Κριτική Βούτση για τον 3ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: “Ορισμένες δυνάμεις επιδιώκουν βίαιη μετάλλαξη σε αρχηγικό μόρφωμα”

 Κριτική Βούτση για τον 3ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: “Ορισμένες δυνάμεις επιδιώκουν βίαιη μετάλλαξη σε αρχηγικό μόρφωμα”

Με τίτλο “Μέρες δημοκρατίας, αναστοχασμού και προβληματισμού της Αριστεράς”, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, με άρθρο του στην “Αυγή”, επιχειρεί μία αποτίμηση του 3ου συνεδρίου και όσων συνέβησαν εκεί, κυρίως, όμως, περιγράφει τους στόχους του κόμματος στην πορεία προς τις εκλογές.

“Ο στόχος για την προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καθίσταται μέσα στην συγκυρία ρεαλιστικός και εμπλουτίστηκε με προγραμματικό βάθος τόσο για τα άμεσα μέτρα ανακούφισης όσο και με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προτεραιοτήτων για κυβερνητικό πρόγραμμα. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου αριστερού και δημοκρατικού τόξου έχουν τεθεί μπροστά στην ανάγκη ανταπόκρισης από τη δική τους αφετηρία σε αυτήν την αναγκαία προγραμματική συζήτηση που θα δώσει έμπνευση και θα δυναμώσει ένα πλειοψηφικό κοινωνικοπολιτικό ρεύμα για τη νέα πολιτική αλλαγή. Δε μπορούν πλέον να κρύβονται ή να περιορίζονται σε επικοινωνιακές ατάκες.“, αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Αναφερόμενος στην ένταση που επικράτησε τις τελευταίες ώρες του συνεδρίου και την πρόταση για “τρίτη κάλπη”, ο κ. Βούτσης αναφέρει πως θα έπρεπε να υπάρξει άλλη μία ημέρα συνεδριάσεων προκειμένου να γίνουν εκτενέστερες συζητήσεις επί της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα.

Τονίζει:

“Έγινε φανερό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μικρές εντάσεις αλλά και κάποιες δυσμενείς εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, ότι δεν ήταν δυνατόν να χωρέσουν σε μια συνεδριακή διαδικασία, μετά μάλιστα τόσα χρόνια, δυο Συνέδρια ταυτόχρονα, δηλαδή ένα πολιτικό – προγραμματικό Συνέδριο και ένα πλήρες καταστατικό Συνέδριο. Πόσο μάλλον που επιπλέον αλλά βεβαίως σε σχέση με αυτή την ύλη υπήρχε και η έντονη και σοβαρή συζήτηση για τις κατατεθείσες προτάσεις του Προέδρου για τον τρόπο εκλογής του ιδίου και των στελεχών της Κ.Ε. από το σώμα των μελών και όχι αυτό του Συνεδρίου. Παρακάμπτοντας την κύρια, την πολιτική πλευρά δηλαδή αυτής της ταυτόχρονης διεξαγωγής που σε ένα βαθμό υποβάθμισε την καθαυτή πολιτική συζήτηση, σημειώνω ότι θα έπρεπε κατ’ ελάχιστον να υπάρχει άλλη μια ολόκληρη ημέρα συνεδριακών εργασιών και χρήση των νέων τεχνολογιών για τις ψηφοφορίες που θα επακολουθούσαν. Είναι αδυναμία που πρέπει να αντιμετωπιστεί στις αμέσως προσεχείς ημέρες με τη δυνατότητα να επιχειρηματολογηθούν οι σοβαρές προτάσεις του Καταστατικού προς τα μέλη του Συνεδρίου που θα ψηφίσουν στην “τρίτη κάλπη” στις 15 Μαΐου.”

Και επικρίνει την συμπεριφορά ορισμένων συνέδρων:

Πρέπει δημόσια να αποδοκιμάζονται απ’ όσους αισθάνονται αυτήν την ευθύνη, τα λίγα αλλά ενδεικτικά παραδείγματα επιρροής μιας άλλης ξένης προς την Αριστερά κουλτούρας συζήτησης και συνύπαρξης που εμφανίστηκαν με γιουχαΐσματα και διάθεση προπηλακισμού στελεχών και απόψεων. Ιδιαίτερα εναντίον των σ. Σκουρλέτη και Τσακαλώτου. Πόσο μάλλον όταν από την επομένη του Συνεδρίου ορισμένες δυνάμεις που κατά τη γνώμη μου εργάζονται για τη βίαιη μετάλλαξη του κόμματος σε αρχηγικό μόρφωμα κεντροαριστερής κατεύθυνσης, συνεχίζουν δημοσίως αυτές τις προκλήσεις προς στελέχη και απόψεις που με ευθύτητα διατυπώθηκαν με επίκεντρο την υπεράσπιση της αριστερής ταυτότητας του κόμματος.”

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Βούτση από την “Αυγή της Κυριακής”:

  1. Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αποτέλεσε ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός. Αναμετρηθήκαμε θετικά επί μήνες μέσα στην πανδημία με την πρόκληση να επιβεβαιώσουμε ότι το κόμμα μας είναι το πλέον δημοκρατικό διαχρονικά, ότι κάνει δημόσιες και ουσιαστικές πολιτικές διαδικασίες στις οποίες συμμετείχε ένας σημαντικός αριθμός παλαιών και νεωτέρων συντρόφων, ανδρών και γυναικών. Αναμετρηθήκαμε με τον απίστευτα πυκνό πολιτικό χρόνο, με την έναρξη και τη συνέχιση ενός πολέμου που πιστοποιεί με δραματικό τρόπο ότι μπαίνουμε σε ένα νέο ιστορικό κύκλο, με τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας και κυριότερα με τις βαρύτατες συνέπειες ιδιαίτερα με την καλπάζουσα ακρίβεια για τα νοικοκυριά. Ένα πυκνό χρονικό διάστημα που πιστοποιεί και την προϊούσα και μη ανατάξιμη φθορά της κυβέρνησης, που ταυτόχρονα αναδεικνύει το δικό μας αίτημα για άμεσες εκλογές και ενθαρρύνει την πλούσια δημόσια συζήτηση για την επόμενη μέρα και την αναζήτηση εναλλακτικής προοδευτικής λύσης. Το Συνέδριο πριν και στη διεξαγωγή του αφουγκράστηκε και ανατροφοδοτήθηκε με τις παραπάνω εξελίξεις και κατέστησε επίκαιρη τη συζήτηση που το σφράγισε.
  2. Η πολιτική εισήγηση του Προέδρου του κόμματος και η ομόφωνα εγκριθείσα Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου, όπως και η απόφαση για την ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων αποτελούν συμπύκνωση των επεξεργασιών ετών, των θέσεων της προγραμματικής συνδιάσκεψης, της γενικής αποτίμησης της πορείας μας αλλά και – κυρίως – ντοκουμέντα που δίνουν ένα ευκρινές μήνυμα για το παρόν και το άμεσο μέλλον, αποφάσεις που προοιωνίζονται αλλαγές σε όλα τα επίπεδα μέσα στον παρόντα, επαναλαμβάνω, πυκνό πολιτικό χρόνο.
  3. Ιδιαίτερα έγινε ευκρινές το μήνυμα για τη ρεαλιστική επιδίωξη να ανταποκριθούμε στην ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και απαίτηση για ήττα και αλλαγή της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης. Ο στόχος για την προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καθίσταται μέσα στην συγκυρία ρεαλιστικός και εμπλουτίστηκε με προγραμματικό βάθος τόσο για τα άμεσα μέτρα ανακούφισης όσο και με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προτεραιοτήτων για κυβερνητικό πρόγραμμα. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου αριστερού και δημοκρατικού τόξου έχουν τεθεί μπροστά στην ανάγκη ανταπόκρισης από τη δική τους αφετηρία σε αυτήν την αναγκαία προγραμματική συζήτηση που θα δώσει έμπνευση και θα δυναμώσει ένα πλειοψηφικό κοινωνικοπολιτικό ρεύμα για τη νέα πολιτική αλλαγή. Δε μπορούν πλέον να κρύβονται ή να περιορίζονται σε επικοινωνιακές ατάκες.
  4. Η διεύρυνση και η μαζικοποίηση του κόμματος αποτυπώθηκε σε όλες τις φάσεις μέχρι και το τελικό σώμα και δίνει ένα νέο περιεχόμενο και πολλές δυνατότητες για να επουλωθεί το μεγάλο έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κοινωνική γείωση ακόμα και σε κοινωνικά στρώματα και τη νεολαία όπου έχει μια σαφή εκλογική επιρροή. Έγινε πλησίασμα και υπήρξαν συνθέσεις σε αρκετά από τα επίδικα που οι διαφορετικές παραδόσεις και αντιλήψεις των νέων αλλά και παλαιότερων μελών είχαν εκφράσει μέσα στην πρόσφατη διετία. Η Απόφαση του Συνεδρίου επ’ αυτών των ζητημάτων ταυτότητας, πολιτικής, συγκρότησης ιδεολογικών αξιών και προσταγμάτων, είναι σαφής και προωθητική.
  5. Έγινε φανερό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μικρές εντάσεις αλλά και κάποιες δυσμενείς εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, ότι δεν ήταν δυνατόν να χωρέσουν σε μια συνεδριακή διαδικασία, μετά μάλιστα τόσα χρόνια, δυο Συνέδρια ταυτόχρονα, δηλαδή ένα πολιτικό – προγραμματικό Συνέδριο και ένα πλήρες καταστατικό Συνέδριο. Πόσο μάλλον που επιπλέον αλλά βεβαίως σε σχέση με αυτή την ύλη υπήρχε και η έντονη και σοβαρή συζήτηση για τις κατατεθείσες προτάσεις του Προέδρου για τον τρόπο εκλογής του ιδίου και των στελεχών της Κ.Ε. από το σώμα των μελών και όχι αυτό του Συνεδρίου. Παρακάμπτοντας την κύρια, την πολιτική πλευρά δηλαδή αυτής της ταυτόχρονης διεξαγωγής που σε ένα βαθμό υποβάθμισε την καθαυτή πολιτική συζήτηση, σημειώνω ότι θα έπρεπε κατ’ ελάχιστον να υπάρχει άλλη μια ολόκληρη ημέρα συνεδριακών εργασιών και χρήση των νέων τεχνολογιών για τις ψηφοφορίες που θα επακολουθούσαν. Είναι αδυναμία που πρέπει να αντιμετωπιστεί στις αμέσως προσεχείς ημέρες με τη δυνατότητα να επιχειρηματολογηθούν οι σοβαρές προτάσεις του Καταστατικού προς τα μέλη του Συνεδρίου που θα ψηφίσουν στην “τρίτη κάλπη” στις 15 Μαΐου.
  6. Πρέπει δημόσια να αποδοκιμάζονται απ’ όσους αισθάνονται αυτήν την ευθύνη, τα λίγα αλλά ενδεικτικά παραδείγματα επιρροής μιας άλλης ξένης προς την Αριστερά κουλτούρας συζήτησης και συνύπαρξης που εμφανίστηκαν με γιουχαΐσματα και διάθεση προπηλακισμού στελεχών και απόψεων. Ιδιαίτερα εναντίον των σ. Σκουρλέτη και Τσακαλώτου. Πόσο μάλλον όταν από την επομένη του Συνεδρίου ορισμένες δυνάμεις που κατά τη γνώμη μου εργάζονται για τη βίαιη μετάλλαξη του κόμματος σε αρχηγικό μόρφωμα κεντροαριστερής κατεύθυνσης, συνεχίζουν δημοσίως αυτές τις προκλήσεις προς στελέχη και απόψεις που με ευθύτητα διατυπώθηκαν με επίκεντρο την υπεράσπιση της αριστερής ταυτότητας του κόμματος.

Σχετικά Άρθρα