Παγκόσμια επισιτιστική κρίση- Η “τέλεια καταιγίδα” της Ουκρανίας- ΟΗΕ: Άμεσος ο κίνδυνος πείνας- Μεγάλες ελλείψεις
Τα αποκλεισμένα λιμάνια στην Ουκρανία απειλούν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, καθώς η χώρα αγωνίζεται να επαναδρομολογήσει τις αποστολές σιτηρών λόγω των σημείων συμφόρησης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, όπως μεταδίδει το Bloomberg, την ώρα που 25 εκατ. τόνοι σιτηρών παραμένουν στις αποθήκες και οι Ευρωπαίοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.
Τα περισσότερα λιμάνια της Ουκρανίας έχουν κλείσει από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, περιορίζοντας τις εξαγωγές σιτηρών της σε σιδηροδρομικές και οδικές διαδρομές μέσω γειτονικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό έχει περιορίσει τις αποστολές σε 1,1 εκατομμύρια τόνους τον Απρίλιο, έναντι περίπου 5 εκατομμυρίων τόνων το μήνα σε κανονικούς χρόνους.
«Δεν έχουμε καμία σημαντική εναλλακτική λύση στις θαλάσσιες μεταφορές», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Taras Kachka κατά τη διάρκεια διαδικτυακής διάσκεψης την Παρασκευή. Η αλλαγή δρομολόγησης των φορτίων θα χρειαζόταν χρόνια για να οργανωθεί και η υποδομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί του παρόντος δεν έχει δημιουργηθεί για να χειριστεί μια μαζική ανακατεύθυνση στις χερσαίες διαδρομές, πρόσθεσε.
Η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, είναι βασικός προμηθευτής σε χώρες από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική και την Ασία. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει τεράστια εκκρεμότητα . Ο Κάτσκα είπε ότι μια λύση, που θα χρειαζόταν τη βοήθεια των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, χρειάζεται γρήγορα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.
Τα λιμάνια του Γκντανσκ της Πολωνίας και η Κωνστάντζα της Ρουμανίας είναι ήδη υπερπλήρη με προμήθειες από την Ουκρανία καθώς επαναδρομολογούνται, σύμφωνα με τον Μουσταφά Ναγιέμ, αναπληρωτή υπουργό υποδομών της Ουκρανίας. Τα φορτηγά καυσίμων αντιμετωπίζουν φραγμένα σημεία ελέγχου στα σύνορα της ΕΕ, είπε ο Ναγιέμ, ο οποίος είναι μέλος της κυβερνητικής ομάδας που βοηθά τη χώρα να εξασφαλίσει προμήθειες αφότου η Ρωσία βομβάρδισε τα διυλιστήρια και τις αποθήκες της.
Ποιοι θα πεινάσουν
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι πάνω από 800 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο ζουν ήδη σε συνθήκες επισιτικής επισφάλειας, ενώ 44 εκατ. άτομα σε 38 διαφορετικές χώρες μπορεί να βρεθούν στο κατώφλι της πείνας φέτος.
Ειδικά για τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική, έχει δημιουργηθεί μια τέλεια καταιγίδα: τρόφιμα, τιμές ενέργειας, πληθωρισμός.
Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού και ουκρανικού σιταριού, με τις τιμές του ψωμιού να έχουν αυξηθεί κατά 50% ήδη αυτό τον μήνα. Η κυβέρνηση της χώρας έχει προειδοποιήσει ότι τα αποθέματα σε σιτάρι μειώνεται.
«Χώρες όπως η Νιγηρία, η Υεμένη και το Μπανγκλαντές ήδη νιώθουν τις συνέπειες των μειωμένων εξαγωγών σιτηρών. Ωστόσο, το χτύπημα θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο: εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα πεινάσουν λόγω των υψηλών τιμών των λιπασμάτων, των απαγορεύσεων εξαγωγών και της χαμένης σοδειάς της Ουκρανίας» ανέφερε ο Peter Ceretti, ανώτερος αναλυτής στο Eurasia Group.
Οι Ευρωπαίοι προμηθεύονται εξοπλισμό επιβίωσης όπως υπνόσακους και κουζίνες για κάμπινγκ, καθώς και κονσέρβες και αποξηραμένα τρόφιμα, εν μέρει για να δωρίσουν στους πρόσφυγες που φτάνουν από την Ουκρανία και επίσης λόγω των φόβων για διακοπή των προμηθειών και εξάπλωση των συγκρούσεων.
Οι πωλήσεις γάλακτος σε σκόνη, ζυμαρικών, δημητριακών και τροφίμων σε κονσέρβες αυξήθηκαν έως και 20% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τη σουηδική αλυσίδα τροφίμων, Ica Gruppen.
Πηγή: Bloomberg