Ένας άλλος Πούτιν: “Οι σχέσεις με την Ουκρανία θα αποκατασταθούν – Υπερδύναμη οι ΗΠΑ- Η Ευρώπη θα χάσει 400 δισ. από τις κυρώσεις”
Σε κινήσεις που προδίδουν διάθεση αναδίπλωσης προχώρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ότι η χώρα του αναμένει πως οι σχέσεις με την Ουκρανία θα αποκατασταθούν αφότου ολοκληρωθεί η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» σε αυτήν τη χώρα.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ, ο Πούτιν είπε: «Αργά ή γρήγορα, η κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα».
Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα δεν αντιτίθεται σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον, είναι δική τους απόφαση να ενταχθούν ή όχι σε οικονομικές ενώσεις (…) Είναι δική τους υπόθεση, είναι θέμα του ουκρανικού λαού», είπε.
Η Ρωσία, που έχει εισβάλει στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, βλέπει πολύ αρνητικά τη φιλοδοξία του Κιέβου να ενταχθεί το ΝΑΤΟ, το οποίο η Μόσχα θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της. Όμως «σε ό,τι αφορά την οικονομική ένταξή τους, είναι δική τους (σ.σ. των Ουκρανών) επιλογή», είπε ο Πούτιν.
«Η ΕΕ δεν είναι στρατιωτική συμμαχία, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ», εξήγησε.
Παρ’ όλα αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «η Ουκρανία θα μετατραπεί σε μισο-αποικία» των δυτικών χωρών εάν ενταχθεί στην ΕΕ. «Αυτή είναι η δική μου άποψη», πρόσθεσε.
«Είμαστε έτοιμοι να αποκαταστήσουμε σχέσεις με όλους – Παγκόσμιος ηγέτης οι ΗΠΑ»
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Πούτιν με τον πρόεδρο του Καζακστάν, εμφανίστηκε έτοιμος να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με όλο τον κόσμο και χαρακτήρισε τις ΗΠΑ… «παγκόσμιο ηγέτη με σπουδαίο μέλλον!».
«Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε σχέσεις με όλους, παρά τα σημερινά γεγονότα – αυτό είναι το πρώτο που μας ενδιαφέρει. Δεύτερον, μόνο ο στρατός και το πολεμικό ναυτικό μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά μας» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Αναφορικά με τις ΗΠΑ, σχολίασε πως οι αμερικανικές ελίτ συχνά περιφρονούν τους πάντες, αλλά «πρόκειται για μια χώρα με σπουδαίο μέλλον».
«Η πολιτική ελίτ στις Ηνωμένες Πολιτείες κοιτάζει τους πάντες από ψηλά, με διογκωμένη αυταρέσκεια. Έχω ήδη μιλήσει γι’ αυτό. Ωστόσο, αυτή η στάση δεν αποκλείει το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια μεγάλη δύναμη. Πρόκειται για μια χώρα που έχει γίνει παγκόσμιος ηγέτης. Αυτό αξίζει σεβασμό. Χωρίς καμία αμφιβολία, πρόκειται για μια χώρα με σπουδαίο μέλλον. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά τα εσωτερικά προβλήματα, τα λάθη των κυρίαρχων ελίτ, κάνουν σίγουρα αισθητή την παρουσία τους. Ακριβώς επειδή τα εσωτερικά προβλήματα αυξάνονται. Αυξάνονται στην οικονομία – το βλέπουμε αυτό στον πληθωρισμό, για τον οποίο μίλησα» είπε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας πως «οι Αμερικανοί πολίτες θα κάνουν, τελικά, στην άκρη αυτή την ελίτ».
Οι απώλειες της ΕΕ από τις κυρώσεις που επιβάλει μπορούν να ξεπεράσουν τα $400 δισ. σε ένα χρόνο
Μετά την καθυστέρηση περίπου μιας ώρας, λόγω κυβερνοεπίθεσης, ο Πούτιν ανέβηκε στο βήμα του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και μίλησε για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα του μετά τις κυρώσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση πως «επιβάλλει ξεδιάντροπα την ηθική και την κουλτούρα της, χειραγωγεί τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού και του Ολυμπιακού κινήματος», ενώ μιλώντας για τις ΗΠΑ, υποστήριξε πως «συμπεριφέρονται σαν να μην παρατηρούν ότι υπάρχουν άλλα ισχυρά κέντρα στον κόσμο. Όταν κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ διακήρυξαν τους εαυτούς τους αντιπροσώπους του Θεού στη Γη, άνθρωποι που δεν έχουν ευθύνες – μόνο συμφέροντα».
Στη συνέχεια, τόνισε πως οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία που ακούστηκαν στις αρχές της άνοιξης δεν επαληθεύτηκαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φήμες που κυκλοφόρησαν για την ισοτιμία δολαρίου – ρουβλιού και «άλλες δυτικές προβλέψεις αποτελούν μέρος του πληροφοριακού αγώνα κατά της Ρωσίας».
Αναφερόμενος στην εγχώρια οικονομία, ο Πούτιν σημείωσε ότι το 16,7% είναι ένας μεγάλος δείκτης πληθωρισμού, ωστόσο «οι αρχές θα εργαστούν για τη μείωσή του, η οικονομική δυναμική θα σταθεροποιηθεί».
«Ο οικονομικός αιφνιδιαστικός πόλεμος κατά της Ρωσίας δεν είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας» συνέχισε ο Πούτιν, προβλέποντας ότι οι ανισότητες θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο στην Ευρώπη και, ως αποτέλεσμα, θα υπάρξει διάσπαση της κοινωνίας λόγω λαθών στην οικονομία. «Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επέφεραν σοβαρό πλήγμα στην οικονομία τους με τα ίδια τους τα χέρια. Μόνο οι άμεσες απώλειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον πυρετό των κυρώσεων μπορούν να ξεπεράσουν τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα χρόνο. Αυτό είναι το τίμημα των αποφάσεων που είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα και λαμβάνονται σε αντίθεση με την κοινή λογική» τόνισε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως το κόστος αυτό το επωμίζονται οι λαοί.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει την πολιτική της κυριαρχία, «οι γραφειοκρατικές της ελίτ χορεύουν στον ρυθμό κάποιου άλλου, βλάπτοντας τον ίδιο τους τον πληθυσμό». Παράλληλα, είπε πως «μια αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική συνέβαλε στην κλιμάκωση των τιμών στην Ευρώπη, η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, τα καύσιμα άρχισαν να ανεβαίνουν σε τιμές πολύ πριν από την ειδική επιχείρηση». Ο Πούτιν τόνισε πως οι συνάδελφοί του στη Δύση προσπαθούν να αντιστρέψουν την πορεία της ιστορίας, σκέφτονται με όρους του περασμένου αιώνα, έχουν ψευδαισθήσεις και δεν θέλουν να παρατηρήσουν τις αλλαγές. «Οι εταίροι μας στη Δύση υπονομεύουν σκόπιμα τα διεθνή θεμέλια στο όνομα των γεωπολιτικών τους ψευδαισθήσεων» σχολίασε, προσθέτοντας πως «οι σημερινές αλλαγές στην οικονομία και τη διεθνή πολιτική είναι τεκτονικές και επαναστατικές».
Ο Πούτιν δήλωσε ακόμα ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, αλλά μόνο οι αρχές του Κιέβου θα αποφασίσουν πώς θα γίνει αυτό, «χωρίς να επικεντρωθούν στις επιθυμίες των ‘ιδιοκτητών’ τους από την άλλη πλευρά του ωκεανού». Ο Πούτιν σημείωσε, ακόμα, ότι «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σημαντικός προμηθευτής τροφίμων, τώρα έχουν γίνει καθαρός εισαγωγέας – τυπώνουν χρήματα και αγοράζουν τρόφιμα από όλο τον κόσμο».
Επιπρόσθετα, κατηγόρησε τη Δύση ότι διοχετεύει όπλα στην Ουκρανία και χρηματοδοτεί τη ρωσοφοβία στη χώρα. «Όποιος συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Ρωσία δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δέχεται άμεσες απειλές», είπε ο Πούτιν. Ωστόσο, η Ρωσία θα συνεχίσει να αλληλεπιδρά με τις δυτικές εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονται με τη Μόσχα.
Σχολιάζοντας την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ανέφερε πως η απόφαση ήταν δύσκολη αλλά αναγκαστική και ότι «οι στρατιώτες του Κρεμλίνου υπερασπίζονται τα δικαιώματα της Ρωσίας για ασφαλή ανάπτυξη» ενώ η επιχείρηση έχει σκοπό «να υπερασπιστεί τον λαό της περιοχής του Ντονμπάς» και ότι «όλα τα καθήκοντά της θα εκπληρωθούν».