Επίθεση Τσαβούσογλου: ” Η Ελλάδα παραβιάζει περισσότερο τη δημοκρατία. Είναι από τις χώρες που τηρεί λιγότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα”
Ευθεία επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε σε συνέντευξή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας άνοιξε όλη την ατζέντα της Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά κάνοντας αναφορές στον εναέριο χώρο, την αποστρατικοποίηση των νησιών, αλλά και τη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης.
Ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την Αθήνα «πολυμήχανη» ενώ εξήγησε πως το παίζει θύμα και αδικημένη. «Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να εξηγεί ότι είναι θύμα ακόμα και στην πιο άδικη θέση. Από την άλλη, η Ελλάδα λέει «δημοκρατία». Είναι από τις χώρες που παραβιάζουν περισσότερο τη δημοκρατία. Λέει ανθρώπινα δικαιώματα, λέει διεθνές δίκαιο. Είναι μια από τις χώρες που τα τηρούν λιγότερο», υποστήριξε.
Για να προσθέσει ότι «η διεθνής συμφωνία είναι μέρος του διεθνούς δικαίου» και η Ελλάδα σύμφωνα με τον ίδιο «όταν την συμφέρει το αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο. Όταν δεν την συμφέρει ακόμα και για πολύ παράλογους λόγους, πρώτα πείθει τον εαυτό της και μετά προσπαθεί να πείσει τους άλλους. Φυσικά, σε μια τέτοια κατάσταση, εμείς, ως Τουρκία, κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε τα δίκαια μας».
Για τη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης
Ο Τσαβούσογλου συνέχισε την επίθεση στην Αθήνα με αιχμή την μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «απαράδεκτη» στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατηγορώντας την εμμέσως και για το θάνατο του μη αναγνωρισμένου από την ελληνική πλευρά, «Μουφτή» Αχμέτ Μέτε. «Δεν έμειναν βασανιστήρια που δεν έκανε (η Ελλάδα) σε μουφτήδες, εκλεγμένους μουφτήδες, εκλεγμένους μουφτήδες σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Ιδού, ο Αχμέτ Μετε απεβίωσε. Του έκαναν (η Ελλάδα) μήνυση επειδή ηγήθηκε της νεκρώσιμης προσευχής. Αν κάνουμε το ένα χιλιοστό από ό,τι έχει κάνει η Ελλάδα στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (σς όπως η Τουρκία αποκαλεί την μουσουλμανική κοινότητα) και τους μουφτήδες που εκλέγονται εκεί, σε οποιαδήποτε μειονότητα στην Τουρκία, ο Αλλάχ φυλάξοι, θα γίνει αποκάλυψη στον κόσμο» υποστήριξε.
Ο Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας για τη μουσουλμανική ότι «δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ούτε το όνομα ‘Τούρκος’, παρά τις τρεις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πριν από 15 χρόνια, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε μια απόφαση. Θα σας δώσω ένα άλλο εντυπωσιακό παράδειγμα. Η Αθήνα επικρίνεται ευρέως ως μόνη πρωτεύουσα χωρίς τζαμί. Μετέτρεψαν ένα μέρος σε τζαμί. Ίδρυσαν ένα σωματείο. Αυτό το σωματείο έχει 9 διοικητές. Μαντέψτε από ποιους αποτελείται. Από ποιους πρέπει να αποτελείται το σωματείο των τζαμιών; 5 από αυτούς είναι Ορθόδοξοι. 4 από αυτούς είναι μουσουλμάνοι».
Για το μεταναστευτικό
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι οι εντοπισμοί γίνονται και από UAV «ακόμα, στη μέση της θάλασσας, αυτούς τους αθώους ανθρώπους, τους μετανάστες… αυτοί είναι πολίτες. Όχι στρατιώτες. Τους θάβουν στη θάλασσα. Επαναπροωθήσεις. Παίρνουν όλα τα ρούχα των ανθρώπων όταν έχει κρύο. 19 άνθρωποι πάγωσαν μέχρι θανάτου. Μπορώ να δώσω εκατοντάδες ακόμη παραδείγματα».
Εναέριος χώρος και υπερπτήσεις
Θίγοντας το ζήτημα του εναέριου χώρου ο τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε «η Ελλάδα είναι πλέον η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από 6 μίλια χωρικών υδάτων. Φυσικά, εξηγούμε το πόσο ανόητο είναι αυτό στις επιστολές που γράφουμε. Ακόμη και η αμερικανική κυβέρνηση, σε επιστολή της προς το Κογκρέσο της, λέει ότι αυτό είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο και είναι απαράδεκτο».
Και συνεχίζει επιδιώκοντας να εμφανίσει την Αθήνα ως υπεύθυνη για την πολιτική των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων της Τουρκίας, υποστηρίζοντας «ρωτάμε την Ελλάδα «Γιατί εξοπλίσατε τα νησιά κατά παράβαση των συμφωνιών;». Στο παρελθόν το αρνείτο. Τώρα λέει «υπάρχει απειλή από την Τουρκία». Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στη συμφωνία. Είναι συγκεκριμένη ή αφηρημένη η αντίληψη της «απειλής από την Τουρκία»; Γιατί λέτε «υπάρχει απειλή»; Αυτό πες. «Η Τουρκία παραβίασε τον εναέριο χώρο μου», λέει. Όταν η Ελλάδα παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας, οι στρατιώτες μας φυσικά θα απαντήσουν. Ωστόσο, δεδομένου ότι διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από 6 μίλια χωρικών υδάτων και βλέπει αυτά τα επιπλέον 4 μίλια ως δικό της εναέριο χώρο, κατηγορεί όλους όσους εισέρχονται εδώ (στα επιπλέον 4 μίλια), λέγοντας «Παραβίασες τον εναέριο χώρο μου»».
Για την αποστρατικοποίηση
Ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να επιστρέψει και πιο αναλυτικά στις αιτιάσεις της Τουρκίας περί αποστρατικοποίησης των νησιών, λέγοντας «εμείς, φυσικά, γράψαμε μια επιστολή στον ΟΗΕ μετά την παραβίαση του καθεστώτος αυτών των νησιών, των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Στη συνέχεια γράψαμε μια άλλη περιεκτική επιστολή. Απάντησε (η Ελλάδα) 8 μήνες αργότερα». Σύμφωνα με τον τούρκο ΥΠΕΞ «η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει δήλωση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Τώρα, μιλάει για το δίκαιο της θάλασσας. Μιλάει για συμβόλαια (συνθήκες, συμφωνίες). Έχει βάλει ένσταση στα άρθρα που σχετίζονται με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, τον εναέριο χώρο που μόλις ανέφερα και το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς αυτών των νησιών».
Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο Δικαστήριο της Χάγης, λέγοντας ότι η Αθήνα στο ζήτημα αυτό. Επανέλαβε τις τουρκικές κατηγορίες για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον καθώς και τα όσα είπε στο Κογκρέσο μετά την συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη. «Το μόνο ντέρτι του εκεί είναι να δυσφημήσει την Τουρκία. Με ψέματα, συκοφαντίες, και με ξεδιάντροπο τρόπο. Το κάνουν αυτό. Η καθημερινή επίθεση προς την Τουρκία είναι ένα σημαντικό καθήκον για αυτούς. Είναι ένα πολιτικό καθήκον. Έχει γίνει αρρώστια να πηγαίνεις κάπου και να κλαίς κάθε μέρα και να παραπονιέσαι για την Τουρκία», ανέφερε μιλώντας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σημείωσε δε ότι η Τουρκία έχει ετοιμάσει και νέα απαντητική επιστολή, την οποία ετοιμάζεται να στείλει σε σειρά κρατών και στην ΕΕ, προκειμένου να απαντήσει στα «ψέματα» και τις «συκοφαντίες» της Αθήνας.