Ενεργειακή κρίση: “Οι εθνικοί προϋπολογισμοί δεν επαρκούν” – Εκκλήσεις Αθήνας για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ανάχωμα στην κοινωνική έκρηξη
Ισχυρό πρέσινγκ για την αναγκαιότητα της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο ενεργειακό ζήτημα θα ασκήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που θα διεξαχθεί μεθαύριο και ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα.
Σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντειν Λαιεν θα βρίσκεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Της Άννας Καραβοκύρη
Ο πρωθυπουργός θα θέσει επιτακτικά το ζήτημα της κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο ενεργειακό ζήτημα τονίζοντας πως οι εθνικοί προϋπολογισμοί δεν επαρκούν για την κάλυψη των συνεπειών της εκτίναξης της τιμής του φυσικού αερίου στα ύψη. Μάλιστα, αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή μέριμνα όσον αφορά την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση της φωνής των εκφραστών του λαϊκισμού.
- Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως ο πρωθυπουργός από την αρχή της ενεργειακής κρίσης είχε επισημάνει την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο ζήτημα και έκτοτε έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τους ευρωπαίους εταίρους για να ληφθούν «τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις».
Με στοχευμένες κινήσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ενιαίο μέτωπο χωρών στην Κομισιόν που θα ασκήσει πιέσεις προς την κατεύθυνση της κοινής ευρωπαικής λύσης ενόψει της έκτακτης Συνόδου.
- Ήδη, με πρωτοβουλία της Ελλάδα, 14 χώρες της ΕΕ υπέγραψαν επιστολή προς την Κομισιόν, όπου ζητούν να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που θα διεξαχθεί μεθαύριο.
Σε συνέχεια των προτάσεων που ήδη έχει καταθέσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Κορυφής, για την από κοινού αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα προχωρά σε ένα ακόμη βήμα:
- Προτείνει συγκεκριμένα τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου 80 δις ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική MWh που θα επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εκτιμάται -με βάση την κατανάλωση του 2021- ότι θα φέρει ετήσια έσοδα 9 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Τα έσοδα αυτά θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ένα χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 80 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετείται από τα ετήσια έσοδα της ειδικής εισφοράς.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο θα αξιοποιούνται:
-Για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.
-Για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως πράσινο υδρογόνο και βιομεθάνιο.
-Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας, λόγω των προσπαθειών τους για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.
-Για την επέκταση και την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από εναλλακτικές πηγές.
-Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.