Μυστικές επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά – Τι αποκαλύπτει η Wall Street Journal
Ο κορυφαίος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει συμμετάσχει τους τελευταίους μήνες σε απόρρητες συνομιλίες με κορυφαίους συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την αποτροπή πυρηνικού κινδύνου, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εφημερίδα, o σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπάιντεν συμμετείχε τους τελευταίους μήνες σε απόρρητες συνομιλίες με κορυφαίους βοηθούς του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν επιχειρώντας να μειώσει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης για την Ουκρανία και να προειδοποιήσει τη Μόσχα να μην χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, δήλωσαν Αμερικανοί και αξιωματούχοι συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ήταν σε επαφή με τον Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του κ. Πούτιν. Ο κ. Σάλιβαν επικοινώνησε επίσης με τον άμεσο ομόλογό του στη ρωσική κυβέρνηση, Νικολάι Πατρούσεφ, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.
«Στόχος ήταν η προστασία από τον κίνδυνο κλιμάκωσης και η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας, και όχι η συζήτηση για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία», διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι.
Το δημοσίευμα της WSJ έρχεται μετά από ανάλογο δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ προτρέπουν την Ουκρανία να δείξει «ανοιχτή» σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, και να υπαναχωρήσει από τη δημόσια άρνησή της για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εάν δεν έχει προηγουμένως εγκαταλείψει την εξουσία ο Ρώσος πρόεδρος.
Επικαλούμενη πηγές ενημερωμένες σχετικά, τις οποίες δεν κατονόμασε, η εφημερίδα εξήγησε πως η προτροπή των Αμερικανών δεν έχει σκοπό να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αποτελεί μάλλον υπολογισμένη κίνηση με σκοπό το Κίεβο να διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών, όπου η κοινή γνώμη ανησυχεί πως τροφοδοτεί τη σύρραξη που θα κρατήσει χρόνια.
Κυνικό σχόλιο Πούτιν σε Μακρόν για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι
Σημειώνεται ότι ο Πούτιν παίζει εκ νέου το «χαρτί» του «πυρηνικού τρόμου», θέλοντας να δείξει ότι δεν μπλοφάρει λόγω σκοπιμότητας ή απόγνωσης, λόγω της διαφαινόμενης υποχώρησης του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα στη νότια Ουκρανία.
Σε μια εμφανή προσπάθεια να τρομάξει τη διεθνή κοινότητα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, έφερε το παράδειγμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι στη συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με την Mail on Sunday, η αναφορά του Πούτιν στη Χιροσίμα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μακρόν άφησε τον Γάλλο πρόεδρο «σαφώς ανήσυχο».
«Ακούστηκε σαν πολύ βαριά νύξη ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας το Κίεβο άθικτο» δήλωσε πηγή της εφημερίδας.
«Ουδέν σχόλιο»
Εν τω μεταξυ, το Κρεμλίνο αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει δημοσίευμα της Wall Street Journal. «Δεν έχουμε τίποτα να πούμε για αυτό το δημοσίευμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει δημοσίευμα της Washington Post σύμφωνα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν κατ’ ιδίαν την Ουκρανία να δείξει πως είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων όσο ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία.
«Λοιπόν, δεν ξέρουμε αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι», είπε ο Πεσκόφ.
«Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω πως υπάρχουν ορισμένα αληθή ρεπορτάζ, αλλά ως επί το πλείστον είναι ρεπορτάζ που είναι απλές εικασίες», είπε, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους να έρθουν σε επαφή με τον Λευκό Οίκο ή την ίδια την εφημερίδα.
Πρόσθεσε πως ενώ η Ρωσία παραμένει «ανοικτή» σε συνομιλίες, δεν μπορεί να διαπραγματευθεί με το Κίεβο λόγω της άρνησης του τελευταίου να διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία.
Λίγες υψηλού επιπέδου επαφές ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ρωσίας έχουν δημοσιοποιηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η Ουάσινγκτον επιμένει πως οποιεσδήποτε συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να διεξαχθούν ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.