Η Τέχνη φωτίζει μία άλλη διάσταση του καρκίνου του μαστού
Ο Οκτώβριος είναι μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού και στο πλαίσιο αυτό τα μηνύματα ευαισθητοποίησης για τη νόσο στέλνονται από ειδικούς, φορείς, ασθενείς αλλά και καλλιτέχνες, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η Τέχνη, όπως πάντα, πρωτοπορεί και πρωτοτυπεί, αγγίζοντας άλλες χορδές ευαισθησίας και κινητοποιώντας διαφορετικά το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Δύο τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα, στο Μιλάνο και στη Μαδρίτη, έλκουν το ενδιαφέρον του κοινού το φετινό Οκτώβριο.
Ρούλα Σκουρογιάννη
To γκράφιτι της Αντζελίνα Τζολί για τον καρκίνο του μαστού
O street artist Αλεσάντρο Παλόμπο ζωγράφισε σε γκράφιτι, στην Piazza San Babila στο Μιλάνο, τη δημοφιλή ηθοποιό με εμφανή τα σημάδια της διπλής μαστεκτομής. Το έργο του γνωστού street artist Αλεσάντρο Παλόμπο ονομάζεται «Love Yourself» και μέσα από τι δική του «Τέχνη» και το δικό του τρόπο έκφρασης ο καλλιτέχνης συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού.
Μία διαφορετική έκθεση στη Μαδρίτη φωτίζει τα σημάδια του καρκίνου του μαστού
Μια πρωτότυπης σύλληψης έκθεση τέχνης στη Μαδρίτη προσπαθεί να ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στον καρκίνο του μαστού και στις σωματικές και ψυχολογικές ουλές που αφήνουν οι επεμβάσεις μαστεκτομής.
Η έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης Thyssen-Bornemisza, με τίτλο «Από το δέρμα στον καμβά: μια άλλη θεώρηση του καρκίνου του μαστού» (“From the skin to the canvas: another take on breast cancer”), περιλαμβάνει ψηφιακά αντίγραφα έργων των Francisco de Goya, Peter Paul Reubens και Hans Baldung Grien που απεικονίζουν το γυναικείο σώμα, τα οποία –στο πνεύμα της έκθεσης- έχουν αλλοιωθεί, ώστε να φαίνεται ότι τα σημάδια που φανερώνουν ότι οι γυναίκες αυτές έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή.
«Με αυτήν την παρέμβαση, εφιστούμε την προσοχή στη διαδικασία της ασθένειας», δήλωσε ο Χουάν ΑλμπέρτοΓκαρσία ντε Κούμπας, πρόεδρος του Fundacion Cultura en Vena (Ίδρυμα Πολιτισμός στις φλέβες σου), που διοργάνωσε την έκθεση.
Στο πλαίσιο του σόου, η Cultura en Vena τράβηξε ένα βίντεο με την The Naked Maja του Ισπανού ζωγράφου Francisco de Goya να μεταφέρεται σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο, όπου ο πίνακας υποβάλλεται σε «χειρουργική επέμβαση», καθώς μια ομάδα καλλιτεχνών ζωγραφίζει μια ουλή στο αριστερό της στήθος.
Στη συνέχεια, το έργο τέχνης μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο μουσείο και αναρτάται στον τοίχο.
«Το να έχεις μια ουλή δεν σημαίνει ότι είσαι λιγότερο γυναίκα!»
Στο ίδιο βίντεο, είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία της Gema Salas, μιας 44χρονης αρχιτέκτονα, που υποβλήθηκε σε μαστεκτομή για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, η οποία δήλωσε ότι η έκθεση είχε βαθιά επίδραση πάνω της.
«Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστεκτομή, συχνά, πρέπει να μάθουν πώς να αγαπούν ξανά τον εαυτό τους και το σώμα τους», παραδέχτηκε.
«Για εμένα, ο πίνακας αντιπροσωπεύει πώς αισθάνεται η γυναίκα μετά τη θεραπεία, όταν νιώθει λίγο χαμένη και είναι σαν να ξαναγεννιέται ως γυναίκα.
Το να έχεις μια ουλή δεν σημαίνει ότι είσαι λιγότερο γυναίκα!». τόνισε χαρακτηριστικά η Gema Salas.