Ανησυχία από την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών: Σκέψεις για εμβολιασμό πουλερικών στην Ευρώπη
Συνεχίζονται τα ξεσπάσματα της γρίπης των πτηνών σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως πλέον δεν πρόκειται για μια εποχιακή απειλή αλλά ένα «μόνιμο πρόβλημα», σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters».
Σημειώνουμε ότι μέχρι πέρυσι ο ιός αυτός συνήθως βρισκόταν σε έξαρση κατά τη διάρκεια της άνοιξης, οπότε και μεταναστεύουν πολλά είδη πουλιών, εντούτοις πλέον οι πτηνοτρόφοι καλούνται να βρίσκονται σε επιφυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Όπως αναφέρει το Reuters, η γρίπη των πτηνών χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες «για πρώτη φορά ενδημική σε κάποια άγρια πτηνά που μεταδίδουν τον ιό στα πουλερικά, τουλάχιστον στις ΗΠΑ», αν και μεγάλο πρόβλημα έχουν και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία. Για αυτό εικάζεται πως ευθύνεται η καινούρια μετάλλαξη που κυκλοφορεί, η οποία φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και να μολύνει περισσότερα είδη πτηνών.
Οι επιδημιολόγοι θεωρούν πως τα άγρια πτηνά είναι ο κύριος υπαίτιος για την διασπορά της γρίπης των πτηνών, η οποία μεταδίδεται και στα εκτρεφόμενα πουλερικά, μέσα από μολυσμένα σωματικά υγρά και περιττώματα.
Τα ξεσπάσματα της ίωσης σε πτηνοτροφεία έχουν πλέον φτάσει σε αριθμούς ρεκόρ και δεν προβλέπεται να ελαττώνονται, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων σε άγρια πτηνά παραμένει ιδιαίτερα υψηλός.
Τόσο η Ε.Ε όσο και το Μεξικό σκέφτονται το ενδεχόμενο της επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της γρίπης των πτηνών στα πτηνοτροφεία, σύμφωνα με το Reuters. Δυστυχώς, εντούτοις, έχει διαπιστωθεί πως ο εμβολιασμός δεν είναι αρκετός για την εξάλειψη της απειλής, καθώς δεν εμποδίζει πλήρως τη μόλυνση ούτε και τη μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών.
Η κατάσταση αυτή έχει σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες αποθήκες τροφίμων οι οποίες πλέον απειλούνται, ενώ τεράστια είναι και η άνοδος στις τιμές των αβγών, μετά την θανάτωση αρκετών εκατομμυρίων πτηνών μέσα στο 2022. Ο ιός είναι θανατηφόρος για τα πουλερικά και οι οδηγίες προβλέπουν τη σφαγή ολόκληρου του σμήνους ακόμα και αν μόνο ένα πουλερικό βρεθεί θετικό.
«Μια από τις πιο βασικές πηγές πρωτεΐνης όλου του πλανήτη, τα αβγά δεν είναι πλέον προσβάσιμα για όλους, την ίδια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από έναν πληθωρισμό που καλπάζει», επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Οι σκληρές προσπάθειες των πτηνοτρόφων δεν είναι αρκετές για να λυθεί το πρόβλημα»
Η εταιρία «Rose Acre Farms» που είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αβγών στις ΗΠΑ έλαβε αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της γρίπης, επιβάλλοντας μάλιστα στους εργαζομένους να πλένονται πριν εισέλθουν στις εγκαταστάσεις. Δυστυχώς, τα μέτρα αυτά δεν ήταν αρκετά και την περασμένη χρονιά έχασαν 1,5 εκατ. χήνες.
Αλλά και η εταιρία «Weld County» έχασε 3 εκατ. κοτόπουλα καθώς παρατηρήθηκαν δύο ξεσπάσματα μέσα σε 6 μόλις μήνες, με τους υπεύθυνους να πιθανολογούν πως ο ιός μεταφέρθηκε από κοντινό δάσος μέσω του αέρα!
«Η γρίπη των πτηνών σημειώνεται ακόμα και σε καινούρια πτηνοτροφεία, με μοντέρνο εξοπλισμό και καθόλου παράθυρα, οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχόμαστε να μην υπάρξει κάποιο ξέσπασμα», είπε στο Reuters ο Shigeo Inaba, πτηνοτρόφος από την Ιαπωνία.
Σύμφωνα με το Reuters κρούσματα έχουν σημειωθεί και σε θηλαστικά, όπως είναι οι αλεπούδες, οι αρκούδες και οι φώκιες, ενώ μπορεί να μολυνθεί και ο άνθρωπος. Ωστόσο, ο ΠΟΥ είναι καθησυχαστικός, εξηγώντας πως τόσο το ρίσκο της μόλυνσης, όσο και εκείνο της σοβαρής νόσησης είναι χαμηλό για τους ανθρώπους.