Πρώην διοικητής της Wagner απέδρασε στη Νορβηγία – Η συγκλονιστική του μαρτυρία στον Guardian για όσα έζησε
Ένας πρώην διοικητής της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ που ζήτησε άσυλο στη Νορβηγία μίλησε για το πώς φοβόταν για τη ζωή του σε συνέντευξη που έδωσε τον περασμένο μήνα στη Ρωσία στον Guardian.
Ο Αντρέι Μεντβέντεφ, 26 ετών, δήλωσε ότι στην Ουκρανία είχε γίνει μάρτυρας δολοφονιών μαχητών της Βάγκνερ με συνοπτικές διαδικασίες που κατηγορούνταν από τους ίδιους τους διοικητές τους ότι δεν υπάκουσαν σε διαταγές, μερικές φορές κατά ζεύγη.
Αφού διέφυγε από τη μονάδα του, πέρασε τα σύνορα με τη Νορβηγία κοντά στην κοιλάδα Pasvikdalen λίγο πριν από τις 2 π.μ. τοπική ώρα την περασμένη Παρασκευή, όπου συνελήφθη και κρατήθηκε από συνοριοφύλακες.
«Έχει υποβάλει αίτηση ασύλου στη Νορβηγία», δήλωσε ο Tarjei Sirma-Tellefsen, επικεφαλής του προσωπικού της αστυνομίας στο Finnmark, στη βόρεια Νορβηγία. Ο Μεντβέντεφ είναι ο πρώτος γνωστός στρατιώτης από την ομάδα Βάγκνερ που πολέμησε στην Ουκρανία που διαφεύγει στο εξωτερικό.
Πριν φύγει από τη Ρωσία, ο Guardian μίλησε με τον Μεντβέντεφ σε αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες, στις οποίες περιέγραψε λεπτομερώς τον χρόνο που πολέμησε με τον Βάγκνερ στην ανατολική Ουκρανία.
«Πολέμησα στο Μπαχμούτ, διοικώντας την πρώτη ομάδα της 4ης διμοιρίας του 7ου αποσπάσματος εφόδου», δήλωσε ο Μεντβέντεφ στις 20 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι είχε κρυφτεί στη Ρωσία από τότε που εγκατέλειψε τη μονάδα του Βάγκνερ τον Ιούλιο.
Η Βάγκνερ , που διοικείται από τον Yevgeny Prigozhin, στενό σύμμαχο του Βλαντίμιρ Πούτιν, διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην πολύμηνη ρωσική επίθεση κατά της πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η μονάδα του αποτελείται κυρίως από πρώην κρατούμενους που ρίχτηκαν στις μάχες ως «τροφή για κανόνια». Για να ενισχύσει τις τάξεις της, η Βάγκνερ έχει στρατολογήσει έως και 40.000 κατάδικους από φυλακές σε όλη τη Ρωσία, σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών μυστικών υπηρεσιών και ρωσικών ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Οι κρατούμενοι χρησιμοποιούνται ως τροφή για κανόνια, σαν κρέας. Μου δόθηκε μια ομάδα καταδίκων. Στη διμοιρία μου, μόνο τρεις από τους 30 άνδρες επέζησαν», είπε. «Στη συνέχεια, μας δόθηκαν περισσότεροι κρατούμενοι και πολλοί από αυτούς πέθαναν επίσης».
Ο Μεντβέντεφ ισχυρίστηκε επίσης ότι γνώριζε για τουλάχιστον 10 δολοφονίες στρατιωτών του Βάγκνερ που δεν υπάκουσαν, και ότι είχε γίνει μάρτυρας σε κάποιες από αυτές προσωπικά.
«Οι διοικητές τους πήγαν σε ένα πεδίο βολής και τους πυροβόλησαν μπροστά σε όλους. Μερικές φορές πυροβολούσαν έναν άνδρα, μερικές φορές τους πυροβολούσαν σε ζευγάρια», είπε. Ο Μεντβέντεφ περιέγραψε πώς δυσανασχέτησε με τη Βάγκνερ αφού είδε τη δολοφονία και την κακομεταχείριση Ρώσων αιχμαλώτων που έφερε στο μέτωπο η μισθοφορική εταιρεία.
Είπε ότι αποφάσισε να φύγει στις αρχές Ιουλίου, αφού το συμβόλαιό του παρατάθηκε επανειλημμένα από τον Βάγκνερ χωρίς τη συγκατάθεσή του.
Ο Μεντβέντεφ είπε επίσης ότι είχε διοικήσει τον Γιεβγκένι Νούζιν, έναν καταδικασμένο δολοφόνο που στρατολογήθηκε από τη Βάγκνερ, ο οποίος παραδόθηκε στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά αργότερα φέρεται να παραδόθηκε στη Ρωσία και να εκτελέστηκε.
Εκείνη την εποχή, ο Prigozhin εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι το κλιπ που δείχνει τον Nuzhin να σκοτώνεται από χτύπημα με βαριοπούλα στο κεφάλι του θα έπρεπε να έχει τίτλο «ένας σκύλος δέχεται το θάνατο ενός σκύλου».
«Φοβάμαι ότι η μοίρα μου θα είναι η ίδια με αυτή του Nuzhin επειδή μίλησε. Φοβάμαι για τη ζωή μου», δήλωσε ο Μεντβέντεφ τον Δεκέμβριο, ενώ κρυβόταν στη Ρωσία. Είπε ότι είναι έτοιμος να πει όλα όσα γνωρίζει για τον όμιλο Wagner, τις δραστηριότητές του και τον Prigozhin.
Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα, ο Prigozhin επιβεβαίωσε ότι ο Μεντέγεφ ήταν πρώην στρατιώτης της Βάγκνερ.
Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulagu.net, η οποία βρίσκεται σε επαφή με τον Μεντβέντεφ από το ταξίδι του στη Νορβηγία, δημοσίευσε επίσης μια συνέντευξη με τον Μεντβέντεφ, στην οποία περιγράφει λεπτομερώς τη δραματική του απόδραση. «Όταν ήμουν στον πάγο [στα σύνορα], άκουσα σκυλιά να γαβγίζουν, γύρισα και είδα ανθρώπους με πυρσούς, περίπου 150 μέτρα [500 πόδια] μακριά, να τρέχουν προς την κατεύθυνσή μου», λέει ο Μεντβέντεφ σε ένα βίντεο. «Άκουσα δύο πυροβολισμούς, οι σφαίρες πέρασαν από δίπλα μου».
Ο Νορβηγός δικηγόρος του Μεντβέντεφ, Brynjulf Risnes, δήλωσε στο BBC ότι ο Μεντβέντεφ κρατείται στο Όσλο, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη είσοδο στη χώρα.