Ηandelsblatt: Σολτς και Μακρόν ευτελίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία
Υπάρχει μια συχνά σχετικοποιητική και διστακτική στάση ορισμένων πολιτικών παραγόντων, η οποία φαίνεται να ευτελίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία -σημειώνει η Handelsblatt – με έναν περίεργο τρόπο, ενδεχομένως ακούσια: Υπάρχει ένας Γάλλος πρόεδρος, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανησυχεί για τις εγγυήσεις ασφαλείας για τον επιτιθέμενο.
Υπάρχει ένας καγκελάριος Σολτς που για άλλη μια φορά γνωρίζει καλύτερα γιατί ορισμένα όπλα δεν μπορούν να παραδοθούν, αλλά προτιμά να κρατήσει τους λόγους γι’ αυτό για τον εαυτό του.
Ή ένας επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, ο Ρολφ Μίτζενιχ , ο οποίος ζητά διπλωματικές λύσεις και διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, κάτι που στο υπονοούμενο σημαίνει κάτι σαν: παρακαλώ προσφέρετε στον επιτιθέμενο ένα κομμάτι της Ουκρανίας για να παραιτηθεί. Αυτό που οι Ευρωπαίοι έχουν εκτιμήσει εντελώς λάθος: Μια τάξη σπάνια κλονίζεται από την παραβίαση των κανόνων, αλλά κυρίως από την έλλειψη της κατάλληλης αντίδρασης στην παραβίαση των κανόνων.
Αναρωτιέται κανείς με αγωνία τι θα γινόταν στην Ευρώπη αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν είχε δεσμευτεί τόσο αποφασιστικά στην υπόθεση των Ουκρανών, η οποία θα έπρεπε να είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότερο υπόθεση των Ευρωπαίων παρά των Αμερικανών. Αν δεν είχε αναγάγει τον αγώνα των Ουκρανών για ελευθερία στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ μπορούν ακόμη να διεκδικήσουν την ηγεσία του ελεύθερου κόσμου μετά την καταστροφή του Αφγανιστάν.
Ο Σολτς, ο Μακρόν και οι συν αυτώ δεν πρέπει να εκπλήσσονται που ο γενναίος Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Σελένσκι, τον οποίο δεν παίρνουν στα σοβαρά εδώ και καιρό, προσελκύστηκε στην Ουάσιγκτον στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό. Γιατί χωρίς τον Μπάιντεν, μπορεί να μην υπάρχει πλέον κυρίαρχη Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει περίπου δεκαπλάσια στήριξη από αυτή που έχει συγκεντρώσει η Γερμανία. Ακόμη και αν, μετά από μια μακρά περίοδο δισταγμού και αυξανόμενων διεθνών πιέσεων, η γερμανική κυβέρνηση προμήθευσε τελικά και βαρέα όπλα: Η εικόνα που έδωσε το Βερολίνο στη συζήτηση για την αλληλεγγύη δεν είναι αντάξια της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης με αξιώσεις ηγεσίας.
Τα 5.000 κράνη που ο υπουργός Άμυνας μας προσέφερε με δημοσιότητα και όχι χωρίς υπερηφάνεια στην αρχή του πολέμου θα μείνουν ως σύμβολο της γερμανικής δειλίας, της γερμανικής έλλειψης ενσυναίσθησης και κυρίως: της έλλειψης γεωστρατηγικής επάρκειας.
Αλλά τουλάχιστον η “αλλαγή των καιρών” που διακήρυξε ο καγκελάριος σε μια από τις καλύτερες ώρες του έχει φτάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο των Γερμανών. Οι δεξαμενές μπορεί να φύγουν κάποια στιγμή. Αλλά η ενοχή παραμένει. Εμείς οι Γερμανοί το ξέρουμε αυτό. Η ενοχή, παρεμπιπτόντως, όσων δεν αντέδρασαν αποφασιστικά σε αυτόν τον πόλεμο.
Ο πόλεμος είναι αποκλειστικά έργο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και κανείς δεν ξέρει πραγματικά αν αυτό το έργο είναι ακόμα αποτέλεσμα πολιτικού υπολογισμού ή αν οφείλεται στην τρέλα ενός απερίσκεπτου που προσπαθεί να ξανασυνδέσει τμήματα της σοβιετικής αυτοκρατορίας με τη βία.
Ποτέ δεν υπήρξε αποτρεπτική αντίδραση από τη Δύση
Αλλά υπάρχουν, οι συνθήκες που μπορεί να έβαλαν τον Πούτιν στον πειρασμό να τολμήσει αυτόν τον πόλεμο εξόντωσης. Του επιτράπηκε να ελπίζει ότι η “αδύναμη” Δύση θα έκανε τα πάντα για να αποτρέψει την κλιμάκωση του πολέμου. Και το πολύ-πολύ να φοβόταν συμβολικές κυρώσεις. Τουλάχιστον αυτό πίστευε ο Πούτιν.
Γιατί αυτό ήταν το μάθημα που μπορούσε να αντλήσει ο Πούτιν από την εμπειρία των προηγούμενων πολεμικών περιπετειών του. Είτε πρόκειται για την Τσετσενία, τη Γεωργία, τη Συρία, την Ουκρανία – η αδίστακτη και αχαλίνωτη στρατιωτική βία είναι ένα κοινό στοιχείο που διατρέχει τις θητείες του Πούτιν από την αλλαγή της χιλιετίας. Και ποτέ δεν υπήρξε μια σαφής αντίδραση από τη Δύση που θα είχε πραγματικά αποτρεπτικό χαρακτήρα – κυρίως από τη Γερμανία.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν θεώρησε καν απαραίτητο να εμποδίσει τη σύναψη της σύμβασης Nord Stream 2 το έτος μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, και μάλιστα προώθησε το έργο. Η γερμανορωσική ενεργειακή σύνδεση ήταν πιο σημαντική από μια καλά μελετημένη αποτρεπτική στρατηγική έναντι ενός δικτατορικού ηγέτη που φαινόταν αποφασισμένος να επιδιώξει τον ιστορικό αναθεωρητισμό με στρατιωτική βία.
Η “αλλαγή μέσω του εμπορίου” παρείχε τη νομιμοποίηση για μια εξοικονόμηση της εξωτερικής πολιτικής που αποδείχθηκε εξαιρετικά κοντόφθαλμη, ακόμη και μοιραία, από γεωπολιτική άποψη. Και εδώ, επίσης, πρόκειται για ζήτημα ενοχής.
Η απώλεια της ευημερίας μέσω αυτού του πολέμου είναι ένα πράγμα – αλλά πρόκειται για περισσότερα
Η Γερμανία, η Ευρώπη και η Δύση στο σύνολό της θα πληρώσουν ένα τίμημα για αυτόν τον πόλεμο που υπερβαίνει κατά πολύ την απώλεια ευημερίας που υπέστησαν και θα υποστούν ακόμη. Οι βόμβες και οι πύραυλοι στην Ουκρανία κλονίζουν την πεποίθησή μας ότι πρέπει να υπάρχουν άλλες μορφές επίλυσης συγκρούσεων εκτός από τον πόλεμο στις εικοσαετίες του 21ου αιώνα.
Οι βόμβες και οι πύραυλοι καθιστούν ανόητη την ειρηνιστική πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρχει ακόμη χώρος για διπλωματία και συμβιβασμό, όταν η πάση θυσία εξόντωση είναι το αξίωμα του επιτιθέμενου.
Τώρα είναι θέμα περιορισμού των ζημιών. Ο στόχος σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί παρά να είναι να αλλάξει ο υπολογισμός κόστους-οφέλους του Πούτιν με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει περισσότερα να χάσει παρά να κερδίσει από τη συνέχιση του πολέμου. Εάν είναι απαραίτητο, η υποστήριξη πρέπει να συνεχιστεί έως ότου το μεγάλο πολιτιστικό έθνος της Ρωσίας αποφασίσει να επιστρέψει στον κύκλο των πολιτισμένων κοινωνιών στη μετά Πούτιν εποχή.
Σε κάθε περίπτωση, μια ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων που δεν θα ισοδυναμεί με προδοσία της ουκρανικής υπόθεσης θα είναι πιθανώς δυνατή μόνο όταν το σχέδιο “ειδική επιχείρηση” της Ρωσίας βρεθεί τελικά στα πρόθυρα της αποτυχίας.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί – και μαζί του τα δεινά και η ντροπή μας, επειδή τα προβλήματά μας φαίνονται περιθωριακά σε σύγκριση με τα ανυπολόγιστα δεινά που βιώνει ο ουκρανικός άμαχος πληθυσμός.
Με την τρομοκρατία του, ο Πούτιν θέλει να κάμψει όχι μόνο τη θέληση των Ουκρανών να αντισταθούν, αλλά και τη θέληση των δυτικών κοινωνιών.
Όχι, δεν είναι λάθος να ονειρευόμαστε σε χριστουγεννιάτικα στολισμένα σαλόνια έναν κόσμο στον οποίο δεν θα συμβαίνουν πλέον τέτοια απάνθρωπα εγκλήματα που διαπράττονται από αυταρχικά κράτη. Και όχι, δεν είναι χειρονομία ηθικής ανωτερότητας της Δύσης να εξοργίζεται με τέτοια εγκλήματα πολέμου. Πράγματι, πρέπει να το κάνουμε.
Αλλά η συναισθηματική αγανάκτηση από μόνη της δεν θα είναι αρκετή. Πρόκειται για την ενίσχυση εκείνης της ιδιότητας που έχουν απόλυτη ανάγκη οι φιλελεύθερες κοινωνίες – και την οποία ο Πούτιν σκοπεύει να καταστρέψει: τη θέλησή τους να αντισταθούν. Ο υπολογισμός του δικτάτορα ότι οι παρακμιακές δυτικές κοινωνίες θα εγκαταλείψουν την υποστήριξή τους προς τους Ουκρανούς, αν μόνο η θερμοκρασία του δωματίου είναι αρκετά δροσερή, δεν πρέπει να αποδώσει, καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.