Η Κύπρος ψηφίζει- Οι υποψήφιοι, τα φαβορί και η αλλαγή εποχής με φόντο το εθνικό θέμα
Διεξάγονται σήμερα οι εκλογές για ανάδειξη του όγδοου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δικαίωμα να προσέλθουν στις κάλπες έχουν 561.033 εκλογείς, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν έναν από τους 14 υποψηφίους.
Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7.00 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 6.00 το απόγευμα, με διάλειμμα ανάμεσα στις 12.00-1.00 το μεσημέρι. Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα πραγματοποιηθεί στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας. Οι εκλογές θα κοστίσουν €7 εκατομμύρια.
Στις εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά διαγωνίζονται τόσοι πολλοί, δεκατέσσερεις τον αριθμό (14), υποψήφιοι για τον Προεδρικό θώκο, ενώ μετά το 1988 και τον Γιώργο Βασιλείου, ένας ανεξάρτητος υποψήφιος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, φαίνεται να κερδίζει, δημοσκοπικά τουλάχιστον, τις εκλογές.
Εφόσον επαληθευτούν και στην κάλπη τα δημοσκοπικά ευρήματα, τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο, Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΥ.ΣΗ) και Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), θα βρεθούν αντιμέτωπα με την ήττα, προκαλώντας σίγουρα πολιτικές αναταράξεις.
Το αξιοσημείωτο σ’ αυτές τις εκλογές είναι ότι και οι τρεις επικρατέστεροι διάδοχοι του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, διετέλεσαν συνεργάτες του απερχόμενου Προέδρου στις δυο θητείες του στην Προεδρία. Επιπλέον, Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, προέρχονται από το ΔΗ.ΣΥ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης που προέρχεται πολιτικά από το ΔΗ.ΣΥ, διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην πρώτη θητεία Αναστασιάδη από το 2014 έως το 2018. Στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε Υπουργό Εξωτερικών κατά τη δεύτερη θητεία Αναστασιάδη το 2018, αναλαμβάνοντας από τον Ιωάννη Κασουλίδη, τα κλειδιά του Υπουργείου. Στον Κασουλίδη παρέδωσε το ΥΠΕΞ όταν παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2022 για να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού από το 2013, όταν και ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο διπλωμάτης Ανδρέας Μαυρογιάννης παρότι κατεβαίνει υποψήφιος με τη σημαία του ΑΚΕΛ, είναι ανεξάρτητος, ενώ διετέλεσε από το 2013 για χρόνια ως διαπραγματευτής για το Κυπριακό και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ αλλά και την ΕΕ. Όπως καταλαβαίνει κανείς Αναστασιάδης και Μαυρογιάννης συνεργάστηκαν στενά για την επίλυση του Κυπριακού στη δεκαετή θητεία του Προέδρου Αναστασιάδη.
Τα τρία «παιδιά» του Αναστασιάδη, κατά την προεκλογική περίοδο, έδειξαν, οι μεν Χριστοδουλίδης και Νεοφύτου, ως συνεχιστές της πολιτικής Αναστασιάδη ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν έπεισε κανέναν ότι βρίσκεται απέναντι στον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όμως μια ενδεχόμενη νίκη, που είναι και το πιο πιθανό, του ανεξάρτητου Νίκου Χριστοδουλίδη, θα σημάνει την ήττα του κραταιού δικομματισμού καθώς τα δυο κυρίαρχα κόμματα της πολιτικής στην Κύπρο θα βρεθούν ηττημένα.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή στην πολιτική της Κύπρου, αλλά η αμφισβήτηση του δικομματισμού μπορεί να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό και να απελευθερώσει δυνάμεις που θα φέρουν αλλαγή.
Τα δίδυμα – Οι δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης προηγείται με μια διαφορά κοντά στο 10%, από τους ανθυποψηφίους του, ενώ Μαυρογιάννης και Νεοφύτου διαγκωνίζονται για την δεύτερη θέση με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ να έχει μια μικρή υπεροχή έναντι του Νεοφύτου.
Το βέβαιο είναι, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα των δημοσκόπων, ότι θα χρειΠοιοι αστεί και δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του νέου Προέδρου.
Στην περίπτωση που στον δεύτερο γύρο του έχουμε τον εμφύλιο του ΔΗΣΥ μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη με Αβέρωφ Νεοφύτου, οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετη επικράτηση για τον πρώην ΥΠΕΞ, με την διαφορά να αγγίζει το 14%.
Αν στον δεύτερο γύρο περάσει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης από το ΑΚΕΛ με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η διαφορά υπέρ του ανεξάρτητου υποψηφίου που υποστηρίζεται από ΔΗ.ΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Αλληλεγγύη φτάνει το 20%, όπερ σημαίνει ακόμα πιο άνετη επικράτηση για τον Χριστοδουλίδη.
Τώρα σε περίπτωση που πέσουν έξω όλες οι προβλέψεις και στον δεύτερο γύρο περάσουν οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, τότε η επικράτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρείται άνετη σύμφωνα με τις έρευνες γνώμης.
Η επικράτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, θεωρείται από πολλούς ως τιμωρία περισσότερο προς τον δικομματισμό των ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ και λιγότερο ως μια εμπνευσμένη υποψηφιότητα του πρώην ΥΠΕΞ.
Η αλήθεια είναι ότι η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη έχει την υποστήριξη μεγάλου μέρους της εκλογικής βάσης του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σύμφωνα με τις έρευνες είναι κοντά στο 30% οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ, που θα ψηφίσουν Χριστοδουλίδη.
Όμως και το εκλογικό σώμα που στηρίζει τον πρώην ΥΠΕΞ, είναι πιο διευρυμένο ιδεολογικά, καθώς ενσωματώνει ψηφοφόρους από όλα τα κόμματα. Ακόμα και το ΑΚΕΛ φαίνεται να χάνει ένα ποσοστό περίπου 10% από τους ψηφοφόρους του προς τον Χριστοδουλίδη.
Όπως ειπώθηκε πιο πριν, όποιος μείνει εκτός δεύτερου γύρου, χάνεται και τα απόνερα θα δημιουργήσουν προβλήματα στους κομματικούς μηχανισμούς είτε του ΔΗΣΥ, είτε του ΑΚΕΛ. Επίσης όποιος χάσει από τον Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα. Κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προάγγελος ριζικών αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό με την δημιουργία νέων πολιτικών φορέων.
Αν και ο πολιτικός πλουραλισμός θεωρείται υγειές για την δημοκρατία, αυτό που μπορεί να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η έλλειψη αντιπολίτευσης μετά τις Προεδρικές εκλογές, άρα και έλεγχος της εξουσίας.
Σ’ αυτές τις σκέψεις μπορεί να οδηγηθεί κανείς, εάν και εφόσον, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάνει πράξη τις υποσχέσεις του για μια πολυκομματική κυβέρνηση που θα συμμετάσχουν πέρα από πολιτικούς από τα κόμματα που τον στηρίζουν και πολιτικοί από άλλα κόμματα, όπως το ΔΗΣΥ.
Όπως γίνεται κατανοητό οι σημερινές εκλογές, είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τα προβλήματα της επίλυσης του Κυπριακού, τη διαφθορά, τις μεταρρυθμίσεις, τη βιώσιμη ανάπτυξη και άλλα ζωτικής σημασίας θέματα, να απαιτούν άμεσες λύσεις.
Πηγή: philenews.cy, ieidiseis.gr