Ελλείψεις φαρμάκων: Στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση – Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Τι απαντά ο Πλεύρης
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν βολές κατά της κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθεί για τις ελλείψεις φαρμάκων. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα και τη συνέχιση της εύνοιας της κυβέρνησης στην αισχροκέρδεια που θέτει σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας.
Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μεταξύ άλλων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δείχνει ανοχή στην κερδοσκοπία των φαρμακαποθηκών, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό καθώς και ότι έχει διασφαλιστει η πλήρη επάρκεια στα νοσοκομεία και μέσω των έκτακτων εισαγωγών και υποκατάστασης με τα ελληνικά γενόσημα αντιμετωπίζονται και οι ελλείψεις στα ιδιωτικά φαρμακεία.
“Το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων μαστίζει το σύνολο των κρατών και χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία και το σύνολο των χωρών της ΕΕ με πολύ πιο ακριβά φάρμακά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από την Ελλάδα. Η απουσία πρώτων υλών έχει υποχρεώσει χώρες, να απαγορεύσουν πώληση συγκεκριμένων δραστικών, να βάλουν πλαφόν στην αγορά φαρμάκων και να βρίσκεται σε κίνδυνο η επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία τους. Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά και χάρη στην ύπαρξη ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Ήδη από το καλοκαίρι νομοθετήσαμε για τη διασφάλιση φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, διατάξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε. Έχουμε διασφαλίσει την πλήρη επάρκεια στα νοσοκομεία μας και μέσω έκτακτων εισαγωγών και υποκατάστασης με τα ελληνικά γενόσημα αντιμετωπίζουμε και τις ελλείψεις στα ιδιωτικά φαρμακεία. Παράλληλα έχουμε επιβάλλει την μεγαλύτερη απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και έχουμε ήδη κλείσει φαρμακαποθήκες που δεν συμμορφώνονται και οι έλεγχοι σε φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες συνεχίζονται. Λαμβάνουμε λοιπόν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των πολιτών και την ομαλοποίηση της αγοράς. Σε όλες τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα δεν υπήρξε ανεύθυνη αντιπολίτευση να προσπαθεί και από αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα να κερδίσει μικροκομματικά. Ο κ. Τσίπρας για μία ακόμη φορά είναι κατώτερος των περιστάσεων. Λαϊκίζει και συνθηματολογεί χωρίς καμία πρόταση. Προκαλεί δε εντύπωση ότι αναφέρεται σε κερδοσκοπία, τη στιγμή που γνωρίζει ότι ο ίδιος ως κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων προς όφελος των πολυεθνικών συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας και ως αντιπολίτευση δεν στήριξε κανένα μέτρο εξοικονόμησης από τα ακριβά φάρμακα που εξασφάλισαν για το δημόσιο πάνω από 450 εκ. εκπτώσεις. Η επιλογή του να συναντηθεί όχι με το σύνολο των θεσμικών εταίρων αλλά με τον απερχόμενο πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών δείχνει ότι αναπολεί τους ανθρώπους που του υπόσχονταν ότι τα φαρμακεία θα είναι εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το κομματικό του όφελος σε βάρος της δημόσιας υγείας”, δήλωσε ο υπ. Υγείας.
- Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κατά τη συνάντηση που είχε με το Προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα στη χώρα, τονίζοντας ότι “το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με ελέγχους στην αγορά και τις φαρμακαποθήκες και με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια και η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στο φάρμακο”.
Ο κ. Τσίπρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων, τονίζοντας πως “ανησυχούμε διότι βρισκόμαστε για ακόμα μία φορά μπροστά σε αναζωπύρωση υγειονομικής κρίσης με έξαρση ιώσεων και κορονοϊού”, ενώ επεσήμανε πως “ιδίως με το άνοιγμα των σχολείων δημιουργείται ξανά μία μεγάλη συμφόρηση και στα δημόσια νοσοκομεία, με το ΕΣΥ να αδυνατεί να ανταποκριθεί”.
Χαρακτήρισε “ζωτικής σημασίας” την ανάγκη να διασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα, υπογραμμίζοντας ότι “η πρόσβαση στο φάρμακο δεν μπορεί να είναι σαν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε άλλο εμπορικό προϊόν, είναι ανάγκη ζωής. Και άρα δεν μπορεί να βρίσκεται στη λογική της λειτουργίας των αγορών στις οποίες δεν μπορεί να παρεμβαίνει κανείς”.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “για ακόμα μία φορά αφήνει ένα πρόβλημα να μετατρέπεται σε κρίση είτε από διαχειριστική ανικανότητα είτε από ιδεοληψία”, στηλιτεύοντας τις κυβερνητικές δικαιολογίες για διεθνείς ελλείψεις φαρμάκων.
“Για ακόμα μία φορά βλέπουμε τις γνωστές δικαιολογίες ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που έχουν την ευθύνη να διατάξουν ελέγχους στην αγορά. Φταίνε οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούν, φταίνε οι γονείς που αποθηκεύουν φάρμακα για τα παιδιά τους, φταίνε η Κίνα και η Ινδία που περιορίζουν τις πρώτες ύλες, αλλά δεν φταίμε εμείς”, σημείωσε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για παντελή απουσία ελέγχων στην αγορά και τις φαρμακαποθήκες.
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιδεικνύει “ανοχή σε φαρμακαποθήκες που προχωρούν σε παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά με στόχο την κερδοσκοπία, επειδή η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χαμηλή τιμή”.
Ενδεικτική των κυβερνητικών ευθυνών για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι η άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων, στην οποία όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προχώρησε πριν από έναν χρόνο ο ΕΟΦ.
Τέλος, επεσήμανε πως εκτός από απλά φάρμακα, σε έλλειψη βρίσκονται και “ορισμένες κατηγορίες αναντικατάστατων φαρμάκων πολιτών με χρόνια προβλήματα υγείας, που αν δεν τα βρουν θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα ακόμα και για την ίδια τους της ζωή”.
- Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τις ελλείψεις στα φάρμακα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, “η Νέα Δημοκρατία ανακάλυψε τη ρίζα του κακού για τα προβλήματα, που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Πάντοτε φταίει κάτι άλλο πλην της κυβέρνησης. Οι μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των προβλημάτων, που υπάρχουν στην παραγωγή στις διεθνείς αγορές. Οι παράλληλες εξαγωγές και ο ανεπαρκής σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας γιγάντωσαν το πρόβλημα”.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, “θα λυθεί όταν υποχωρήσουν οι αναπνευστικές εποχικές λοιμώξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, διατείνεται το υπουργείο. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση, οι σαθρές δικαιολογίες και οι υπουργικές κενολογίες δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ο έλεγχος των φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρειών και η ενημέρωση από τον ΕΟΦ είναι αυτονόητες ενέργειες και δεν χρειάζονται βαρύγδουπες δηλώσεις και υπουργικές αποφάσεις”.
“Ο εξορθολογισμός των τιμών στα φάρμακα χαμηλής κοστολογικής αξίας δεν πρέπει να οδηγήσει στην πρόσθετη επιβάρυνση τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Αντίθετα, προτείνουμε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα για την υγεία του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής” καταλήγει η ανακοίνωση.
Η ερώτηση Τσίπρα
«Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις σε κρούσματα σε άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και στον γενικό πληθυσμό. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων πιέζει ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία, ιδίως τους κρίσιμους βραχίονες των ΤΕΠ, των παθολογικών και παιδιατρικών κλινικών και των ΜΕΘ», σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «αυτές τις μέρες ένα παιδί 6 ετών έχασε τη ζωή του, γιατί ξεκίνησε από τα Γρεβενά και, για να βρει διαθέσιμη ΜΕΘ, έπρεπε να φτάσει στο Ρίο επειδή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν υπήρχε μία ΜΕΘ για ένα παιδί και έπρεπε να κάνει 300 χιλιόμετρα με ένα ασθενοφόρο, το οποίο έπαθε βλάβη στο δρόμο».
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «εδώ και μήνες στο σύνολο της χώρας παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα καθημερινής χρήσης και πρώτης ανάγκης. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανάρτησε λίγο πριν το κλείσιμο του έτους τον μεγαλύτερο κατάλογο ελλείψεων φαρμάκων που έχει δημοσιευτεί ποτέ, καταγράφοντας αθροιστικά 232 ελλειπτικά ή εντελώς εξαφανισμένα σκευάσματα.
Καταλήγοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει εάν θα αναλάβει την ελάχιστη πολιτική ευθύνη για την υγειονομική ανασφάλεια στη χώρα, τις δυσκολίες πρόσβασης στην αναγκαία υγειονομική φροντίδα και τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα ή θα συνεχίζει να ευνοεί την αισχροκέρδεια σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας.
«Θα καταθέσει έστω και τώρα κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης των δραματικών ελλείψεων σε φάρμακα ή θα επιμείνει στην δήθεν αυτορρύθμιση της αγοράς, στην εξυπηρέτηση της αισχροκέρδειας με τις παράλληλες εξαγωγές και στη μετακύληση του κόστους στους πολίτες με την αύξηση στις τιμές του φαρμάκου;» ρωτά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.