Προειδοποίηση – σοκ: Να είστε έτοιμοι για πλήρη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου – “Καμπανάκι” του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας στην Ευρώπη
Τον κώδωνα του κινδύνου προς την Ευρώπη έκρουσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), τονίζοντας πως θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού αερίου αυτό το χειμώνα.
Την ίδια στιγμή στην ετήσια έκθεσή της η ΙΕΑ επισημαίνει πως τα 2,4 τρισ. δολάρια που θα επενδυθούν στον ενεργειακό κλάδο το 2022, και στα οποία περιλαμβάνονται, δαπάνες ρεκόρ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κενό που έχει δημιουργηθεί στο κομμάτι των προμηθειών αλλά ούτε και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για την περίπτωση που η παροχή ρωσικού αερίου σταματήσει πλήρως», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.
Από τη μεριά του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, αναφέρει στην έκθεσή του ότι η Ευρώπη πρέπει να αγωνιστεί για να αντικαταστήσει τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, δίνοντας έμφαση στις ΑΠΕ, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει στην κρίση «με μια αποφασιστική επιτάχυνση των επενδύσεων στο κομμάτι της ενεργειακή αποδοτικότητας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες καθαρές τεχνολογίες», αναφέρει ο IEA και προσθέτει ότι η υποστήριξη των παλαιών πυρηνικών υποδομών μπορεί να προσφέρει μια ανάπαυλα όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και τον περιορισμό των προμηθειών, αναφέρει ο IEA,
«Υπό το φως του ανανεωμένου ενδιαφέροντος για τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια, ο πόλεμος υπογράμμισε την ανάγκη να διερευνηθούν επιλογές για… επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις καθώς και για την επαναλειτουργία υφιστάμενων μονάδων μετατροπής», υποστηρίζει ο ΙΕΑ.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι 5τα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια που πρόκειται να επενδυθούν στην ενέργεια φέτος και στα οποία περιλαμβάνονται δαπάνες ρεκόρ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κενό που έχει δημιουργηθεί στο κομμάτι των προμηθειών αλλά ούτε και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
«Αυτό το είδος των επενδύσεων αυξάνεται, αλλά χρειαζόμαστε πολύ ταχύτερη αύξηση για να μειώσουμε την πίεση στους καταναλωτές από τις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων, να κάνουμε τα ενεργειακά μας συστήματα πιο ασφαλή και να βρεθούμε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους που έχουν τεθεί», δήλωσε ο επικεφαλής του IEA, Fatih Birol.