Ο τραπεζίτης βγαίνει πάντα νικητής… εκτός συγκλονιστικού απροόπτου
Πριν από λίγες μέρες οι προσδοκίες ήταν διάχυτες με την ανάλογη προεκλογική χροιά: μείωση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων ευάλωτων δανειοληπτών, επιμήκυνση της αποπληρωμής τους, θέσπιση περιόδου χάριτος, δυνατότητα μετατροπής του μεταβλητού σε σταθερό επιτόκιο και πρόωρης αποπληρωμής του δανείου χωρίς πέναλτι. Επίσης αιωρούνταν κάτι bonus στους συνεπείς δανειολήπτες, ουσιαστικές αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων και μειώσεις στα επιτόκια χορηγήσεων.
Σήμερα η “προσγείωση” με επικοινωνιακές εκκλήσεις και προτροπές: Πρόταση εν αναμονή απο τις τράπεζες να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα καλύπτει το 50% της επιβάρυνσης των ευάλωτων δανειοληπτών από τα αυξημένα επιτόκια. Και αυτό όχι χειροπιαστό διότι ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η θέση του επόπτη του SSM. Αν κρίνει δηλ. ότι τα δάνεια που δικαιούνται επιδότηση θα συγκαταλέγονται αυτομάτως στην κατηγορία δάνεια σε καθυστέρηση, θα ζητήσει από τις τράπεζες να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ (σύμφωνα με υπολογισμούς 200-500 εκατ. ευρώ) σε βάρος των κερδών τους. Βαρύ το κόστος για να το αναλάβουν οι Τραπεζίτες…
Και όπως πολύ εύστοχα και κυνικά σημειώνει τραπεζικός παράγων στο kreport.gr: «Κοινωνική πολιτική ασκούν και οφείλουν να ασκούν τα κράτη, δεν μπορούν να την ασκούν οι τράπεζες χωρίς να τις τιμωρήσουν οι αγορές. Οι οποίες, ως γνωστόν, δεν χορεύουν όπως τους παίζει το δικό μας νταούλι».
Από τα τελευταία δεδομένα όμως τα οποία συνοπτικά αναφέρονται πιο πάνω δεν προκύπτει διάθεση για σοβαρή κοινωνική πολιτική ούτε από πλευράς κυβέρνησης η οποία σε ανώτατο επίπεδο επιχειρεί πλέον να διαχειριστεί επικοινωνιακά (άλλη μια φορά) το ζήτημα.
Τόσο ο κυβερνητικός παράγοντας που έχει αναλάβει τη διαπράγματευση δηλ. ο Υπ. Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας (το ξαναεπιβεβαίωσε σήμερα ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) όσο και ο πολιτικός του προϊστάμενος και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνουν με τις τοποθετήσεις τους ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο στα σκαριά για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.
Αντιθέτως οι λεονταρισμοί, τα τελεσίγραφα των 10 ημερών, οι προτροπές και τα ευχολόγια μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα προσδίδουν στην όλη διαπραγμάτευση.
Είπε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με την ΠτΔ:
- «Να στηρίξουν (οι τράπεζες) συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία όπως φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων».
Πέραν της προσπάθειας να πιστωθεί πολιτικά η οποία θετική κατάληξη στον ίδιο τον πρωθυπουργό η ουσία της μη διάθεσης για κυβερνητική παρέμβαση παραμένει, με τους περίπου 30-40 χιλιάδες ευάλωτους δανειολήπτες, να παραμένουν ευάλωτοι και… δανειακώς εν δυνάμει μη ενήμεροι χωρίς πλαίσιο προστασίας και με τον κίνδυνο των πλειστηριασμών να επικρέμεται πάνω από τις περιουσίες τους.
Ο προεκλογικός μανδύας που καλύπτει την αδιαφορία κατάρτισης σχεδίου και ο επικοινωνιακός υπολογισμός των ψηφοφόρων ως μέρος της ενεργοποίησης ενός κοινωνικού αυτοματισμού με την επίκληση στον φορολογούμενο πολίτη, έγκειται στην εξής φράση του πρωθυπουργού επίσης στην ίδια συνάντηση:
- «Δεν θα υπάρχει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και του Έλληνα φορολογούμενου σε μια τέτοια παρέμβαση. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε τελικά σε μια λύση η οποία θα είναι θετική πρώτα και πάνω απ’ όλα για τους δανειολήπτες, αλλά και για τους καταθέτες, αλλά τελικά πιστεύω και για τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ αυτά τα χρόνια, προκειμένου να μειώσουν σημαντικά την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
Στην πράξη, το μόνο που υπάρχει είναι η νομοθέτηση της μη απόδοσης bonus στα τραπεζικά στελέχη κάτι που δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στους δανειολήπτες παρά μόνο ακόμη ένα επικοινωνιακού χαρακτήρα επιχείρημα.
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της ζητά ουσιαστικές παρεμβάσεις:
- «Οι κυβερνήσεις νομοθετούν – παρενέβη ο Αλ. Τσίπρας. Με έναν έκτακτο φόρο και μία νομοθετική παρέμβαση θα εξαναγκαστούν οι τράπεζες σε ουσιαστικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες»,
- «Εμπαίζει εκατομμύρια Έλληνες -είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη. Από τις 7 Νοεμβρίου τον καλέσαμε να φορολογήσει με έκτακτη εισφορά τα υπερκέρδη που συσσώρευσαν οι τράπεζες»,
- Το ΜέΡΑ25 και ο Γιάνης Βαρουφάκης προτείνουν μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων τα οποία όπως αναφέρει αυγατεύουν και αυγατεύουν.
- Για να σώσει ο δανειολήπτης το σπίτι του η πρόταση του ΚΚΕ είναι η πλήρης κατάργηση των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας.
Το προφανές μετά από δέκα ημέρες είναι μια συμβιβαστική πρόταση των τραπεζών η οποία θα ικανοποιεί τις αγορές, την επικοινωνιακή διαχείριση μιας κυβερνητικής αδράνειας και από εκεί και έπειτα, οι δανειολήπτες θα βρίσκονται στο έλεος των τραπεζιτών.
Το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου η υλοποίηση των ομολογουμένως θετικών μέτρων για τα ευάλωτα δάνεια, τελικά έγινε προαιρετική, δείχνει ότι -εκτός αν πρόκειται για τη διάσωσή των τραπεζικών ιδρυμάτων με ανακεφαλαιοποιήσεις δηλ. χρήματα του φορολογούμενου- δεν αναμένεται κάποια σοβαρή παρέμβαση προς την κατεύθυνση μιας ανάσχεσης της… θηλιάς που σφίγγει στο λαιμό των δανειοληπτών.
Πολλώ δε μάλλον όταν το παράδειγμα αυτό ενισχύεται με τις τελευταίες πράξεις ωμών πλειστηριασμών στην Ελλάδα.
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου… το οποίο όπως έδειξαν οι αυθόρμητες κινητοποιήσεις για την αποτροπή τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή, όπως η φωτιά που εξαπλώνεται στο δάσος… Ανεξέλεγκτα.
ΥΓ: Η φωτογραφία είναι δανεική αλλά ενδεικτική και συμβολική από το γνωστό τηλεπαιχνίδι με τον Τραπεζίτη… Εδώ πανηγυρίζει επειδή… στη διαπραγμάτευση ο παίκτης έχασε 40.000 ευρώ.