Με γαλλική παρέμβαση ανοίγει ο δρόμος για επίλυση της διαμάχης Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας- “Φως” για την ενταξιακή διαδικασία
H “Βόρεια Μακεδονία” ενέκρινε την πρόταση ώστε να βοηθήσει στην επίλυση μιας μακροχρόνιας διαμάχης με τη γειτονική Βουλγαρία σχετικά με την ιστορία και τη γλώσσα που ανοίγει το δρόμο για ενταξιακές συνομιλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), μια κίνηση που προωθεί την επέκταση της ενωμένης Ευρώπης στα Δυτικά Βαλκάνια.
Τα παραπάνω αναφέρει στην εφημερίδα Financial Times και αναδημοσιεύει το hellasjournal.com.
Η ΕΕ έχει εντείνει τις προσπάθειες να πείσει τις χώρες της περιοχής να παραμερίσουν μακροχρόνιες ιστορικές διαμάχες και την επέκταση της ΕΕ σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά πιο έντονη την ανάγκη για ολοκλήρωση της διεύρυνσης και περιορίζει την αυξανόμενη ρωσική επιρροή.
Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποδέχθηκε την γαλλική πρόταση, μετά την τροποποίησή της, ότι τα μακεδονικά θα είναι αναγνωρισμένη γλώσσα στην ΕΕ και ότι τα διμερή ζητήματα με τη Βουλγαρία δεν θα αποτελούν πλέον παράγοντα στις ενταξιακές συνομιλίες.
Ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της χώρας με 68 ψήφους παρά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, η οποία δήλωσε ότι φοβάται έναν «εκβουλγαρισμό» της χώρας.
«Συγχαρητήρια και τεράστιες ευχαριστίες στους βουλευτές που επέδειξαν δημοκρατική ικανότητα, στήριξαν τα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής πρότασης και ψήφισαν για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας», έγραψε στο Facebook ο πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, προσθέτοντας «δεν υπάρχει μεγαλύτερος πατριωτισμός από την υποστήριξη της ευημερίας της χώρας…επιτέλους η μακεδονική γλώσσα θα αντηχεί σε όλη την Ευρώπη. Έτσι αγαπάς το κράτος, με σοφές και κρατικές αποφάσεις!».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Αλβανία έχει συνδεθεί με τη Βόρεια Μακεδονία στη δική της προσπάθεια για ένταξη στην ΕΕ, επομένως η πρόοδος στο σχέδιο ένταξης των Σκοπίων θα ξεκλειδώσει επίσης την προσπάθεια των Τιράνων στην ΕΕ, με δυνητικό ευρύτερο αντίκτυπο για επέκταση σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η Βόρεια Μακεδονία ορίστηκε ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Έλυσε τις διαφορές με την Ελλάδα στη συμφωνία των Πρεσπών, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, για να αποκλειστεί από τη Βουλγαρία.
Η ένταση μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας προέρχεται από διαφωνίες σχετικά με ερμηνείες της ιστορίας και άλλες εκφράσεις της εθνικής ταυτότητας στην πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία.
Οι συνομιλίες ένταξης έχουν δοθεί νέα ώθηση από την επιθυμία να ενισχυθεί η παρουσία της ΕΕ στα Βαλκάνια και να αποτελέσει ένα προπύργιο έναντι της ρωσικής επιρροής, σημειώνει η εφημερίδας.
Η Αλβανία καλωσόρισε την ψήφο της Βόρειας Μακεδονίας. «Επιτέλους», έγραψε στο Facebook ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
«Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ δεν έχουν εμπόδια»… Η παράλογη ομηρία της Αλβανίας τελείωσε». Αλβανική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, δήλωσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός.
ΠΗΓΗ: Financial Times,