Σύγχυση με τη νέα ενισχυτική δόση κάτω των 60 – Διευκρινίσεις από την Επιτροπή, τι λέει στο libre η αν. Υπουργός Υγείας

Σύγχυση με τη νέα ενισχυτική δόση κάτω των 60 – Διευκρινίσεις από την Επιτροπή, τι λέει στο libre η αν. Υπουργός Υγείας

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε εκτάκτως στην απόφαση για χορήγηση της 4ης ενισχυτικής δόσης εμβολίου, καθώς προφανώς οι παραλλαγές Ο4 και Ο5 έχουν προκαλέσει μεγαλύτερο φόβο επαναλοιμώξεων. Η καμπύλη καταγραφής της πορείας της πανδημίας άρχισε να παίρνει την ανιούσα από την περασμένη Τρίτη, όταν τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα 12.537, η αύξηση του ιικού φορτίου διαφαίνεται και στις τελευταίες μετρήσεις στα αστικά λύματα έως 237%, αλλά και στον δείκτη θετικότητας σε αρκετές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα νησιά.

Αυτό φυσικά συνδέεται με την αύξηση των τουριστικών ροών και είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι σήμερα 1 στα 2 κρούσματα στη Μύκονο είναι θετικό! Ετσι, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης, εισηγήθηκε να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό πολιτών άνω των 30 ετών με την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Η πλατφόρμα για την 4η δόση, θα ανοίξει την προσεχή Δευτέρα (27/6) έτσι ώστε όσοι το επιθυμούν να μπορούν να κλείσουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Και επειδή τις προηγούμενες ώρες υπήρξε μια μικρή αναστάτωση ως προς το ποιοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, ο ΕΟΔΥ προχώρησε στην παρακάτω διευκρίνιση:

  • Η σύσταση για εμβολιασμό με τέταρτη δόση παραμένει ισχυρή μόνο για όσους είναι άνω των 60 ετών, όπως ίσχυε έως και σήμερα.
  • Η 4η δόση (β’ αναμνηστική) θα πρέπει να γίνεται -το νωρίτερο- τέσσερις (4) μήνες μετά την 3η δόση (α’ αναμνηστική δόση).

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22».

Για το θέμα μίλησε στο libre η η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα την οποία ρωτήσαμε:

  • Τελικά επελέγη να προχωρήσουμε στην 4η δόση του εμβολίου άμεσα. Τι σας ανησύχησε και λάβατε αυτή την απόφαση;
  • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) άλλαξε τις οδηγίες και δίνει ισχυρή σύσταση για το εμβόλιο στους πάνω από τα 60 καθώς και τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο οι νεότεροι άνθρωποι, εάν το επιθυμούν. Δε δίνει η επιτροπή σύσταση για τους νέους, απλά δίνει αυτό το δικαίωμα. Και μάλιστα δηλώνει η επιτροπή ότι δεν υπάρχουν στοιχεία επιστημονικά για 4η δόση στις νεότερες ηλικίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΚΑΓΚΑ ΣΤΟ LIBRE

Οι υποπαραλλαγές 4 και 5 της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού φαίνεται πως «διαφεύγουν» από τα αντισώματα που αναπτύσσονται τόσο σε αυτούς που είχαν και στο παρελθόν μολυνθεί από τον ιό όσο και στους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από ερευνητές του Beth Israel Deaconess Medical Center, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 εξακολουθεί να αναμένεται ότι παρέχει ουσιαστική προστασία από σοβαρές ασθένειες και οι κατασκευαστές εμβολίων εργάζονται πάνω σε ενημερωμένα εμβόλια που ενδέχεται να προκαλέσουν μια ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση έναντι των παραλλαγών. Τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων που προκαλεί μια προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμοί είναι αρκετές φορές χαμηλότερα έναντι των υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5 σε σύγκριση με τον αρχικό κορωνοϊό, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine την Τετάρτη. Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι παραλλαγές Ο4 και Ο5 ξεφεύγουν από τα εμβόλια και προηγούμενη μόλυνση.

Σχετικά Άρθρα