Τι κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Οι δημοσκοπικές μετρήσεις του Μαξίμου
Με τα τρία σίγμα – συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα – που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελλίδειο έδωσε το σύνθημα αλλά και το πλαίσιο της μακράς προεκλογικής περιόδου που θα ακολουθήσει. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το μπαλκόνι της ΔΕΘ ανέδειξαν την στρατηγική της κυβέρνησης για αν συγκρατήσει τους σταθερούς και να προσελκύσει τους νέους ψηφοφόρους.
Της Άννας Καραβοκύρη
Έτσι, τα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν ήταν μόνο καλά «ζυγισμένα» όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη αλλά ήταν και απολύτως στοχευμένα όσον αφορά τις πολιτικές επιδιώξεις για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων δεν ήταν καθόλου τυχαία κίνηση καθώς οι συνταξιούχοι αποτελούν μια πολύ σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων για τη ΝΔ. Υπενθυμίζουμε ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές το 2019, η ΝΔ επικράτησε συντριπτικά στις ηλικίες 55 ετών και άνω, από το δεύτερο κόμμα.
- Ενδεικτικά, η ΝΔ κέρδισε 43,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 30,8% στους ψηφοφόρους άνω των 55 ετών. Αντίστοιχα, η ΝΔ είχε κερδίσει 40,8% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 29,5% στις ηλικίες 35-54 ετών.
- Απεναντίας, στην ηλιακή ομάδα 17-34 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος με 36,8% και ακολούθησε η ΝΔ με 30,6%. Επομένως το κυβερνητικό επιτελείο εκτίμησε ότι θα πρέπει να δοθεί μια «ώθηση» μέσω κινήτρων για την προσέλκυση της νέας γενιάς.
Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει το αυξημένο φοιτητικό επίδομα στέγασης, οι νέες φοιτητικές εστίες και τα παροχές σε νέους.
Επιπλέον στις δημοσκοπικές μετρήσεις που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου αποτυπώνεται πως το κύριο πρόβλημα των νέων είναι οι χαμηλοί μισθοί που δεν τους επιτρέπουν να ανεξαρτητοποιηθούν και να εγκαταλείψουν την πατρική εστία.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού και το πρόγραμμα στέγασης για νέους και νέα ζευγάρια στόχευε στην προσέλκυση των νέων ψηφοφόρων που αντιμετωπίζουν τη ΝΔ ως συντηρητική ή ελιτίστικη παράταξη. Για αυτό δόθηκε έμφαση σε κοινωνικές ομάδες στις οποίες υστερεί δημοσκοπικά η κυβερνώσα παράταξη, όπως οι νέοι.
- Μια δεύτερη δεξαμενή στην οποία πόνταρε το κυβερνητικό επιτελείο ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019, η ΝΔ υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με διαφορά 9,7%.
Το επιτελείο του πρωθυπουργού επιδιώκει να κάνει ένα γερό «λίφτινγκ» στο προφίλ του πρωθυπουργού. Όπως δηλώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού «οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν δημιουργήσει εσφαλμένη εντύπωση για τον πρωθυπουργό από τα χρόνια του μνημονίου».
Για αυτό και στις πρόσφατες εξαγγελίες δόθηκε επιπλέον μπόνους στην δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων με την αναμόρφωση του Μισθολογίου, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και την θέσπιση των κινήτρων επίτευξης στόχων.