Fuel pass: Οι πολίτες δεν μπήκαν στον… κόπο – Πόσοι δικαιούχοι δεν έχουν κάνει αίτηση, πόσα εκατ. παραμένουν αδιάθετα

Fuel pass: Οι πολίτες δεν μπήκαν στον… κόπο – Πόσοι δικαιούχοι δεν έχουν κάνει αίτηση, πόσα εκατ. παραμένουν αδιάθετα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του enikos.gr σχεδόν 35 με 40 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πως έχουν μείνει αδιάθετα από το πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων, γνωστό και ως fuel pass: Αυτά τα χρήματα μένουν στον «κουμπαρά» του προγράμματος, μέχρι να τα ζητήσουν περίπου 900.000 δυνητικοί δικαιούχοι, οι οποίοι ως τώρα δεν έχουν υποβάλλει αιτήσεις. Προθεσμία να διεκδικήσουν την επιδότηση καυσίμου όσοι δεν το έχουν πράξει ως τώρα έχουν ως το τέλος Ιούνιου, οπότε και λήγει το πρόγραμμα.

Ήδη πάντως υπάρχουν σκέψεις το fuel pass να συνεχιστεί από τον Ιούλιο και μετά. Με φόντο τον καλπασμό των τιμών των καυσίμων το ενδεχόμενο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι και η πιθανότητα επέκτασης του προγράμματος επιδότησης των καυσίμων συγκεντρώνει πια μεγάλες πιθανότητες.

Οι αιτήσεις για το επίδομα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 εκατ. σε μια περίοδο που οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει «φωτιά».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι αιτήσεις έχουν φτάσει περίπου τα 2,3 εκατ. σε σύνολο 3 εκατ. δικαιούχων, ενώ εκδόθηκαν περί τις 390.000 ψηφιακές κάρτες καυσίμων.

Η πλειοψηφία όσων υπέβαλαν αίτηση επέλεξε τον τραπεζικό λογαριασμό για την πίστωση των χρημάτων του επιδόματος, με ένα μικρό αριθμό να προτιμά την άυλη κάρτα, διαδικασία που προσθέτει και έξτρα 5 ευρώ στο τελικό ποσό.

Τι χρειάζεται να κάνει ένας δυνητικός δικαιούχος για να εξασφαλίσει την επιδότηση; Ο πολίτης εισέρχεται στο Fuel Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις».

Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Όλα τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να γίνει κατ’ επιλογή κάθε δικαιούχου με δυο τρόπους:

είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα την οποία οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν για να πληρώνουν μέσω του έξυπνου κινητού τους την αγορά υγρού καυσίμου, είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε IBAN του δικαιούχου, για όσους δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα ΙΧ όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο, υπό την προϋπόθεση το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης:

  • να είναι σε κυκλοφορία
  • να είναι ασφαλισμένο και
  • να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος, ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.

H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί, εφόσον αυτό υποστηρίζει το σύστημα NFL) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα.

Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.

Σχετικά Άρθρα