Χωρίς ΟΑΣΠ ( Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) εδώ και 10 μήνες η Ελλάδα…των σεισμών !
Όταν αφήνει μια κυβέρνηση στον ”αέρα” τη διοίκηση του ΟΑΣΠ σε μια χώρα που οι σεισμοί είναι καθημερινοί και επικίνδυνοι τότε κάτι άσχημο συμβαίνει και αυτό είναι είτε απαξίωση είτε λήθαργος ή και τα δύο.
Όσοι ασχολούμαστε, -εμείς τουλάχιστον λόγω επαγγέλματος- με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ξέρουμε πολύ καλά πόσο κρίσιμος και σημαντικός είναι ο ρόλος του. Οι σεισμοί άλλωστε είναι ένα φυσικό φαινόμενο και η Ελλάδα είναι η πρώτη σε σεισμικότητα χώρα στην Ευρώπη και η έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο γεγονός που κάνει τον ΟΑΣΠ απαραίτητο όσο κανέναν άλλο οργανισμό.
Ξέρουμε ότι οι σεισμοί προκαλούν φόβο. Όλοι μας έχουμε άσχημες έως τραγικές αναμνήσεις και πρέπει εφεξής να μάθουμε να χειριζόμαστε τα συναισθήματά μας την ώρα ενός γεγονότος. Πρέπει και οφείλουμε να είμαστε εκπαιδευμένοι.
Το ΔΣ στον ΟΑΣΠ διορίστηκε το Σεπτέμβριο του 2018. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είναι ένας σπουδαίος επιστήμονας και τα υπόλοιπα μέλη που τον πλαισιώνουν είναι επίσης αξιόλογοι καθηγητές και πολιτικοί μηχανικοί. Η θητεία των μελών του ΔΣ, η οποία είναι τριετής ολοκληρώθηκε πριν από 13 μήνες και παρατάθηκε μέχρι τέσσερις μήνες κατ ΄ανώτατο όριο έως ότου αναλάβει καθήκοντα το νέο 9μελές ΔΣ.
Ο αρμόδιος υπουργός όμως αντί να διορίσει νέο ΔΣ παρατείνει διαδοχικά τη θητεία αυτού του ΔΣ εγείροντας ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα.
Και αναρωτιόμαστε. Ίσως λόγω άλλων προτεραιοτήτων; Έλλειψης χρόνου; Αδράνειας ή αδιαφορίας;
Τα μέλη του ΔΣ εργάζονται αφιλοκερδώς και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις δεν υπάρχει υπόνοια για υπόγειες και γκρίζες διαδρομές έργων-μελετών και αναθέσεων.
Όμως όταν αφήνεις στον «αέρα» τη διοίκηση του ΟΑΣΠ σε μια χώρα που οι σεισμοί είναι καθημερινοί και επικίνδυνοι τότε κάτι άσχημο συμβαίνει και αυτό είναι η… απαξίωση και ο λήθαργος.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η πολυτέλεια του… χρόνου και ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να ασχοληθεί «χθες» με τον ΟΑΣΠ. Πριν είναι αργά…
ΠΗΓΗ : iEidiseis.gr