Κίεβο – Στα καταφύγια οι Ευρωπαίοι ηγέτες – Χτύπησαν σειρήνες συναγερμού πριν την Σύνοδο Κορυφής
Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν σήμερα στο Κίεβο, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής Ουκρανίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Ο αντιαεροπορικός συναγερμός επεκτάθηκε στη συνέχεια σε όλη τη χώρα, ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να υποδεχθεί τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία, επίσημα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από τον Ιούνιο του 2022, φιλοξενεί μια σύνοδο κορυφής σήμερα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προανήγγειλε νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, συνοδεύεται από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και σχεδόν 15 Ευρωπαίους επιτρόπους, που αναμένεται να συναντήσουν τους συναδέλφους τους στην ουκρανική κυβέρνηση.
Η πορεία της ένταξης
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει την πλήρη ένταξη σε μόλις δύο χρόνια, αλλά υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι δεν μπορεί να υπάρξει επίσπευση για την ένταξη, πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στο Κίεβο την Παρασκευή.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να περάσει μια δεκαετία προτού η Ουκρανία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο μπλοκ.
Όπως αναφέρει η Telegraph οι Βρετανοί ίσως δυσκολεύονται να το πιστέψουν, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο δύσκολο να ενταχθεί κανείς στην ΕΕ από ό,τι να την εγκαταλείψει.
Πριν από την ένταξή τους, οι υποψήφιες χώρες πρέπει να υποβληθούν σε μια αυστηρή και χρονοβόρα διαδικασία απορρόφησης του δικαίου και των κανόνων της ΕΕ που καλύπτουν τα πάντα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως τους κανονισμούς της κεντρικής τράπεζας.
Αυτό μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, ακόμη και αν δεν πρόκειται για μια κατεχόμενη χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση με συνεχώς μεταβαλλόμενα σύνορα.
Οι Βρυξέλλες χορήγησαν στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, ένα πρώτο βήμα στη διαδικασία ένταξης, σε χρόνο ρεκόρ.
Η ΕΕ θα επαινέσει την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής για την πρόοδο που έχει ήδη σημειώσει στις μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η διαφθορά, παρά τον πόλεμο.
Αλλά δεν μπορεί να αποκρυβεί πόσο δύσκολο, χρονοβόρο και δαπανηρό θα είναι τελικά να καλωσορίσει την Ουκρανία στο μπλοκ.