Καύσωνας και πυρκαγιές: Η Ευρώπη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- Για σοβαρό κίνδυνο στην δημόσια υγεία κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός
Σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα, σε Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία από τις αρχές της βδομάδας καίνε μεγάλες φωτιές, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πολλά στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν καταστραφεί και πολλές προστατευόμενες περιοχές.
Για σοβαρό κίνδυνο στη δημόσια υγεία από την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Η Πορτογαλία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το ίδιο αναμένεται και στην Βρετανία, όπου αυτή την βδομάδα αναμένεται να ζήσει τον πρώτο της καύσωνα από τότε που άρχισε η καταγραφή των μετεωρολογικών δεδομένων στην χώρα. Η Ιρλανδία και το Βέλγιο ετοιμάζονται επίσης για καύσωνα, με τη θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και 38 βαθμούς.
Η Ευρώπη φλέγεται
Εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους καθώς οι πυρκαγιές έπληξαν τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία την Παρασκευή, ενώ αξιωματούχοι στην Ευρώπη εξέδωσαν προειδοποιήσεις για την υγεία για τον καύσωνα τις επόμενες ημέρες.
Περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από βομβαρδιστικά αεροσκάφη, δίνουν μάχη από την Τρίτη για να ελέγξουν δύο πυρκαγιές στη νοτιοδυτική Γαλλία, οι οποίες έχουν αναζωπυρωθεί από την καυτή ζέστη, τις συνθήκες σε σκάφη και τους ισχυρούς ανέμους.
Ενώ οι θερμοκρασίες έπεσαν λίγο στην Πορτογαλία, αναμένονταν να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου (104 Φαρενάιτ) σε ορισμένες περιοχές, με πέντε περιοχές σε κόκκινο συναγερμό και περισσότερους από 1.000 πυροσβέστες να καταπολεμούν 17 πυρκαγιές, ανέφεραν οι αρχές.
Στην Ισπανία, μια νέα πυρκαγιά ξέσπασε στα νότια της χώρας μετά τις φλόγες στα δυτικά την περασμένη εβδομάδα.
Περισσότεροι από 400 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τους λόφους Mijas, μια πόλη δημοφιλής στους βορειοευρωπαίους τουρίστες στην επαρχία της Μάλαγα. Οι επισκέπτες της παραλίας στο Τορεμολίνος, περίπου 20 χλμ. μακριά, μπορούσαν να δουν λοφία καπνού να υψώνονται πάνω από τα ξενοδοχεία που πλαισιώνουν την ακτή.
Εν τω μεταξύ, η χειρότερη ξηρασία σε περισσότερα από 70 χρόνια μείωσε τον μεγαλύτερο ποταμό της Ιταλίας, τον Πάδο, σε λίγο περισσότερο από μια στάλα κατά τόπους, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να αυξηθούν την επόμενη εβδομά
Οι αξιωματούχοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης που έχουν ήδη αμφισβητηθεί από την πανδημία COVID-19, καθώς η καυτή ζέστη σαρώνει την ήπειρο, με προειδοποιήσεις για χειρότερα που θα έρθουν ειδικά στη Βρετανία.
H προειδοποίηση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε ότι ο καύσωνας θα επιδεινώσει την ποιότητα του αέρα, ειδικά σε πόλεις και πόλεις.
«Η σταθερή και στάσιμη ατμόσφαιρα λειτουργεί ως καπάκι για την παγίδευση ατμοσφαιρικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των σωματιδίων», είπε ο Λορέντζο Λαμπραντόρ, επιστημονικός υπεύθυνος του WMO, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα και τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα άτομα».
Η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας Μάρτα Τεμίντο δήλωσε την Πέμπτη ότι το σύστημα υγείας αντιμετώπισε μια «ιδιαίτερα ανησυχητική» εβδομάδα λόγω του καύσωνα και είπε ότι ορισμένα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί.
Από τις 7 Ιουλίου έως τις 13 Ιουλίου, η Πορτογαλία κατέγραψε 238 υπερβολικούς θανάτους λόγω του καύσωνα, ανακοίνωσε η υγειονομική αρχή της χώρας DGS. Η Ισπανία κατέγραψε 84 υπερβολικούς θανάτους που αποδίδονται σε ακραίες θερμοκρασίες τις πρώτες τρεις ημέρες του καύσωνα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Εθνικού Επιδημιολογικού Κέντρου.
Πηγή: Reuters