ΚΚΕ: Η μοναρχία κρίθηκε ιστορικά και πετάχτηκε από τον λαό στα σκουπίδια
Με την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου να πραγματοποιείται αργότερα στο Τατόι, βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση για τον θεσμό της μοναρχίας στην Ελλάδα.
«Ο θεσμός της μοναρχίας κρίθηκε ιστορικά και πετάχτηκε στα σκουπίδια από τον λαό», τόνισε ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής.
Πρόσθεσε ότι «ήταν κομμάτι του αστικού πολιτικού συστήματος και του αστικού κράτους και ο ρόλος του ήταν αρνητικός για τον λαό, για τους αγωνιστές, για το ΚΚΕ με εξορίες, εκτελέσεις, βασανιστήρια και διώξεις». Σημείωσε ότι είναι «πρόκληση η μονοπώληση της κηδείας στα ΜΜΕ».
Για τις νέες υποθέσεις διαφθοράς που απασχολούν την επικαιρότητα, τόνισε πως «είναι φαινόμενα βαθιάς σήψης αυτού του πολιτικού συστήματος».
Σημείωσε ότι «τον έλεγχο της ενημέρωσης τον έχουν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και στη βάση αυτή όλα τα αστικά κόμματα προσπαθούν να έχουν επιλεκτικές σχέσεις και κάνουν παζάρια με τμήματα επιχειρηματιών που έχουν ΜΜΕ».
Για τις παρακολουθήσεις, ενόψει τη νέας συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Γιάννης Γκιόκας υπογράμμισε ότι «για το ΚΚΕ δεν έχει κλείσει η υπόθεση των υποκλοπών του τηλεφωνικού του κέντρου, υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά για πράξεις, ολιγωρίες και παραλείψεις που πρέπει να απαντηθούν».
Πρόσθεσε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «κατέφυγαν σε έναν δικομματικό καυγά που άφηνε στο απυρόβλητο το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την παρακολούθηση των πάντων».
Για τα δημοσιεύματα που αφορούν την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις καθώς, αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα, μιλάμε για σειρά πάρα πολύ σοβαρών ζητημάτων: επαφές της ηγεσίας με επιχειρηματικά συμφέροντα, με διεθνή κέντρα για τα ζητήματα των εξοπλισμών, επαφές για την προετοιμασία δημιουργίας νέων ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα».
«Άρα η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις και γι’ αυτό καθ’ εαυτό το ζήτημα της παρακολούθησης, αλλά και για όλα αυτά που εμπεριέχονται στις συζητήσεις, εάν και εφ’ όσον αυτά αληθεύουν» πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι η γνωμοδότηση Ντογιάκου «ενίσχυσε τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο της ΝΔ και το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που νομιμοποιεί και συγκαλύπτει παρακολουθήσεις» και πρόσθεσε ότι «καταρρέουν πανηγυρικά τα περί ανεξάρτητης Δικαιοσύνης». Όπως είπε, δεν υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη διότι καλείται να αποφασίσει στη βάση αντιλαϊκών νόμων, αντίστοιχες θα είναι και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης».
Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ ήταν «το μοναδικό κόμμα που, στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, πρότεινε την κατάργηση του άρθρου για τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση και ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν αρνητική στάση».
Ερωτηθείς για τη ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το «κόμμα Κασιδιάρη» τόνισε ότι «το ΚΚΕ έχει μέτωπο απέναντι στις ναζιστικές εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να εξαφανιστούν από την κοινωνία». Πρόσθεσε ότι «η ρύθμιση θα πρέπει να κάνει σαφή αναφορά στον ναζιστικό εγκληματικό χαρακτήρα αυτών των κομμάτων. Γιατί αν δεν κάνει σαφή αναφορά και αν κάνει ορισμένες επικίνδυνες γενικεύσεις ή παραπέμπει σε θεωρίες «άκρων» και ούτω καθ’ εξής, τότε εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε μια τέτοια ρύθμιση. Σήμερα μπορεί να είναι η ΧΑ ή οι παραφυάδες της, αύριο μπορεί κάποιο άλλο κόμμα να ενταχθεί σε μια τέτοια ρύθμιση».
Για τη συναυλία του ΚΚΕ στο ΣΕΦ για τον Σταύρο Ξαρχάκο ο Γ. Γκιόκας τόνισε πως «ήταν μια ιστορική συναυλία που έδειξε ότι στην κοινωνία υπάρχουν αντισώματα, εστίες αντίστασης που μπορούν να διαφυλάξουν τον λαϊκό πολιτισμό και να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερα».