Ιταλία: “Παράθυρο” με όρους από Ντράγκι για να παραμείνει στην πρωθυπουργία
Οι αυθόρμητες εκδηλώσεις λαϊκής υποστήριξης προς την κυβέρνησή του ήταν «πρωτόγνωρες και αδύνατο να αγνοηθούν», δήλωσε στο ιταλικό Κοινοβούλιο ο Μάριο Ντράγκι, σταθμίζοντας τις εκκλήσεις για ανάκληση της παραίτησής του, με τον πρωθυπουργό να θέτει τις προτεραιότητες που πρέπει να εξετάσει η Βουλή για την ανοικοδόμηση «από την κορυφή» της πλειοψηφίας που απαιτείται, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η κυβέρνηση, υποδεικνύοντας ότι είναι διατεθειμένος να παραμείνει σε αυτήν, εάν τις υιοθετήσουν.
Ο Σούπερ Μάριο απηύθυνε έκκληση για ένα νέο «σύμφωνο» εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού για τη διάσωση της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία κλυδωνίσθηκε από την αποσκίρτηση του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων την περασμένη εβδομάδα.
«Η μοναδική λύση, αν θέλουμε ακόμη να παραμείνουμε ενωμένοι, είναι η ανασύσταση εκ θεμελίων του συμφώνου, με θάρρος, αλτρουισμό και αξιοπιστία», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι κατά την ομιλία του ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας. «Αυτό ζητούν οι Ιταλοί», είπε και πρόσθεσε ότι συγκινήθηκε προσωπικά από τις αυθόρμητες εκδηλώσεις υποστήριξης, αναφέροντας ιδίως τις αναφορές των Ιταλών δημάρχων και του ιατρικού προσωπικού, των «ηρώων της πανδημίας».
Ο Ντράγκι εμφανίσθηκε κατά την παρέμβασή του εξαιρετικά αυστηρός απέναντι στα ιταλικά πολιτικά κόμματα.«Η Ιταλία δεν έχει ανάγκη από εμπιστοσύνη βιτρίνας, που εξαφανίζεται όταν υπάρχουν δύσκολα μέτρα που πρέπει να ληφθούν».
«Είναι τα κόμματα και είστε εσείς οι κοινοβουλευτικοί έτοιμοι να ανασυστήσετε αυτό το σύμφωνο; Είστε έτοιμοι να επικυρώσετε την προσπάθεια που καταβάλατε κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών, προσπάθεια που στην συνέχεια εξασθένησε;», συνέχισε.
«Την απάντηση στην ερώτηση αυτή δεν την οφείλετε σε μένα, αλλά σε όλους τους Ιταλούς», είπε.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Ιταλών επιθυμεί την παραμονή του Σούπερ Μάριο στο τιμόνι ενός ευρέως συνασπισμού εθνικής ενότητας που στο πολιτικό φάσμα κινείται από την αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά.
«Η Ιταλία είναι ισχυρή όταν είναι ενωμένη». Τα εσωτερικά θέματα (οικονομική ανάκαμψη, πληθωρισμός, απασχόληση» και τα εξωτερικά (ενεργειακή ανεξαρτησία, πόλεμος στην Ουκρανία) που αντιμετωπίζει η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτούν μία κυβέρνηση πραγματικά ισχυρή και αλληλέγγυα και ένα Κοινοβούλιο που την συνοδεύει με πίστη», συνέχισε ο Μάριο Ντράγκι.
Ο Μάριο Ντράγκι απηύθυνε μήνυμα προς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που υπερασπίζεται το οικουμενικό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο απειλείται από τη Δεξιά, χαρακτηρίζοντάς το «σημαντικό για τον περιορισμό της φτώχειας, αν και μπορεί να βελτιωθεί».
Αναφέρθηκε επίσης στο άλλο προσφιλές στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων μέτρο, τη θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού. «Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους», είπε.
Μετά τις ομιλίες και τις δευτερολογίες από τα κόμματα κι αφού λάβει γνώση του Ντράγκι και η Βουλή, θα ακολουθήσει ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου, σήμερα στην Γερουσία (θα αρχίσει περίπου στις επτά και μισή το απόγευμα) και αύριο στη Βουλή.
Την ομιλία Ντράγκι παρακολούθησε από το προεδρικό μέγαρο στο Κυρηνάλιο ο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τελικά σε μία δεύτερη υποβολή παραίτησης από τον πρωθυπουργό, την αποδεχτεί ή όχι, προτείνοντας εκ νέου σε αυτόν ή σε κάποιον άλλον να προσπαθήσει να κυβερνήσει μέχρι την άνοιξη ή να διαλύσει τώρα το Κοινοβούλιο και να δώσει το έναυσμα για πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο.
Ο Ματαρέλα είχε επιστρατεύσει τον Ντράγκι το 2021 για να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ομαδοποιώντας κόμματα από τη Δεξιά, την Αριστερά και τα 5 Αστέρια για να καθοδηγήσει την Ιταλία στην οικονομική της επανεκκίνηση μετά την πανδημία και να θεσπίσει μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ενεργοποίηση κεφαλαίων περίπου 200 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ευαίσθητος συνασπισμός λειτούργησε για λίγο, αλλά ο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα αφού οι βουλευτές των Πέντε Αστέρων αποχώρησαν.
Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος εξέφρασε διαμαρτυρία ότι οι δυνάμεις του είχαν ταπεινωθεί και αγνοηθεί από άλλα κόμματα του συνασπισμού, υπέβαλε ένα σύνολο εννέα σημείων με απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εμβληματικής υπόσχεσης του κινήματός του για το βασικό εισόδημα και τον κατώτατο ελάχιστο μισθό. Άλλο σημείο αντιπαράθεσης με τον Ντράγκι ήταν αντίθεση του Κόντε για παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.
Ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι στηρίζει την παραμονή του Σούπερ Μάριο στην ηγεσία της κυβέρνησης: «Η πικρία του Ντράγκι για τα μικροπολιτικά παιχνίδια που παίζουν διάφορα κόμματα είναι απολύτως κατανοητή», έγραψε ο Μόντι στο πρωτοσέλιδο της Corriere della Sera. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο Ντράγκι «θα έδειχνε έλλειψη σεβασμού προς τη χώρα και τους πολίτες της» εάν παραιτείτο.
Μέχρι στιγμής, το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο συγκεντρώνει περίπου 22% και είναι βασικός εταίρος του συνασπισμού, θέλει να παραμείνει ο Ντράγκι. Οι κεντροδεξιοί εταίροι του συνασπισμού Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι έχουν δηλώσει μόνο ότι δε θα συνυπάρξουν ξανά σε κυβέρνηση με τα Πέντε Αστέρια, τα οποία είναι επίσης διχασμένα. ΟΙ σύμμαχοι του Κόντε είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν, ενώ άλλοι βουλευτές του αφήνουν να εννοηθεί ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον Ντράγκι, προτείνοντας περισσότερες αποστάσεις από τις τάξεις των λαϊκιστών. Οι δεξιοί Αδερφοί της Ιταλίας, οι οποίοι ήταν στην αντιπολίτευση καθ’ όλη τη διάρκεια του συνασπισμού του Ντράγκι, θέλουν να πάνε άμεσα σε πρόωρες εκλογές, αφού επί του παρόντος ανταγωνίζονται με τους Δημοκρατικούς για την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις.