Γιατί και σε ποιούς ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα …συγκυβέρνησης από τη Νέα Υόρκη- Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο libre
Εκτός από τα μηνύματα που έστειλε προς την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε στο Council on Foreign Relations για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές.
Σχετικά με τις εκλογές και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:
«Έχουμε το ίδιο προβάδισμα, 7-8-9 μονάδες. Είναι μια καλή αφετηρία για τις εκλογές. Έχουμε πει ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία και αυτό θα το ζητήσουμε από τους Έλληνες πολίτες. Αν μας ανταμείψουν, έχει καλώς. Αν όχι, θα πρέπει να σχηματίσουμε κάποια μορφή κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα θα κυβερνηθεί».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την εκλογική νίκη της ΝΔ και προσέθεσε:
«Τώρα έχουμε μιαν πορεία, η οποία με κάνει να είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να κερδίσουμε με αυτοδυναμία. Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα κερδίσουμε και εκτιμώ ότι θα δυσκολευτούμε, αλλά θα τα καταφέρουμε μόνοι μας».
«Αλλά αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας, τότε θα κυβερνήσουμε σε κυβέρνηση συνασπισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με τις δηλώσεις αυτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να επανέρχεται σε μία θέση που είχε εκφράσει και παλαιότερα -πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων- αλλά είχε φροντίσει σχεδόν αμέσως να “κάψει” διότι θεωρήθηκε ηττοπαθής.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν πως μπορεί αφενός οι δημοσκοπήσεις να κρατούν τη Ν.Δ σε τροχιά πιθανής αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες, αφετέρου, όμως, πρέπει να κρατηθεί ανοικτή και η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ώστε να mην καλλιεργηθεί αίσθημα πολιτικής αστάθειας και απομόνωσης.
Μετά την διάψευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οιασδήποτε πιθανότητες να βρεθεί κοινός τόπος με την Ελληνική Λύση, αλλά και την ηχηρή άρνηση του ίδιου του Κυριάκου Βελόπουλου (είπε, χαρακτηριστικά, “ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ…”), το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται “ανάδελφο”. Πράγματι, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να εκπέμπει μηνύματα πως δεν υπάρχει πιθανότητα ως “θύμα” των παρακολουθήσεων από το “επιτελικό παρακράτος” να συνεργαστεί με τον “θύτη”. Στοχεύει, έτσι, προσωπικά στον πρωθυπουργό.
Όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμούν πως δεν πρέπει να κλείσουν καμία δυνατότητα συνεργασιών, διότι ακόμα κι αν η Ν.Δ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στην κάλπη της απλής αναλογικής, θα βρεθεί σε αδυναμία καθώς ενόψει των δεύτερων εκλογών δεν θα έχει παρά μόνο το σενάριο της αυτοδυναμίας. “Εάν πετύχουμε ένα ποσοστό κοντά στο 34%, αυτό μπορεί να φανεί εφικτό και να δώσουμε την μάχη. Τι θα συμβεί, όμως, εάν το ποσοστό της πρώτης κάλπης είναι μικρότερο και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να βρεθεί κυβερνητικός εταίρος;”. Αυτό τον προβληματισμό μοιράστηκε με το libre, κορυφαία κυβερνητική πηγή, εξηγώντας εν μέρει την τακτική του πρωθυπουργού να στείλει το μήνυμα από τη Νέα Υόρκη πως είναι ανοικτός και σε αυτή την πιθανότητα.
Κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα κλείσει εντελώς τα σενάρια συγκυβέρνησης -εάν η Ν.Δ αναδειχθεί πρώτο κόμμα-, αρκεί να του δωθούν διέξοδοι διαφυγής, όπως, για παράδειγμα, ανάληψη της ευθύνης από κάποιους από τους πρωταγωνιστές. Λέγεται, δηλαδή, πως σε μία τέτοια περίπτωση, το επόμενο διάστημα μπορεί να “θυσιαστούν” παράγοντες που είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο, κατά τέτοιο τρόπο που να επιβεβαιώνεται πως ο πρωθυπουργός πράγματι δεν γνώριζε. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, καθώς ακόμα κι αν βρεθεί “Ιφιγένεια”, το ΠΑΣΟΚ δεν θα υποχωρήσει από την θέση του για πλήρη ανάληψη ευθύνης που σημαίνει, ίσως ακόμα και της ποινικής…
Από την άλλη, στο Μέγαρο Μαξίμου αναλύουν τις δημοσκοπήσεις και δεν διαλανθάνει της προσοχής του πως σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος προτιμά μια κεντραριστερή κυβερνητική συνεργασία εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία.