Σκληρή ανακοίνωση της ΑΔΑΕ για το ν/σ περί παρακολουθήσεων: “Ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη μας”- Πού διαφωνεί
Σε μία παρέμβαση με νόημα προχώρησε σήμερα η ΑΔΑΕ, αμφισβητώντας ευθέως την ουσία του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις και την λειτουργία της ΕΥΠ. Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση της ανεξάρτητης αρχής, ωστόσο την Παρασκευή θα υπάρξει μία ευρύτερη και νομικά τεκμηριωμένη τοποθέτηση.
“Κατάπληκτη” και “δυσαρεστημένη” δηλώνει η ΑΔΑΕ για τη “θεσμική παράλειψη” της κυβέρνησης να μην απευθυνθεί στην Αρχή για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με το νέο πλαίσιο διενέργειας νόμιμων επισυνδέσεων.
Μερικές από τις παρατηρήσεις που έγιναν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης:
-Η διοίκηση της ΕΥΠ αποφασίζει ποιά λογισμικά είναι κακόβουλα, ωσάν να είναι τεχνολογικά επαρκής.
-Η γνωστοποίηση λαμβάνεται από τριμερές όργανο, με τον διοικητή και την εισαγγελέα της ΕΥΠ που λαμβάνουν και τις αποφάσεις παρακολούθησης. Άρα δεν είναι ανεξάρτητο όργανο.
-Στην περιγραφή της “εθνικής ασφάλειας” περιλαμβάνονται περίπου τα πάντα.
-Διατυπώθηκαν ενστάσεις για την εμπλοκή του προέδρου της Βουλής. Ειπώθηκε, χαρακτηριστικά, ότι θα μπορούσε να εγκρίνει την παρακολούθηση βουλευτή άλλου κόμματος αλλά όχι του δικού του.
Σε ανακοίνωσή της, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών δηλώνει την έκπληξή της κατά της εν λόγω απόφασης της κυβέρνησης, ενώ τονίζει ότι “ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της”.
Τα σημεία του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την ΑΔΑΕ, μεταβάλλουν “άρδην το κανονιστικό πλαίσιο που ίσχυσε επί σχεδόν 30 χρόνια σχετικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών” ενώ, όπως καταλήγει η ανακοίνωση, τις προσεχείς ημέρες η Αρχή αναμένεται να στείλει τις δικές της προτάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή θα δημοσιοποιηθεί η συνολική και τεκμηριωμένη θέση της ΑΔΑΕ που αναμένεται να είναι αυστηρά κριτική προς το νομοσχέδιο. Καθώς θεωρείται πως στόχος είναι, επί της ουσίας, η αδρανοποίηση της ανεξάρτητης αρχής. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο ίδιο κλίμα θα είναι και η αντίδραση της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ:
“Αναρτήθηκε χθες, 15.11.2022, σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών, την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας κλπ. Το νομοσχέδιο αυτό μεταβάλλει άρδην το κανονιστικό πλαίσιο που ίσχυσε επί σχεδόν 30 χρόνια σχετικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τροποποιεί σε πολλά και κρισιμότατα σημεία την λειτουργία της ΑΔΑΕ.
Παρά την κεφαλαιώδη σημασία του περιεχομένου του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 19 §2 ως εγγύηση για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών (θεμελιώδους δικαιώματος απολύτως απαραβίαστου κατά την διατύπωση του συνταγματικού κειμένου) την ΑΔΑΕ και, τέλος, παρά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, η Αρχή ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος.
Η ΑΔΑΕ εκφράζει την κατάπληξη της και την θεσμική δυσαρέσκεια της για την εν λόγω θεσμική παράλειψη.
Παρά ταύτα και μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια της μελλούσης να ακολουθηθεί διαδικασίας ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, η Αρχή κηδόμενη της ανάγκης προστασίας του δικαιώματος θα διατυπώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες την γνώμη της επί των διατάξεων του νομοσχεδίου”.