ΟΗΕ: Δυσοίωνη πρόβλεψη για πάνω από 50.000 νεκρούς και παραδοχή ότι στη Συρία δεν έχει φτάσει καμία βοήθεια
Ο αριθμός των νεκρών από τον τεράστιο σεισμό που σημειώθηκε στην Τουρκία και τη Συρία είναι πιθανό να «διπλασιαστεί» από το σημερινό επίπεδο των 28.000, δήλωσε στο Sky News ο επικεφαλής αρωγής των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς.
«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να κάνουμε με ακρίβεια μια εκτίμηση, καθώς πρέπει να βρεθούμε κάτω από τα ερείπια, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα διπλασιαστεί ή και ακόμα περισσότερο», είπε ο Γκρίφιθς αφού ταξίδεψε στην πόλη Καχραμανμάρας στην Τουρκία, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 24.617 πολίτες στην Τουρκία και σε άλλους 3.547 στη Συρία, ή συνολικά σε 28.191 ανθρώπους, κατά τα πιο πρόσφατα, ακόμη προσωρινά δεδομένα από τις δυο χώρες. «Δεν έχουμε αρχίσει πραγματικά να μετράμε τον αριθμό των νεκρών», είπε.
Η εκτίμηση αυτή θα ήταν σχεδόν ο τριπλάσιος αριθμός νεκρών μετά τον τεράστιο σεισμό που σημειώθηκε στη βορειοδυτική Τουρκία το 1999.
Δεκάδες χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια, εν μέσω του κρύου που χειροτερεύει την κατάσταση για τα εκατομμύρια σεισμοπαθείς.
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πως τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, ζεστά γεύματα, στην Τουρκία και στη Συρία. Υπολογίζεται πως ως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι μόνο στη Συρία.
Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την καταστροφή, ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απευθύνοντας έκκληση για δωρεές 42,8 εκατ. δολαρίων ώστε να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών από υγειονομική άποψη.
Κατά την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), πάνω από 32.000 μέλη τουρκικών σωστικών συνεργείων συμμετέχουν στις έρευνες, στα οποία προστίθενται 8.294 μέλη σωστικών συνεργείων και υπηρεσιών αρωγής από το εξωτερικό.
«Σύντομα, οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα δώσουν τη θέση τους σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων το έργο των οποίων θα είναι να φροντίσουν τους επόμενους μήνες τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που επλήγησαν», τόνισε ακόμη χθες Σάββατο ο κ. Γκρίφιθς σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Παραδοχή ΟΗΕ: Δεν έχει φτάσει βοήθεια στη Συρία – Έχουμε απογοητεύσει τους ανθρώπους εκεί
Παρά το γεγονός ότι δοκιμάζεται ιδιαίτερα από τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας, η βορειοδυτική Συρία έχει εγκαταλειφθεί, μέχρι στιγμής, στην τύχη της.
Ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν ξεκάθαρος στη σχετική τοποθέτησή του στο twitter: “Μέχρι στιγμής έχουμε απογοητεύσει τους ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία. Δικαίως αισθάνονται ότι έχουν εγκαταλειφθεί. Αναζητώ διεθνή βοήθεια η οποία όμως δεν έχει φτάσει” τόνισε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Γκρίφιθς.
Πολλές από τις περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας ελέγχονται από τις δυνάμεις της Αντιπολίτευσης που μάχονται το καθεστώς Ασαντ τα τελευταία 12 χρόνια σ’ έναν από τους πιο αιματοβαμμένους εμφυλίους πολέμους των τελευταίων 50 χρόνων. Από την άλλη πλευρά βέβαια, φαίνεται ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν εξάντλησαν τις δυνατότητές τους για παροχή βοήθειας και στην Συρία.
“Είναι καθήκον και υποχρέωση μας να διορθώσουμε αυτήν την αποτυχία, όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Εκεί επικεντρώνομαι τώρα” συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ και μένει να δούμε ποιους τρόπους θα βρει έτσι ώστε η κατάσταση να διαφοροποιηθεί.
Είναι πάντως σαφές ότι οι κάτοικοι των περιοχών στις οποίες δεν έχει φτάσει ακόμη βοήθεια είναι εξοργισμένοι. Οι οικογένειες θυμάτων στην πόλη Τζαντάρις που βρίσκεται στην επαρχία της Ιντλίπ ύψωσαν, όπως αναφέρει το Al Jazzeerra ανάποδα τη σημαία του ΟΗΕ πάνω σε κτίρια που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τον σεισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ ευχαρίστησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη βοήθεια που πρόσφεραν στη χώρα του σε χρήματα αλλά και ομάδες διάσωσης.
Προφανώς αυτή η βοήθεια δεν έχει φτάσει στις περιοχές που ελέγχονται από την Αντιπολίτευση με ότι αυτό συνεπάγεται για το πλήθος των ανθρώπων που μένουν αβοήθητοι.