ΕΚΤ: Τέλος εποχής για το “φθηνό χρήμα”- Οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία- Πόσο θα αυξηθούν οι δόσεις στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου

 ΕΚΤ: Τέλος εποχής για το “φθηνό χρήμα”- Οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία- Πόσο θα αυξηθούν οι δόσεις στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε χθες ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τον Ιούλιο κατά 0,25 μονάδες και πάλι, ίσως περισσότερο (0,5 μονάδες) τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τα μέσα 2023 σχεδιάζεται να αυξηθούν κατά 2 μονάδες.

Αρχίζουμε ένα ταξίδι, είπε, για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, που θα παραμείνει υψηλός επί αρκετό διάστημα. Επίσης, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων (APP) θα λήξει στα τέλη Ιουνίου αλλά, αν χρειαστεί, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να στηρίξει χώρες που θα δεχθούν πιέσεις στο κόστος δανεισμού τους με επαναγορές ομολόγων ή κάποιο άλλο εργαλείο, το οποίο δεν προσδιόρισε.

Τέλος, λόγω του πολέμου, η ΕΚΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη: α) ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 6,8% φέτος (από 5,1% στην πρόβλεψη του Μαρτίου) και στο 3,5% το 2023 (από 3,1%) και β) η οικονομική μεγέθυνση θα περιοριστεί στο 2,8% φέτος (αντί 3,7%) και στο 2,1% το 2023 και το 2024 (αντί 2,8% και 2,1% αντίστοιχα). Η απόφαση της ΕΚΤ εδώ, η συνέντευξη Κρ. Λαγκάρντ εδώ.

Η αύξηση των επιτοκίων θα έχει συνέπειες στο κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, των ελληνικών επιχειρήσεων και των τραπεζών, στους δανειολήπτες με δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου

Η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά-καταναλωτικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και βρίσκονται στο αρχικό στάδιο αποπληρωμής τους (γιατί οι τράπεζες εισπράττουν τους τόκους τους μέσα στο πρώτο 1/3 του συνολικού χρόνου αποπληρωμής του δανείου) Για ένα σχετικά πρόσφατο στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, 25ετούς διάρκειας και επιτόκιο 3,25% σήμερα, η μηνιαία δόση θα αυξηθεί κατά 100 ευρώ περίπου.

Δανεισμός Δημοσίου: Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε χτες στο 4,1% (από 3,96%). Ανοδικά κινήθηκαν τα επιτόκια των ομολόγων της Ιταλίας (3,7%), της Ισπανίας (2,6%), της Γερμανίας (1,4%). Έγκυροι παράγοντες προβλέπουν ότι τα επιτόκια του ελληνικού 10ετούς θα κινηθούν προς το 5% το επόμενο διάστημα –όπερ είναι απαγορευτικό για νέο δανεισμό.

Εταιρικά ομόλογα: Η άνοδος του κόστους δανεισμού του δημοσίου παρασύρει και τα ομόλογα ελληνικών εταιρειών, που ήδη κυμαίνονται περί το 5%. Το κόστος χρηματοδότησής των μεγάλων επιχειρήσεων θα αυξηθεί περαιτέρω –σε μια περίοδο που επιβαρύνονται σημαντικά από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Δανειολήπτες: Η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά-καταναλωτικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και βρίσκονται στο αρχικό στάδιο αποπληρωμής τους (γιατί οι τράπεζες εισπράττουν τους τόκους τους μέσα στο πρώτο 1/3 του συνολικού χρόνου αποπληρωμής του δανείου) Για ένα σχετικά πρόσφατο στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, 25ετούς διάρκειας και επιτόκιο 3,25% σήμερα, η μηνιαία δόση θα αυξηθεί κατά 100 ευρώ περίπου.

Κόκκινα δάνεια – τράπεζες: Για τον κίνδυνο αύξησης των κόκκινων δανείων έχει προειδοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει και με άλλο ένα κανάλι τους ισολογισμούς των τραπεζών: Θα έχουν αυξημένο κόστος για την άντληση κεφαλαίων 4 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία.

Σχετικά Άρθρα