Οι δημοσκοπήσεις που τρομάζουν την Χαριλάου Τρικούπη
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφεύγει να επαναλάβει τον όρο που έθεσε από το περασμένο φθινόπωρο, ό,τι, δηλαδή, η όποια συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε κυβέρνηση συνεργασίας -είτε με τη Ν.Δ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ- δεν μπορεί να γίνει με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα.
Πέραν του ότι η αναφορά στο “χωρίς, χωρίς” συγκρουόταν με την λογική -πώς, δηλαδή, το τρίτο κόμμα θα επέβαλε ως πρωθυπουργό μιας κυβέρνησης συνεργασίας ένα τρίτο πρόσωπο-, πρόδιδε αμηχανία και προσπάθεια υπεκφυγής.
Οι πληροφορίες του libre αναφέρουν πως ο κ. Ανδρουλάκης έχει αφαιρέσει πιά από την προεκλογική ρητορική του τον συγκεκριμένο “όρο” και αυτό δεν έγινε τυχαία. Προκύπτει από τις μυστικές μετρήσεις μεγάλης δημοσκοπικής εταιρείας ( ο επικεφαλής της οποίας διατηρεί και φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ), στις οποίες αποτυπώνεται πως η συγκεκριμένη αναφορά διχάζει το εκλογικό ακροατήριο του κόμματος και απορρίπτεται.
“Μας φέρνει σε δύσκολη θέση”, φέρεται να έχουν πει οι επικοινωνιολόγοι της Χαριλάου Τρικούπη και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να μην χρησιμοποιείται. Εδώ και μερικές ημέρες δεν έχει επαναληφθεί και, μάλιστα, εκφράζεται η …προτίμηση να μην διατυπώνονται και σχετικές ερωτήσεις.
Με αυτόν τον τρόπο ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμεί να κρατήσει “λυμένα τα χέρια του”, ώστε να πράξει ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα και κυρίως με το ποσοστό που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ. Αν και πλεονάζουν πλέον οι εισηγήσεις να αποφευχθεί με κάθε τρόπο και κάθε κόστος οποιαδήποτε συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας με ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.
Στο πλαίσιο αυτό επιχειρήθηκε να φέρουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ που απορρίπτει “κυβέρνηση ηττημένων”, γι αυτό και η Χαριλάου Τρικούπη συνέπραξε πρόθυμα στην σχετική μομφή που απηύθυνε η Ν.Δ προς τον Αλέξη Τσίπρα. Από το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν πως στην Ισπανία και Πορτογαλία (όπου κυβερνούν οι Σοσιαλιστές σε συνεργασία με την Αριστερά) υπάρχει ακόμα και συνταγματική πρόβλεψη αλλά και κουλτούρα που επιτρέπει στο δεύτερο κόμμα να συγκροτεί κυβέρνηση συνασπισμού με άλλα κόμματα, αν και στην συνέντευξή του στο Action24 ο Νίκος Ανδρουλάκης επικαλέστηκε και το γερμανικό μοντέλο.
Η κίνηση αυτή δεν έγινε επειδή επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ εάν ο τελευταίος αναδειχθεί δεύτερο κόμμα (και εφόσον το επιτρέπει η εκλογική αριθμητική) αλλά για να έρθει σε δύσκολη θέση ο Αλέξης Τσίπρας και να του χρεωθεί (blame game) η αδυναμία σχηματισμού μιας τέτοιας κυβέρνησης μετά την πρώτη κάλπη.
Φυσικά, όλα αυτά αναδεικνύουν έτι περαιτέρω την αμηχανία που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον ότι κινείται στο όριο του 10% με καθοδική τάση, οπότε θεωρείται βέβαιο πως στις δεύτερες εκλογές με πολύ σκληρά διλήμματα και πόλωση το ΠΑΣΟΚ ίσως καταγράψει ποσοστό κάτω από το 8,1% του 2019, κάτι που θα βάλει τον Νίκο Ανδρουλάκη σε μεγάλες περιπέτειες.
Στην συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, ο κ. Ανδρουλάκης προσπάθησε να ισορροπήσει χωρίς, όμως, να θέσει ξανά τον όρο “ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας”.
Η …υπεκφυγή στην ερώτηση της “Καθημερινής”
Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε να επαναλάβει το σλόγκαν στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην “Καθημερινή”. Το περιέγραψε έως ένα βαθμό αλλά απέφυγε να διατυπώσει ξανά τον συγκεκριμένο …όρο για κυβέρνηση συνεργασίας.
–Θα επιμείνετε στη θέση να μην είναι Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, ακόμη και εάν συγκεντρώσουν πολύ υψηλά ποσοστά στις πρώτες ή τις δεύτερες εκλογές;
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εγγυάται την οικονομική ευημερία με κοινωνική δικαιοσύνη. Εξακολουθεί να είναι η φωνή και η συνείδηση της μεσαίας τάξης, που αγωνιά για τη θέση της. Των εργαζόμενων στις πόλεις και την ύπαιθρο που απειλούνται με φτωχοποίηση. Της νέας γενιάς που κινδυνεύει να χάσει το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και να περιθωριοποιηθεί μέσα στην ίδια της την πατρίδα. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να αποτρέψει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς αποκλεισμένων. Να μην αφήσει κανέναν εκτός των τειχών. Να αναστρέψει την δημογραφική γήρανση και την κοινωνική παρακμή. Να εκπροσωπήσει όλους όσοι αναζητούν την υπέρβαση παρωχημένων αντιθέσεων με νέες συνθέσεις, αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης.
Είχε τεσσερισήμισι χρόνια στη διάθεση του ο κ. Τσίπρας και τέσσερα ο κ. Μητσοτάκης για να δείξουν τις προθέσεις τους και τα αποτελέσματα των πολιτικών τους. Το μόνο που τους κρατά όρθιους, είναι η σύγκριση και οι συμψηφισμοί μεταξύ τους και αυτό πιστεύω ότι είναι αδιέξοδο και καταστροφικό. Γι’ αυτό και η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει σελίδα με αυτούς πρωταγωνιστές.