Υποκλοπές: Γιατί η παρέμβαση Ντογιάκου σηματοδοτεί μαύρη σελίδα για τη Δικαιοσύνη – Αμείλικτα ερώτημα, κίνδυνος θεσμικής κρίσης – Πώς φθάσαμε στη συνταγματική εκτροπή
Η τελευταία γνωμοδότηση Ντογιάκου συμπληρώνει με τον πιο σκοτεινό τρόπο την αλυσίδα παραβιάσεων του συντάγματος που αποσκοπούν στη συγκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου των υποκλοπών, με ορατό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε μια πρωτοφανή θεσμική κρίση αναφορικά με τα όρια των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.
Ο κ. Ντογιάκος υποστηρίζει ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει δικαίωμα να κάνει ελέγχους στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. «Η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους ώστε να απαντήσει σε θιγόμενο ιδιώτη», αναφέρει χαρακτηριστικά. Απειλεί δε ακόμα και με φυλάκιση τα μέλη της, αυτούς δηλ. που διερευνούν τις υποκλοπές και όχι εκείνους που τις έκαναν.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
- Αν η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών δεν δικαιούται να κάνει ελέγχους για τις παραβιάσεις αυτού του απόρρητου, ποιο είναι ακριβώς το αντικείμενό της;
- Γιατί ο κ. Ντογιάκος είχε τέτοια αγωνία με τους ελέγχους της ΑΔΑΕ;
- Γιατί η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να την περιορίσει και να ελέγξει την σύνθεσή της ΑΔΑΕ, όπως και γιατί τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τη στοχοποιούν.
Τη πιο σημαντική διάσταση της γνωμοδότησης Ντογιάκου ανέδειξε με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος. Ο κ. Ράμμος κρίνει ότι η γνωμοδότηση Ντογιάκου είναι αντισυνταγματική διότι «σύμφωνα με το άρθρο 19, παρ. 2, του Συντάγματος, έχει την έννοια ότι ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου δεν δύναται, επικαλούμενος τη γενική αρμοδιότητά του να γνωμοδοτεί επί «νομικών ζητημάτων γενικού ενδιαφέροντος», να διατυπώνει γνώμη επί της ερμηνείας και εφαρμογής διατάξεων που αφορούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ». Με τον κ. Ράμμο συμφωνούν και άλλοι κορυφαίοι συνταγματολόγοι, όπως ο Ξενοφών Κοντιάδης.
Γενικά δεν είναι και πολύ συνηθισμένο στις λεγόμενες «ώριμες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες» ο κορυφαίος εισαγγελέας να απειλεί με φυλάκιση τα μέλη μιας συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής. Επίσης, δεν είναι συνηθισμένο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να καταγγέλλεται για αντισυνταγματική-αντιθεσμική παρέμβαση και μάλιστα η καταγγελία αυτή να γίνεται από πρόεδρο συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής. Και μόνο αυτά τα δύο ασυνήθιστα γεγονότα θα αρκούσαν για να τεκμηριώσουν ότι η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία διέρχεται βαθιά κρίση.
- Μάλιστα, τα πράγματα μπορούν να οξυνθούν περαιτέρω. Σε ποιον πρέπει να υπακούσουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, στην ΑΔΑΕ ή στον Ντογιάκο; Τι θα γίνει αν αυτός τον οποίο δεν θα υπακούσουν, αποφασίσει να προβεί σε κυρώσεις; Δεν θα μπούμε σε αυτήν την περίπτωση σε μια άνευ προηγουμένου συνταγματική κρίση;
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών η Δικαιοσύνη όχι μόνο δεν πήρε πάνω της τη διαλεύκανσή του, αλλά έκανε ό,τι μπορούσε για συγκαλυφθούν οι ευθύνες: πλημμελείς έλεγχοι, καθυστερήσεις στις έρευνες, κυνήγι των διαρροών και όχι των υποκλοπών. Στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ήρθε να προστεθεί το σκάνδαλο της συγκάλυψης.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με αποκορύφωμα τη χτεσινή γνωμοδότησή του, δίνει την αίσθηση ότι λειτουργεί ως εντολοδόχος της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που κάνει ό,τι μπορεί για να συγκαλύψει το σκάνδαλο.
Πώς όμως φτάσαμε σε αυτήν την αντισυνταγματική εκτροπή, με τον Ισίδωρο Ντογιάκο να απειλεί με φυλάκιση τον πρόεδρο και τα μέλη της ΑΔΑΕ, καθώς και πολιτικούς αρχηγούς;
- Στις 5 Δεκεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αφορμή τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του για τις εξελίξεις και ζήτησε άπλετο φως.
- Στις 7 Δεκεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ζητώντας τα στοιχεία για τις άρσεις απορρήτου επί κυβέρνησης Μητσοτάκη που κοινοποιήθηκαν στην ΑΔΑΕ και αφορούν πολιτικά πρόσωπα (εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές, μέλη της κυβέρνησης), δημοσιογράφους, δικαστικούς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Στις 16 Δεκεμβρίου αποκαλύφθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Γιώργο Κύρτσο και τον Τάσο Τέλλογλου και μάλιστα ότι ο Ισίδωρος Ντογιάκος επιχείρησε να μπλόκαρει την έρευνα της ΑΔΑΕ, λέγοντας ότι ήταν παράνομη.
- Την ίδια μέρα, στις 16 Δεκεμβρίου, ο Χρήστος Ράμμος με γραπτή του δήλωση απάντησε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υπογραμμίζοντας την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ. Ξεκαθάρισε επίσης ότι βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι.
- Λίγες ώρες μετά, ο Ισίδωρος Ντογιάκος με διαρροή προανήγγειλε ότι θα βγάλει γνωμοδότηση για να εμποδίσει την ΑΔΑΕ να ερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Όπως έλεγε, ο στόχος να «ξεκαθαρίσει το τοπίο ποιοι δικαιούνται να έχουν ενημέρωση για ενδεχόμενη παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας και ποιά δικαιώματα έχει επ αυτού η ΑΔΑΕ».
- Στις 21 Δεκεμβρίου η ΑΔΑΕ αποφάσισε να ξεκινήσουν έλεγχοι σε όλους τους παρόχους τηλεφωνίας. Οι έλεγχοι θα γίνουν στις εγκαταστάσεις των εταιριών Cosmote, ΟΤΕ, Vodafone και Wind θα πραγματοποιηθούν με επικεφαλής Χρήστο Ράμμο. Παράλληλα η ΑΔΑΕ άναψε πράσινο φως στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για ενημερωθεί σχετικά με τις άρσεις απορρήτου που έγιναν τα τελευταία 3 χρόνια και αφορούν πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα, ζήτησε «τον εμπλουτισμό του ερωτήματος που κατέθεσε στην ΑΔΑΕ την 7.12.2022, με συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου, που σχετίζονται με τα πρoαναφερόμενα δημόσια πρόσωπα και την πιθανότητα άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας τους μέσω των αριθμών αυτών».
- Παραμονή των Χριστουγέννων, στις 24 Δεκεμβρίου, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού έστειλε μήνυμα SMS σε Vodafone και Wind ζητώντας να μην βοηθήσουν τις έρευνες της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) γιατί όπως ισχυρίστηκε, είναι παράνομο.
- Στις 10 Ιανουαρίου ήρθε ο Ισίδωρος Ντογιάκος ο οποίος με την ωμή παραβίαση του συντάγματος προσπάθησε να θάψει στο σκοτάδι το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Από την ώρα που έγινε γνωστή η γνωμοδότηση προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις, αρχής γενομένης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επεκτάθηκε στο νομικό κόσμο, αλλά και την ίδια την ΑΔΑΕ η οποία μιλάει ξεκάθαρα για «παραβίαση του Συντάγματος».
Με την γνωμοδότηση, κόντρα στην κυβερνητική προτροπή από τα ίδια τα χείλη του πρωθυπουργού να έρθουν «όλα στο φως», η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δεν έχει αρμοδιότητα διαχείρισης αιτημάτων πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν, μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής, αν έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας, και δεν μπορεί να απευθύνεται σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας ζητώντας τέτοιου είδους στοιχεία.
- Αναφέρει ότι μόνον ο θιγόμενος πολίτης μπορεί να ζητήσει να ενημερωθεί αν το τηλέφωνό του έχει παρακολουθηθεί και να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται με σχετική απόφαση του Τριμελούς Οργάνου, μετά την παρέλευση τριετίας, αν η παρακολούθηση έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας και υπό την προϋπόθεση, πως από την ενημέρωση δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίον έγινε.
Συνεπώς, δεν επιτρέπεται άλλοι πλην του θιγόμενου να ζητήσουν στοιχεία, όπως για παράδειγμα αρχηγός πολιτικού κόμματος ή άλλος πολιτικός παράγοντας ενώ ήδη εκκρεμεί αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, προς την ΑΔΑΕ για ενημέρωση.
Μπροστά στις εξελίξεις αυτές ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας και καλεί τον Ισίδωρο Ντογιάκο να προβεί στα νόμιμα σε βάρος του. «Κύριε Εισαγγελέα, Σας περιμένω να με συλλάβετε» γράφει στην προσωπική του σελίδα στο FB ενώ παράλληλα μιλά για «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος» που «επιχειρεί και να εκφοβίσει τους λειτουργούς της Ανεξάρτητης Αρχής».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει επίσης με νόημα πως «κανένας νόμος και καμία γνωμοδότηση δε μπορεί να ακυρώσει το Σύνταγμα και την εκεί οριζόμενη αποστολή της ΑΔΑΕ να ελέγχει και να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών».
Η ηχηρή παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα σχολιάστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με την επαναφορά του όρου «τοξικότητα» αλλά και και την προσπάθεια ταύτισης με τον Γ. Βαρουφάκη.
Η ανεξάρτητη Αρχή, μέσω του προέδρου της, μιλάει ξεκάθαρα για «παραβίαση του Συντάγματος».
Ο Χρήστος Ράμμος χαρακτήρισε τη γνωμοδότηση Ντογιάκου «αντισυνταγματική» απευθύνοντας σε αυτήν «κατευθυντήριες οδηγίες και απειλώντας μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο τα μέλη της με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις, αν ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους με τρόπο διαφορετικό από τον από αυτόν υιοθετούμενο».
Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής σημειώνει με νόημα πως «η επίμαχη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν παράγει καμία απολύτως δέσμευση (ως γνωστόν δέσμευση στην ελληνική έννομη τάξη παράγουν μόνο οι δικαιοδοτικές αποφάσεις των δικαστηρίων), παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή».
Αφοδρές αντιδράσεις
Ο νομικός κόσμος δεν έμεινε απαθής και πήρε θέση. Την αρχή έκανε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης και ακολούθησαν και άλλες αντιδράσεις από έγκριτους νομικούς. Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και σύμβουλος στο Δ.Σ. του ΔΣΑ δεν μάσησε τα λόγια του και σχολίασε πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, «αντί για Θεματοφύλακας της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αναδεικνύεται σε Εφιάλτη της εκτελεστικής εξουσίας».
Η σημερινή (10/01) γνωμοδότηση «αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών της χώρας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο έγκριτος νομικός φτάνοντας στο συμπέρασμα πως «το περιεχόμενο της γνωμοδότησης δεν είναι νομικό, αλλά αμιγώς πολιτικό», αναφέρει ο ίδιος.
- Σύσσωμη η αντιπολίτευση στηλιτεύει την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σχολιάζει ότι «παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ, η οποία ως ανεξάρτητη συνταγματική αρχή οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της». Πρωτίστως, όμως, όπως αναφέρει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη «αποκαλύπτει την αληθινή σκοπιμότητα του πρόσφατου κυβερνητικού νομοθετήματος, ως νομοθετικής παρέμβασης όχι υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας και της ενίσχυσης των θεσμών όπως διαφημίστηκε, αλλά υπέρ της συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και της εκ των υστέρων ”νομιμοποίησης” των κυβερνητικών αυθαιρεσιών».
«Η γνωμοδότηση Ντογιάκου, όχι μόνο υλοποιεί, αλλά και ενισχύει περαιτέρω τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο της ΝΔ και συνολικά το ‘’σκοτεινό’’ θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων, κομμάτι του οποίου είναι βέβαια και η ΑΔΑΕ. Άλλωστε το ΚΚΕ έχει πολύ πικρή πείρα για τον ρόλο της στη συγκάλυψη των υποθέσεων υποκλοπών σε βάρος του» επισημαίνει μεταξύ άλλων σε σχόλιό του το κόμμα του Περισσού.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, τόνισε μέσω Twitter πως «η νέα παρέμβαση και οι απειλές του κ. Ντογιάκου, προς ακόμα και την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, αν τυχόν υπάρξει οποιαδήποτε παροχή στοιχείων, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών που βαραίνει την Κυβέρνηση, καταδεικνύει το βάθος της θεσμικής παρακμής της χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς».
Πηγή: news247.gr, avgi.gr, efsyn.gr