BBC: Γιατί ο Πούτιν θέλει να καταλάβει πλήρως το Ντονμπάς και να δημιουργήσει ρωσικό κλοιό
Όταν ο Πρόεδρος Πούτιν μιλά για το Ντονμπάς, αναφέρεται στην παλιά περιοχή παραγωγής άνθρακα και χάλυβα της Ουκρανίας. Αυτό που πραγματικά εννοεί είναι το σύνολο των δύο μεγάλων ανατολικών περιοχών, του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ, που εκτείνονται έξω από τη Μαριούπολη στο νότο μέχρι τα βόρεια σύνορα. Το BBCnews εξηγεί με την ανάλυσή του τους βασικούς στόχους του σχεδιασμού του Ρώσου προέδου.
Το ΝΑΤΟ αναμένει επίσης από τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια χερσαία γέφυρα, που θα διασχίζει τη νότια ακτή δυτικά του Ντόνετσκ μέχρι την Κριμαία.
«Το κλειδί είναι ότι έχει αναγνωριστεί από το Κρεμλίνο ως ένα ρωσόφωνο τμήμα της Ουκρανίας που είναι περισσότερο Ρωσία παρά Ουκρανία», λέει ο Sam Cranny-Evans του Royal United Services Institute.
Αυτές οι περιοχές μπορεί να είναι σε γενικές γραμμές ρωσόφωνες, αλλά δεν είναι πλέον φιλορωσικές. «Η Μαριούπολη ήταν μια από τις πιο φιλορωσικές πόλεις στην Ουκρανία και για να το ισοπεδώσω είναι πέρα από την αντίληψή μου», λέει ο ειδικός στον τομέα της άμυνας Konrad Muzyka, επικεφαλής της Rochan Consulting.
Ένα μήνα μετά τον πόλεμο, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι είχε τον έλεγχο του 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και του 54% του Ντόνετσκ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας απέχει ακόμη πολύ από το να υποτάξει ολόκληρη την περιοχή, αλλά ακόμα κι αν ήταν σε θέση να διεκδικήσει τη νίκη, αυτή είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή προς έλεγχο.
Γιατί ο Πούτιν θέλει να ελέγξει το Ντονμπάς
Ο Ρώσος ηγέτης έχει επανειλημμένα διατυπώσει την αβάσιμη κατηγορία ότι η Ουκρανία διέπραξε γενοκτονία στα ανατολικά.
Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, τα δύο τρίτα των ανατολικών περιοχών βρίσκονταν στα χέρια της Ουκρανίας. Τα υπόλοιπα διοικούνταν από αυτονομιστές, οι οποίοι δημιούργησαν κρατίδια υποστηριζόμενα από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια ενός πολέμου που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια.
Λίγο πριν τον πόλεμο, ο Πρόεδρος Πούτιν αναγνώρισε το σύνολο των δύο ανατολικών περιοχών ως ανεξάρτητες από την Ουκρανία.
Εάν η Ρωσία κατακτούσε και τις δύο μεγάλες περιοχές, θα έδινε στον Βλαντιμίρ Πούτιν κάποιο επίτευγμα από τον πόλεμο της Ρωσίας. Το επόμενο βήμα θα ήταν τότε η προσάρτηση του Ντονμπάς, όπως έκανε με την Κριμαία μετά από ένα απαξιωμένο δημοψήφισμα το 2014.
Και αν γινόταν πριν από τις 9 Μαΐου, θα μπορούσε ακόμη και να γιορτάσει την Ημέρα της Νίκης, όταν ο ρωσικός στρατός σηματοδοτεί ακόμη την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.
Ο Ρώσος αρχηγός μαριονέτας στο Λουχάνσκ έχει ήδη μιλήσει για δημοψήφισμα στο «εγγύς μέλλον», αν και η ιδέα έστω και ψευδούς ψηφοφορίας σε εμπόλεμη ζώνη φαίνεται παράλογη.
Ποια είναι η στρατηγική του Πούτιν;
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν τον στρατό της Ουκρανίας στα ανατολικά, προχωρώντας από βορρά, ανατολικά και νότια. «Πρόκειται για μια μεγάλη περιοχή προς έλεγχο και νομίζω ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τη γεωγραφική πολυπλοκότητα αυτού», λέει η Tracey German, καθηγήτρια συγκρούσεων και ασφάλειας στο King’s College του Λονδίνου.
Μετά από εβδομάδες μαχών, απέτυχαν να καταλάβουν τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας Χάρκοβο νότια των ρωσικών συνόρων, αλλά τελικά κατέλαβαν τον έλεγχο του Izyum – μια στρατηγική πόλη πιο κάτω από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που κατευθύνεται προς την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές ανατολικά.
«Αν κοιτάξετε τι κάνουν γύρω από το Izyum, ακολουθεί τις κύριες γραμμές των αυτοκινητοδρόμων και αυτό θα ήταν λογικό, δεδομένου ότι μετακινούν το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού τους οδικώς και σιδηροδρομικώς», λέει ο καθηγητής Γερμανός.
Οι πόλεις που βρίσκονται τώρα στα ρωσικά αξιοθέατα έχουν ήδη βιώσει χρόνια πολέμου από τότε που οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κατέλαβαν για πρώτη φορά μεγάλα τμήματα του Ντονμπάς.
Ο επόμενος μεγάλος στόχος στον δρόμο Μ03 είναι το Σλοβιάνσκ, μια πόλη 125.000 κατοίκων που καταλήφθηκε από δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία το 2014 προτού ανακαταληφθεί.
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) που εδρεύει στις ΗΠΑ λέει ότι εάν η Ουκρανία κρατήσει το Σλοβιάνσκ, η εκστρατεία της Ρωσίας να καταλάβει και τις δύο περιοχές «πιθανότατα θα αποτύχει».
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν μια σειρά από πόλεις πιο ανατολικά σε περιοχές του Λουχάνσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων των Rubizhne, Lysychansk, Popasna και Severodonetsk. Οι πολυκατοικίες έχουν καταστραφεί και οι πολίτες σκοτώνονται στα σπίτια τους.
Αυτές οι πόλεις είναι σημαντικές γιατί ο έλεγχός τους θα επέτρεπε στη Ρωσία να οδηγηθεί δυτικά και να συνδεθεί με τις ρωσικές δυνάμεις που σχεδιάζουν να κινηθούν νοτιοανατολικά του Izyum, λέει το ISW.
Όχι μόνο οι Ρώσοι προσπαθούν να ελέγξουν τις γραμμές ανεφοδιασμού οδικώς, προσπαθούν επίσης να εμποδίσουν την πρόσβαση της Ουκρανίας στις σιδηροδρομικές διαδρομές από τα δυτικά. Ο σιδηρόδρομος είναι η πιο αποτελεσματική μεταφορά για τα ουκρανικά στρατεύματα και τον βαρύ οπλισμό και είναι η ταχύτερη οδός για φυγή αμάχων.
Ο έλεγχος τμημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου θα επέτρεπε επίσης στις ρωσικές δυνάμεις να μετακινήσουν τα στρατεύματά τους και τις προμήθειες τους.
Πηγή: BBC