Βουλή/Υποκλοπές: Ψηφίζεται η εξεταστική για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει τη διεύρυνση, απόπειρα συμψηφισμού καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Στις 12 το μεσημέρι, ξεκινάει η δεύτερη μεγάλη μάχη στη Βουλή για το ζήτημα των υποκλοπών καθώς θα διεξαχθεί η συζήτηση της πρότασης που έχει καταθέσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να διερευνήσει «την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών [ΕΥΠ] ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».
Η Χαριλάου Τρικούπη έχει αφήσει ανοιχτό να ερευνηθούν και άλλες υποθέσεις μόνο εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Όπως για παράδειγμα οι “συνακροάσεις” στο τηλεφωνικό κέντρο των γραφείων του ΚΚΕ, που αφορούν όμως και την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ εξάλλου θέτει ως προϋπόθεση τη διερεύνηση και της δικής του υπόθεσης για να ψηφίσει την εξεταστική. Διαχωρίζει όμως τη θέση του από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θέλει να διευρυνθεί γενικότερα ο χρόνος έρευνας της εξεταστικής μέχρι το 2012.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του διαμηνύει ότι εάν το κυβερνών κόμμα θέλει έρευνα μέχρι το 2012, θα πρέπει να συσταθεί και δεύτερη εξεταστική, κάτι όμως που το Μαξίμου έχει ήδη απορρίψει.
Ως πλειοψηφία άλλωστε η ΝΔ, αφού συσταθεί η επιτροπή, μπορεί βέβαια να τη διευρύνει στην… πράξη. Εξετάζεται πάντως το ενδεχόμενο να ζητήσει σήμερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μία “δήλωση αποδοχής” της διεύρυνσης του αντικεμένου της εξεταστικής.
Η κυβέρνηση κατηγορείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για απόπειρα συμψηφισμού με τη διεύρυνση της εξεταστικής. Υποστηρίζει πάντως ότι στόχος της είναι η θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος και δηλώνει ότι δεν θέλει να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση των υποκλοπών.
- Η ΝΔ προφανώς όμως δεν μπορεί και να ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ που βάζει στο στόχαστρο και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πιθανότερη διέξοδος για το κυβερνών κόμμα είναι επομένως το “παρών”, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα το πρωί.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ θα περάσει σίγουρα, αφού θα ψηφιστεί και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΚΕ εφόσον αναφέρεται και στις συνακροάσεις στον Περισσό.
Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου φέρεται να σχεδιάζει να ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να στηρίξει το αίτημα της ΝΔ για διεύρυνση. Το δε ΜεΡΑ25 θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, μένει να φανεί εάν θα ζητήσει διερεύνηση και της παρακολούθησης που έχει καταγγείλει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο οποίος όμως είχε “ξεκόψει” στη ΝΔ τις ελπίδες για “ανίερη συμμαχία” κατά της Κουμουνδούρου, δηλώνοντας ότι δεν τον παρακολουθούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Γερμανία και οι ΗΠΑ.
Η διαδικασία
Η συζήτηση και λήψη απόφασης από την Ολομέλεια έχει κατατεθεί σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος που παρέχει τη δυνατότητα και στα κόμματα της μειοψηφίας της σύστασης Εξεταστικών των πραγμάτων Επιτροπών της Βουλής. Για την σύσταση αυτών των Επιτροπών αρκούν 120 και όχι 151 θετικές ψήφοι.
- Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Προέδρων, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των έξι κοινοβουλευτικών ομάδων. Στην συνέχεια θα υπάρξουν τρεις κύκλοι ομιλητών – βουλευτών κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, οι τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και όσων πολιτικών αρχηγών θελήσουν να λάβουν τον λόγο.
Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί πως η πρόταση έλαβε τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας θα ανακοινώσει τον αριθμό των μελών της Εξεταστικής, κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων καθώς και την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών με την υποβολή του πορίσματος στην Ολομέλεια. Βεβαίως, η Επιτροπή έχει την δυνατότητα σε περίπτωση που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση των εργασιών της να ζητήσει χρονική παράταση από την Ολομέλεια.