Εκτινάχθηκε πάνω από το 4% το ελληνικό 10ετές ομόλογο – Η Ελλάδα αγγίζει τα όρια του μη δανεισμού
Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι αυτή τη φορά πρωταγωνίστρια της κρίσης, γίνεται όμως ξανά ένα από τα πρώτα θύματα της κρίσης – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το κόστος δανεισμού της χώρας.
To τοξικό μίγμα του ενεργειακού ιλίγγου και των αυξήσεων επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες για την συγκράτηση του πληθωρισμού οδηγεί σε παγκόσμιο sell off στις αγορές, βυθίζει το ευρώ σε αρνητικό ρεκόρ 20ετίας και κλονίζει τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας με πρώτα τα ελληνικά.
Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου εκτινάχθηκε σήμερα πάνω από το 4%, φθάνοντας έως το 4,05%, από 3,92% που ήταν την Παρασκευή. Το spread των ελληνικών έναντι των γερμανικών δεκαετών ομολόγων έφθασε στις 255 μονάδες βάσης, ενώ το επίπεδο του 4% σε ό,τι αφορά το κόστος δανεισμού της χώρας θεωρείται και το όριο «κόκκινου συναγερμού» για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας.
Πρακτικά, είναι το όριο πάνω από το οποίο ενεργοποιείται το νέο εργαλείο της ΕΚΤ κατά του «κατακερματισμού» της ευρωπαϊκής αγοράς – ήτοι, το όριο στο οποίο απαιτείται κεντρική παρέμβαση για να συγκρατηθούν οι αποδόσεις των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωπεριφέρειας.
Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών είναι και εκείνες που θα κρίνουν το εάν, και σε ποιον βαθμό, θα παρέμβει τελικά η ΕΚΤ (όπως είχε πράξει και λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία για να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας), η συνολική εικόνα ωστόσο στις αγορές δείχνει νέα τρικυμιώδη περίοδο.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας υπέκυψε και εκείνο στο διεθνές sell off, το οποίο πυροδοτεί η προοπτική νέων, επιθετικών αυξήσεων των επιτοκιων από την αμερικανική Fed αλλά και την ΕΚΤ προκειμένου να ανασχεθεί ο πληθωρισμός που επιμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 2,8%, ενώ νωρίτερα είχε φθασει να έχει απώλειες που ξεπερνούσαν το 3%.
Αφετηρία του νέου κύματος πιέσεων αποτέλεσαν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ εξετάζει jumbo αύξηση των επιτοκίων μέσα στον Σεπτέμβριο – ακόμη μεγαλύτερη από την αύξηση του 0,5% που είχε αποφασιστεί τον Ιούλιο.
Συγκεκριμένα, δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν αποκλείει αύξηση επιτοκιων ακόμη και κατά 0,75% καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Η προοπτική νέων επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων κλιμακώνει τους φόβους για ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας και ανατροφοδοτεί την πίεση στις αγορές. Το κύμα πωλήσεων εντείνει η κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές χονδρικής του ρεύματος να έχουν πλέον εκτροχιαστεί φθάνοντας σε εξωπραγματικά επίπεδα. Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία έσπασαν σήμερα και το φράγμα των 1.000 ευρώ ανά MWh, όπως είχε γίνει και στην Γαλλία την Παρασκευή.
Ο εκτροχιασμός του ενεργειακού κόστους ανάγκασε την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προαναγγείλει κατεπείγον σχεδίου παρέμβασης στην αγορά ενέργειας , ενώ η τσεχική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.
«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει καθαρά τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς» δήλωσε η πρόεδρος της φον ντερ Λάιεν, την ώρα που οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φέρνουν όλο και περισσότερες χώρες να πιέζουν για άμεση επιβολή πλαφόν στο κόστος χονδρικής της ενέργειας και για αποσύνδεση των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι βασικοί άξονες του σχεδίου της Κομισιον μπορεί να ανακοινωθούν ακόμη και εντός της εβδομάδας, ενώ η Τσεχία, η οποία ασκεί και την προεδρία της Ε.Ε., ασκεί πιέσεις για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Πιετρ Φιόλα αναμένεται να θέσει το θέμα και στον γερμανό καγεκλάριο Ολαφ Σολτς, στην ίδια κατεύθυνση πιέζει και το Βέλγιο, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες εισηγήσεις – ανάμεσά τους και η παρέμβαση στο χρηματιστήριο ρύπων, καθώς και η πρόταση της Αυστρίας για αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από εκείνες του ρεύματος.