ΝΑΤΟ προς Μόσχα: Επιστρέψτε στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα – Τι απαντά η Ρωσία
Το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Μόσχα να επιστρέψει αμέσως στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, εν μέσω της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
«Ο πρόεδρος (της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και να σταματήσει τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου. «Καλούμε τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της και να ανανεώσει τη συμφωνία κατεπειγόντως, επιτρέποντας να φτάσουν τα τρόφιμα σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο», πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ καλωσόρισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας. «Αυτές οι εξαγωγές βοήθησαν να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων σε όλον τον κόσμο», σημείωσε.
Ο γγ του ΟΗΕ ανέβαλε το ταξίδι του στο Αλγέρι για “διαβουλεύσεις” με στόχο να επιστρέψει η Ρωσία στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί βαθιά» για την κατάσταση όσον αφορά τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα και για τον λόγο αυτόν ανέβαλε κατά μία ημέρα το ταξίδι του στο Αλγέρι, όπου επρόκειτο να παραστεί στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Γκουτέρες έχει «εντατικές διαβουλεύσεις» προκειμένου η Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της, με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή της συμφωνίας, ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ.
Ο στόχος είναι «η ανανέωση και η πλήρης υλοποίηση της πρωτοβουλίας για τη διευκόλυνση της εξαγωγής τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία αλλά και η απομάκρυνση των εμποδίων που έχουν απομείνει για τις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων», πρόσθεσε.
Η Ρωσία καταγγέλλει ότι τα θαλάσσια drones που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, κινήθηκαν στη «ζώνη ασφαλείας» του διαδρόμου των σιτηρών.
Οργή από τη Μόσχα – «Χρησιμοποιήσατε τη ζώνη ασφαλείας του διαδρόμου των σιτηρών για την επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα»
Τη Δύση και συγκεκριμένα τη Βρετανία και τον Καναδά κατηγορεί η Ρωσία για την επίθεση στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ οι Δυτικοί σημειώνουν ότι η απόσυρση της Μόσχας από τη συμφωνία για τα σιτηρά αποτελεί εκβιασμό και χρησιμοποίηση των τροφίμων ως «όπλο».
Θυμίζουμε ότι χθες η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με αφορμή την επίθεση στον στόλο της στην Κριμαία. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας που επιτέθηκαν στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποίησαν τον «ασφαλή διάδρομο» που προορίζεται για τη μεταφορά των σιτηρών αλλά και ότι το ένα από αυτά ενδέχεται να εκτοξεύτηκε από «πολιτικό πλοίο».
«Τα θαλάσσια μη επανδρωμένα κινούνταν στη ζώνη ασφαλείας του διαδρόμου των σιτηρών», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι ανακτήθηκαν τα συντρίμμια τους.
Ορισμένα από αυτά είχαν συσκευές πλοήγησης καναδικής κατασκευής και ένα ενδέχεται να εκτοξεύτηκε «από ένα από τα πολιτικά πλοία που έχει ναυλώσει το Κίεβο ή οι Δυτικοί αφέντες του για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας».
Το υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι 16 τηλεχειριζόμενα σκάφη επιτέθηκαν στον στόλο της κοντά στη Σεβαστούπολη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και ότι Βρετανοί «ειδικοί» του Βασιλικού Ναυτικού βοήθησαν στον συντονισμό αυτής της «τρομοκρατικής επίθεσης», όπως την αποκαλεί.
Το Λονδίνο διαψεύδει τον ισχυρισμό αυτόν. Ουκρανοί αξιωματούχοι υπονόησαν ότι η ίδια η Ρωσία μπορεί να ευθύνεται για τις εκρήξεις και να τις χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να αποσυρθεί από τη συμφωνία εξαγωγής των σιτηρών από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, που επικαλείται τις πληροφορίες οι οποίες ανακτήθηκαν από τη μνήμη των συσκευών αυτών, «καθορίστηκε ότι η εκτόξευσή των θαλάσσιων σκαφών έγινε από την ακτή κοντά στην πόλη της Οδησσού». Τα σκάφη κινήθηκαν κατά μήκος του «διαδρόμου των σιτηρών» και κατόπιν άλλαξαν πορεία για να κατευθυνθούν στη ρωσική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης, της μεγαλύτερης πόλης στη χερσόνησο της Κριμαίας.