Κουκάκης στο libre:”Η Δικαιοσύνη θα προσωποποιήσει σύντομα τις ποινικές ευθύνες για τις υποκλοπές-Θα ακολουθήσει η απόδοση πολιτικής ευθύνης”

Κουκάκης στο libre:”Η Δικαιοσύνη θα προσωποποιήσει σύντομα τις ποινικές ευθύνες για τις υποκλοπές-Θα ακολουθήσει η απόδοση πολιτικής ευθύνης”

European Parliament’s Inquiry Committee on the use of spyware discuss the situation in Greece, where journalists and political figures have reportedly been targeted with spyware in Brussels, Belgium on September 8, 2022. / Εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού με θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα, όπου δημοσιογράφοι και πολιτικοί έχουν καταγγείλει την παρακολούθησή τους. Βρυξέλλες 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, η οποία κατά την αντιπολίτευση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα με αναγωγές πρωτίστως σε ζητήματα Δημοκρατίας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ εβδομάδα με την εβδμάδα αποκαλύπτονται και νέα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι το ζήτημα είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα διατηρείται ψηλά στην επικαιρότητα.

Ο Θανάσης Κουκάκης, είναι από τους “πρωταγωνιστές”, είναι ένας από τους δημοσιογράφους που μπήκε στο στόχαστρο των τηλεφωνικών υποκλοπών, με το παράνομο λογισμικό predator και ήταν από τους πρώτους που το κατήγγειλαν στις αρχές.  

Το libre επικοινώνησε μαζί του καθώς έχει γνώση για το πού βρίσκεται η υπόθεση σε δικαστικό επίπεδο -μάλιστα αναφέρει πως έχει διαπιστώσει πραγματική διάθεση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης- ενώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον και η δήλωση του για το πολιτικό σκέλος:

  • «Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτιζος , έτυχαν πολιτικής προστασίας από την κυβέρνηση και έχουν έως και σήμερα «φυγαδευτεί» από εξεταστικές επιτροπές, αλλά και την επιτροπή PEGA, προκειμένου να μην απαντήσουν στα καίρια ερωτήματα που έχει αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα».

Συνέντευξη

Με αφορμή τη δική σας παρακολούθηση μάθαμε για το Predator. Έχετε εικόνα πόσοι τελικά παρακολουθούνταν ή και παρακολουθούνται με το συγκεκριμένο λογισμικό;

Εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού με θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα, όπου δημοσιογράφοι και πολιτικοί έχουν καταγγείλει την παρακολούθησή τους

Από τον Απρίλιο του 2022, οπότε έγινε γνωστή η παρακολούθησή μου μέσω του Predator, αλλά και η παρακολούθησή μου από την  ΕΥΠ, υποστήριζα πως  θα ήταν λάθος να πιστέψουμε πως ένας τόσο προηγμένος μηχανισμός παρακολούθησης  είχε στηθεί για να θέσει υπό στενή επιτήρηση έναν και μόνον δημοσιογράφο.

Και πράγματι η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε στα τέλη Ιουλίου, όταν έγινε γνωστή η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να αποκτήσει η υπόθεση των παρακολουθήσεων το πολιτικό βάρος που έχει σήμερα.

  • Πλέον, γνωρίζουμε πως στους παρακολουθούμενους μέσω του Predator και μέσω της ΕΥΠ συγκαταλέγονται πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, διπλωμάτες, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη πολυεθνικών εταιρειών.

Οπότε είναι εμφανές πως είχαμε μια εκτεταμένη χρήση του spyware και σε κάποιες περιπτώσεις συνδυασμό του Predator με το σύστημα νόμιμης συνακρόασης της ΕΥΠ.

Εσείς τελικά γιατί γίνατε στόχος; Το γνωρίζετε; Αφορά την έρευνά σας στη διαχείριση των δανείων εκ μέρους των τραπεζών;

Τη διετία 2020 – 2021 οπότε στοχοποιήθηκα από το κυβερνητικό επιτελείο και παρακολουθήθηκα αρχικά από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφαλείας, και εν συνεχεία μέσω του Predator, ερευνούσα υποθέσεις που δεν έχουν σχέση με ευαίσθητα εθνικά ζητήματα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, διότι αντικείμενο της εργασίας μου είναι το οικονομικό ρεπορτάζ.

  • Ενδεικτικά, εκείνη την περίοδο κάλυπτα τη δικαστική εξέλιξη του σκανδάλου Τράπεζας Πειραιώς Λογοθέτη, υποθέσεις τραπεζικών σκανδάλων που αρχειοθετούνταν λόγω της αλλαγής του ποινικού κώδικα για την κακουργηματική απιστία των τραπεζιτών, παρακολουθούσα υποθέσεις αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων προσώπων που κατηγορούνταν για ξέπλυμα χρήματος και τα οποία ανέκτησαν τα χρήματα του στη βάση του σκανδαλώδους νόμου 4637/2019, ερευνούσα υποθέσεις πλαστών – εικονικών τιμολογίων και μεγάλης φοροκλοπής για τις οποίες πάγωσε η εισαγγελική δίωξη, ερευνούσα υποθέσεις δαπανών των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης που είχαν χαρακτηριστεί απόρρητες στη βάση των νόμων 4662/2020, 4674/2020 και 4686/2020, ερευνούσα υποθέσεις ξένων επενδυτών που απέκτησαν ξενοδοχεία στην Ελλάδα και ενισχύθηκαν πλουσιοπάροχα από τον αναπτυξιακό νόμο, υποθέσεις που σχετίζονταν με πολιτικά πρόσωπα που παραβίαζαν συστηματικά τις διατάξεις του νόμου 4622/2019 για το επιτελικό κράτος και τη νομοθεσία για τα Πόθεν Έσχες, υποθέσεις που σχετίζονται με πλαστά και εικονικά τιμολόγια και υπερτιμολογήσεις έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη διακρατική συμφωνία για το εκπαιδευτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας και τη δικαστική εξέλιξη της διαμάχης μεταξύ ΔΕΠΑ και ELFE και τη διαμάχη των εργαζομένων στα λιπάσματα με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως η θεματολογία των ερευνών μου αφορούσε κυρίως σε υποθέσεις διαφθοράς και ατασθαλιών και στο πως συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης λειτουργούσαν υπέρ του διακεκριμένου οικονομικού εγκλήματος.

Η κυβέρνηση έχει δεχτεί κριτική για τη στάση της σε σειρά ζητημάτων τόσο στη διαχείριση των παρακολουθήσεων αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιδράσει σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Εσείς τι έχετε κάνει σε νομικό επίπεδο; Π.χ. έχετε κάνει μήνυση στην εταιρεία που εμπορεύεται το Predator; Έχετε ζητήσει από τις Αρχές, αστυνομικές ή δικαστικές να ερευνήσουν τους κατόχους των – κατά τον πρωθυπουργό – παράνομων λογισμικών;

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης στον Άρειο Πάγο για να καταθέσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών

Για την υπόθεση της παρακολούθησής μου έχω υποβάλλει δύο μηνύσεις, η πρώτη κατά παντός υπευθύνου και η δεύτερη κατά των εκπροσώπων της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator. Παράλληλα, έχω καταθέσει δύο φορές ως μάρτυρας στην εισαγγελική Αρχή που ερευνά την υπόθεση.

Μεταξύ άλλων έχω ενημερώσει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και έχω υποβάλει αναλυτικό υπόμνημα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στην προσφυγή μου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία στρέφεται κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης με την οποία μου απαγορεύθηκε τον Μάρτιο του 2021 να πληροφορηθώ πως είχα τεθεί υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Από την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη, θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα; Τι πιστεύετε;

Θεωρώ πως η δημοσιογραφική έρευνα έχει τροφοδοτήσει τη Δικαιοσύνη με στοιχεία που βοηθούν πολύ το έργο των εισαγγελέων.

  • Από τις επαφές μου με τους εισαγγελικούς λειτουργούς διαπίστωσα πραγματική διάθεση για διαλεύκανσης της υπόθεσης.

Θεωρώ λοιπόν πως η Δικαιοσύνη θα είναι σύντομα σε θέση να προσωποποιήσει τις ποινικές ευθύνες όσων βρίσκονται πίσω από τις παρακολουθήσεις. Και θα ακολουθήσει η απόδοση των πολιτικών ευθυνών.

Αν βάλουμε τα γεγονότα στη σειρά και εννοώ όσα έχουν συμβεί σε σχέση με τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και το Predator, τις κινήσεις όσων παρακολουθούνταν και την αντίδραση της κυβέρνησης, σε ποιο συμπέρασμα καταλήγετε;

Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως το πρωθυπουργικό γραφείο, που είχε υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ, συνεργάσθηκε με έναν παρακρατικό μηχανισμό και έτρεξαν από κοινού τις παρακολουθήσεις μέσω του Predator. Στις παρακολουθήσεις με το spyware ενεπλάκησαν και αστυνομικοί μεταταγμένοι στην ΕΥΠ.

Οι δε εμπλεκόμενοι ιδιώτες αμείφθηκαν πλουσιοπάροχα για τις υπηρεσίες τους,  εξασφαλίζοντας απευθείας αναθέσεις από το Δημόσιο με τις σχετικές συμβάσεις να χαρακτηρίζονται ως απόρρητες.

Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτιζος , έτυχαν πολιτικής προστασίας από την κυβέρνηση και έχουν έως και σήμερα «φυγαδευτεί» από εξεταστικές επιτροπές, αλλά και την επιτροπή PEGA, προκειμένου να μην απαντήσουν στα καίρια ερωτήματα που έχει αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα.

  • Προσωπικά θεωρώ πως μια ακόμη καθαρή παραδοχή ενοχής εκ μέρους της κυβέρνησης αποτελεί το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, το οποίο έχει ήδη επικριθεί από όλους τους επιστημονικούς φορείς και τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Η πρόβλεψη του νομοσχεδίου ότι κάποιος που έχει τεθεί υπό παρακολούθηση θα είναι σε θέση να το μάθει μετά την παρέλευση τριετίας, και αφού πρώτα δώσουν την έγκριση τους ο Διοικητής της ΕΥΠ και η εισαγγελέας της ΕΥΠ – δηλαδή εκείνοι που εξ αρχής είχαν ζητήσει την παρακολούθησή του- είναι ενδεικτική ότι η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα επιδιώκει τη συσκότιση της υπόθεσης. 

Μετά από τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών με τις οποίες έγινε γνωστό ότι σας παρακολουθούσαν  είχατε προβλήματα στη δουλειά σας; Χρειάστηκε να αλλάξετε εργοδότη; Δεχτήκατε – και από ποιους – πιέσεις να σταματήσετε κάποια έρευνα;

Όχι δεν αντιμετώπισα κανένα από τα προβλήματα που αναφέρετε. Αντιθέτως, έλαβα μεγάλη στήριξη τόσο από την ΕΣΗΕΑ, όσο και από τις διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις.

Και αισθάνομαι πως όλοι οι συνεργάτες μου έχουν βρεθεί ακόμη πιο κοντά μου την επίμαχη περίοδο. Και για αυτό τους ευχαριστώ.

Σχετικά Άρθρα