Αλλαγή… ρότας με νέο εκλογικό νόμο για μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα – Τι θα γίνει αν αποφασιστούν πρόωρες κάλπες
Πάντοτε, οι Σύνοδοι Κορυφής έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Κι όχι μόνο γιατί στις Βρυξέλλες λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις για την τύχη των λαών της Ευρώπης αλλά γιατί ενίοτε στο περιθώριο της Συνόδου, οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν «εκτός πρωτοκόλλου». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της πρόσφατης άτυπης Συνόδου Κορυφής είχε «πηγαδάκι» με αρκετούς ομολόγους του και συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουελ Μακρον.
Της Άννας Καραβοκύρη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδιαφέρθηκε να μάθει για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα κι όταν ο Μακρόν ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για το πότε θα διεξαχθούν εκλογές στην Ελλάδα, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε ορθά-κοφτά: «το 2023…».
- Την ίδια ώρα, από το Μέγαρο Μαξίμου στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι «η Κυβέρνηση είναι σταθερή, είναι αυτοδύναμη με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και παρά τις δύσκολες συγκυρίες συνεχίζει να έχει την αποδοχή της κοινωνίας».
Παράλληλα, επεξεργάζονται εξονυχιστικά κάθε δημοσκοπικό εύρημα. Κι όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικοί παράγοντες «κοινός τόπος όλων των δημοσκοπήσεων είναι ότι οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές και δεν θέλουν πολιτική αλλαγή».
Συμπληρώνουν δε ότι βασική προτεραιότητας της κυβέρνησης είναι να τρέξει το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο προϋποθέτει κυβερνητική σταθερότητα και βάθος χρόνου.
- Μάλιστα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται στον πρωθυπουργό να αλλάξει άμεσα τον εκλογικό νόμο προκειμένου να αποσυνδεθεί η αλλαγή από τις εθνικές εκλογές, ώστε να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση για πολιτικό καιροσκοπισμό.
Όπως είναι ήδη γνωστό, οι εκλογές όποτε και αν γίνουν θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής της αναλογικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως θα στήσει εκ νέου τις κάλπες ώστε να ισχύσει το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ το 2020 με την ενισχυμένη αναλογική.
Ωστόσο, αρκετοί υπουργοί τάσσονται υπέρ της επιστροφής του ενισχυμένου μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, προκειμένου να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση. Πρόκειται για το εκλογικό σύστημα που ίσχυσε για πρώτη φορά το 2009 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2019.
- Με τον παρόντα εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα με ένα ποσοστό 37%- 38% παίρνει τις 40 έδρες μπόνους, αλλά για να πάρει και τις άλλες 10 έδρες και να φτάσει τις 50 θα πρέπει να συμπληρώσει ένα ποσοστό κοντά στο 40%.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δώσει το “πράσινο φως”, τότε η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα πρέπει να γίνει μακριά από την ημερομηνία των εκλογών.