Σκάνδαλο NOVARTIS: Πολιτική θύελλα μετά το βούλευμα – Η δήλωση Οικονόμου, η αφωνία ΚΙΝΑΛ, η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Με το δικαστικό βούλευμα το πόρισμα της Προανακριτικής που ψήφισαν Ν.Δ .και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για σκευωρία στο σκάνδαλο Novartis, μπαίνει στο… “αρχείο”. Βασικοί κατηγορούμενοι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Οι δύο τους παραπέμπονται τελικά στο Ειδικό Δικαστήριο για κατηγορία άσχετη με το σκάνδαλο Novartis, και όχι για στοχοποίηση των 10 πολιτικών προσώπων όπως επιμένει να ισχυρίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που προσπαθεί να πιαστεί απ’ τα μαλλιά.
Kυβέρνηση και ΚΙΝ.ΑΛΛ. που επέμεναν στο αφήγημα της σκευωρίας και μέχρι τώρα δεν έχουν βγει να κάνουν κάποιο σχόλιο για την ουσία της υπόθεσης. Και όλα αυτά ενώ το βράδυ της Πέμπτης η κυβέρνηση επέχαιρε για την τάχα παραπομπή των Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη για τους χειρισμούς του σε ό,τι αφορά τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.
Αντιθέτως, Δ. Παπαγγελόπουλος και Ελ. Τουλουπάκη κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, για τη μη έγκαιρη αποστολή των μηνύσεων που είχαν υποβάλει βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και είχε παραδοθεί αρχικά στην Ελένη Ράικου, κατά του Ανδρέα Ξανθού και του Παναγιώτη Κουρουμπλή για την παράλειψη έκδοσης ενός δελτίου φαρμάκων.
Συγκεκριμένα: τον Φεβρουάριο του 2017 οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ.-ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος, Β. Κεγκέρογλου και Ε. Χριστοφιλοπούλου κατέθεσαν μήνυση στην τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελ. Ράικου για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων το πρώτο εξάμηνο του 2015 από τους υπουργούς Π. Κουρουμπλή και Α. Ξανθό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που βιάστηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο του βουλεύματος, σχολιάζοντας ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παραπέμφθηκε για τους χειρισμούς του σε ό,τι αφορά τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, έκτοτε παραμένει σιωπηλός παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ακόμα και τις συγγνώμες που ζήτησαν δημοσιογράφοι από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για παραπληροφόρηση επί του βουλεύματος.
Πρώτη η Ιωάννα Μάνδρου, δημοσιογράφος του δικαστικού ρεπορτάζ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αλλά και της «Καθημερινής», ζήτησε συγγνώμη για τις ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες που μετέδωσε και προέρχονταν από ανώτατες δικαστικές πηγές. Αλλά και στη συνέχεια ο Τάσος Τέλλογλου ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι οι δημοσιεύθηκε στο Inside Story η ψευδής πληροφορία.
Ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε σχετικά:
«Ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος -ο στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο άνθρωπος στον οποίο ο κ. Τσίπρας ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αρμοδιότητα τα θέματα διαφθοράς- παραπέμφθηκε χθες με ομόφωνη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, στο Ειδικό Δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος για τους χειρισμούς του σε ό,τι αφορά τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που άδικα και σκαιά στοχοποιήθηκαν μέσω της υπόθεσης Novartis. Το γεγονός αυτό μιλά από μόνο του για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Τσίπρα.
Στο διάστημα 2015-2019 επιχειρήθηκε συστηματικά και κεντρικά η άλωση των θεσμών, η κατάργηση του κράτους δικαίου και η υποβάθμιση της δημοκρατίας μας. Οι θεσμοί μας τελικά άντεξαν και η Κυβέρνησή μας δεσμεύεται στην απόλυτη θωράκισή τους. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι ακόμη και σήμερα ο κ. Τσίπρας και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να μιλούν για την ανάγκη ελέγχου «των αρμών της εξουσίας». Αντί να απολογηθούν δηλαδή, λένε ανοιχτά ότι αν τους δινόταν η ευκαιρία θα ξανάκαναν τα ίδια».
Όσο για τον πρωθυπουργό που πριν από μερικούς μήνες μιλούσε για συμμορία δημοσιογράφων, αναφερόμενος στον Κ. Βαξεβάνη και τη Γ. Παπαδάκου, παραμένει επίσης άφωνος μετά το πόρισμα που τους βγάζει εκτός κάδρου.
Στη γραμμή Οικονόμου, πάντως κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος διετέλεσε εισηγητής της προκαταρκτικής επιτροπής. Στη δήλωσή του πάντως δεν ανέφερε καν τη λέξη Novartis, αλλά επέμεινε στον ισχυρισμό για παραπομπή Παπαγγελόπουλου σχετικά με στοχοποίηση πολιτικών.
Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Ως μέλος και μάλιστα εισηγητής της προκαταρκτικής επιτροπής, μετά την κατάθεση του πορίσματος, όπως έχω κάνει έως τώρα και στην υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου και στην υπόθεση του κ. Παππά, δεν μπαίνω σε κανέναν σχολιασμό στην ουσία των υποθέσεων στα επόμενα στάδια.
Το μόνο που επισημαίνω είναι ότι βάσει της δίωξης που πρότεινε η Βουλή για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αυτός παραπέμπεται σε Ειδικό Δικαστήριο για το κακούργημα κατάχρησης εξουσίας και σειρά πλημμελημάτων που συνδέονται με παραβάσεις του καθήκοντός του με παρεμβάσεις σε εισαγγελικούς λειτουργούς, μεταξύ των οποίων παρεμβάσεις και για τη στοχοποίηση πολιτικών προσώπων.
- Τον λόγο έχει το μόνον αρμόδιο Ειδικό Δικαστήριο στο οποίο έχουν ήδη παραπεμφθεί ως κατηγορούμενοι δύο υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στα ΜΜΕ, παραπομπές που στηρίζονται αποκλειστικά στα ευρήματα των δύο προκαταρκτικών επιτροπών».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, επισημαίνοντας ότι ο Γιάννης Οικονόμου «επιχείρησε συνειδητά να παραπληροφορήσει του πολίτες, προκειμένου να συντηρήσει ζωντανό τον ισχυρισμό περί δήθεν σκευωρίας, ενώ είχε ήδη καταπέσει με πάταγο στη Δικαιοσύνη». Με μια θρασύτατη δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντί τουλάχιστον να ζητήσει συγγνώμη και να απολογηθεί, ζητάει και τα ρέστα.
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος. Το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον και με τη βούλα της δικαιοσύνης υπαρκτό. Η απόπειρα συγκάλυψής του κατέρρευσε παταγωδώς» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος.
Στην πρώτη του ανακοίνωση μετά τις εξελίξεις ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατακεραυνώνει «πολιτικούς απατεώνες» που προσπάθησαν να «να ξεπλύνουν τις θηριώδεις μίζες Ελλήνων πολιτικών».
Σε υψηλούς τόνους και η δήλωση της Ελένης Τουλουπάκη, η οποία εκτοξεύει μύδρους κατά πολιτικών που «κρύβονται πίσω από την πολιτική δίωξή μου» και υπογραμμίζει ότι σήμερα «είναι μια πρώτη πανηγυρική δικαίωση».