Διευκρινίσεις Λινού στο libre για την 4η δόση: Για κάτω των 60, να κρίνει κατά περίπτωση ο γιατρός τους αν πρέπει ή όχι να εμβολιαστούν
Σύγχυση έχει προκαλέσει στους πολίτες η διατύπωση της πρόσφατης ανακοίνωσης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ότι μπορεί να μην υπάρχουν «αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική (4η) δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια», ωστόσο, η «Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν».
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνας Γκάγκα, μίλησε σχετικά με την παραπάνω εισήγηση, στο libre απαντώντας στην εξής ερώτηση:
–Τελικά επελέγη να προχωρήσουμε στην 4η δόση του εμβολίου άμεσα. Τι σας ανησύχησε και λάβατε αυτή την απόφαση;
- “Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) άλλαξε τις οδηγίες και δίνει ισχυρή σύσταση για το εμβόλιο στους πάνω από τα 60 καθώς και τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο οι νεότεροι άνθρωποι, εάν το επιθυμούν. Δε δίνει η επιτροπή σύσταση για τους νέους, απλά δίνει αυτό το δικαίωμα. Και μάλιστα δηλώνει η επιτροπή ότι δεν υπάρχουν στοιχεία επιστημονικά για 4η δόση στις νεότερες ηλικίες”.
Μιλώντας στο MEGA είχε πει ότι η ίδια, ως γιατρός, δε θα συνέστηνε τον εμβολιασμό σε κάποιον που η ηλικία του δεν το απαιτεί, εκτός και αν ένιωθε φοβισμένος. (…) Αν μου πείτε ότι φοβάστε πολύ, θα σας πω πηγαίνετε να το κάνετε», τόνισε η κα Γκάγκα.
Και μπορεί μεν η τέταρτη δόση εμβολίου για τον κοροναϊό για τα άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών να είναι προαιρετική, και να μην τίθεται ζήτημα υποχρεωτικότητας, ωστόσο, εξαρχής, η διατύπωση της εισήγησης της Επιτροπής ήταν τέτοια που προκάλεσε σχόλια και επιφυλάξεις για την αναγκαιότητά της.
Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος επεσήμανε πως «εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο. Σχολιάζοντας, μάλιστα, ότι «θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται», τόνισε ότι «αυτός δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση».
«Οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.
Στο libre, μίλησε σχολιάζοντας το μπέρδεμα που έχει προκαλέσει στους πολίτες η ανακοίνωση, η Καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού:
- «Όντως, υπάρχει σύγχυση επειδή ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε δεν είναι ξεκάθαρος. Αυτή τη στιγμή, όντως δεν ξέρουμε εάν η 4η δόση προσθέτει πολλά πράγματα στην ανοσιακή αντίδραση ατόμων που έχουν κάνει την 3η δόση και είναι υγιείς. Κατά τη γνώμη μου, η σύσταση θα έπρεπε να είναι ότι τα άτομα που παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν λόγω επαγγελματικών συνθηκών ή λόγω κάποιου προβλήματος με το ανοσοποιητικό τους σύστημα, επειδή κάνουν χημειοθεραπείες ή επειδή νοσούν, αυτοί θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Για τους υπόλοιπους, θα πρέπει να κρίνει κατά περίπτωση ο γιατρός τους».
Οι πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5
Σχετικά με την αντικατάσταση του υπάρχοντος στελέχους Ο2 από τις υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5, η κα Λινού εξήγησε ότι «λίγα πράγματα είναι γνωστά για τα υποστελέχη της Ο, το Ο4 και το Ο5. Φαίνεται ότι σίγουρα είναι πιο μεταδοτικά και για αυτό έχουν σχεδόν επικρατήσει, αλλά γίνονται πλέον συζητήσεις ότι μπορεί και να προκαλούν λίγο πιο σοβαρή νόσο, χωρίς, όμως, να είναι απόλυτα αποδεδειγμένο αυτό».
Τα νέα στελέχη και τα εμβόλια που αναμένονται
Σχετικά με το πόσο «ενημερωμένα» θα είναι τα νεότερα εμβόλια που αναμένονται και το εάν θα καλύπτουν τα στελέχη που μας απασχολούν αυτή την περίοδο, η κα Λινού εξήγησε:
- «Αυτό ακριβώς ανακοίνωσε η Moderna: ότι δηλαδή, θα καλύπτει αυτά τα στελέχη της Ο το εμβόλιό της που βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης και θα το υποβάλει, σύντομα. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της θα είναι έτοιμο προς χρήση τον Αύγουστο, ενώ αρχικά αναμενόταν να είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο. Η εταιρεία ανέφερε σαφώς ότι είναι ανανεωμένο το εμβόλιο της και καλύπτει, εκτός των άλλων στελεχών του ιού και τα υποστελέχη Ο4 και Ο5».
«Κάτι αντίστοιχο έχει αναφέρει ότι κάνει και η Pfizer αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποια φάση ανάπτυξης βρίσκεται το δικό της εμβόλιο».
Υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας;
Για το κλίμα αβεβαιότητας που διανύουμε με τις διαρκείς εξάρσεις της πανδημίας, μόλις αίρονται τα μέτρα προφύλαξης παρά τον εμβολιασμό, και τη διατύπωση προβλέψεων ότι μετά το 2024 θα είμαστε σε φάση αποδρομής του ιού και της πανδημίας, αλλά και για το αν η long covid θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα, η κυρία Λινού, είπε:
- «Το αν βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο μέσο της πανδημίας είναι κάτι που θα το δούμε. Θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξουν άλλα στελέχη πιο επιθετικά και πιο ισχυρά και αν θα καταγραφούν καινούργιες μεταλλάξεις ή όχι. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να το προβλέψει αυτό. Επίσης, δεν ξέρουμε αν η long covid θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας .Και αυτό θα φανεί στην πορεία. Δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις».