Θύελλα στη Γαλλία για συμφωνία Μακρόν με τους αυτονομιστές της Κορσικής για στήριξη στις εκλογές
Η επίσκεψη που έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών στο Νησί της Ομορφιάς, όπως ονομάζεται η Κορσική, δεν θα πραγματοποιηθεί σε “κατακτημένο έδαφος” -σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποιούν οι Κορσικανοί αυτονομιστές- και αυτό το γνωρίζει ήδη ο Gérald Darmanin. Πλήθος δημοσιευμάτων στη Γαλλία, μετά την αποκάλυψη του Le Canard, αναφέρονται σε αυτή την “συναλλαγή” του Εμανουέλ Μακρόν για υποστήριξή του από τους Κορσικανούς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Στη Γαλλία έχει ξεσπάσει πολιτική θύελλα με αφορμή την συγκεκριμένη αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία ο Γάλλος πρόεδρος διαπραγματεύτηκε την αυτονομία της Κορσικής και μια καλύτερη τύχη για τον φυλακισμένο ηγέτη των αυτονομιστών Υβ Καλονά που είχε φυλακισμένος για τη δολοφονία του νομάρχη Ερινιάκ το 1998.
Σύμφωνα με ανάλυση του aa.fr, ένας μεγάλος αριθμός Κορσικανών είναι θυμωμένος με τη γαλλική εκτελεστική εξουσία και έχουν εκφράσει την αγωνία τους που θα μπορούσε να γίνει αποδοκιμασία, ιδίως μέσω των διαδηλώσεων που έλαβαν βίαιες στροφές τις τελευταίες εβδομάδες, στο νησί ή κατά τις προγραμματισμένες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για ολόκληρη τη Γαλλία, αντίστοιχα τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Για καλό λόγο: η υπόσχεση του υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν το 2017, κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας, επανέλαβε μόλις έγινε πρόεδρος: «Φέρτε την Κορσική στο γαλλικό Σύνταγμα». Με άλλα λόγια, μια μορφή αυτονομίας για το νησί. Αλλά αυτό ήταν το ερώτημα χθες όπως και σήμερα: ποιο; Ποιος είναι ο βαθμός αυτονομίας της Κορσικής και πώς μπορεί να διατυπωθεί
«Δικαιοσύνη και αλήθεια» για τον Yvan Colonna: Η εδαφικότητα των κρατουμένων ή η απελευθέρωση των κρατουμένων
Το στοιχείο που προκάλεσε την έκρηξη της οργής στην Κορσική ήταν η επίθεση, την Τετάρτη 2 Μαρτίου στο κέντρο κράτησης της Αρλ, του Yvan Colonna, ενός Κορσικανού εθνικιστή που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του νομάρχη Claude Erignac, που σημειώθηκε το 1998 στο Ajaccio. Μετά την επίθεσή του από έναν συν-κατάδικο που καταδικάστηκε για τρομοκρατία, ο Colonna, που αρχικά ανακοινώθηκε νεκρός, τελικά δηλώθηκε σε κώμα.
Η επίθεση στον Colonna πυροδότησε οργή στο νησί και επανέφερε εκκλήσεις από εθνικιστικά κινήματα για επανεξέταση των συνθηκών κράτησής του, καθώς και εκείνων του Pierre Alessandri και του Alain Ferrandi, των άλλων δύο καταδικασμένων μελών του “Erignac Commando”. στο σημείο να ζητήσει την απελευθέρωσή τους.
«Δικαιοσύνη και αλήθεια», φώναζαν οι Κορσικανοί διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων αλληλεγγύης, που πραγματοποιήθηκαν στο νησί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι διαδηλώσεις πήραν την όψη συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των βίαιων ομάδων. Οι δυνάμεις ασφαλείας στοχοποιήθηκαν με ρίψεις βλημάτων, αυτοσχέδιων βομβών και βόμβες μολότοφ, που εκτόξευσαν ομάδες κουκουλοφόρων, στις οποίες απάντησαν με πίδακες δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης της περασμένης Κυριακής στη Μπαστιά, ομάδες διαδηλωτών πυρπόλησαν και το κτίριο των Δημοσίων Οικονομικών. Η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο από πυροσβέστες
Η αντίδραση της κυβέρνησης
Ως απάντηση στο μακροχρόνιο αίτημα των κινημάτων της Κορσικής, που αρνήθηκαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις για πολλά χρόνια, και στην πιο πρόσφατη οργή τους, ο Πρωθυπουργός Jean Castex, ο οποίος καταδίκασε σθεναρά τη βία που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, όσο και αν είχαν αρθεί, την Τρίτη 8 Μαρτίου, το καθεστώς του Ιδιαίτερα Κατηγορούμενου Κρατούμενου (DPS) του Yvan Colonna, το οποίο τον εμπόδισε να εκτίσει την ποινή του σε φυλακή της Κορσικής. Την Παρασκευή 11 Μαρτίου, ο Jean Castex έκανε το ίδιο για τους συγκαταδικασμένους Colonna, Ferrandi και Alessandri.
Ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Κορσικής, ο αυτόνομος Gilles Simeoni, που έδωσε συνέντευξη την ίδια μέρα στο BFM TV, εξέφρασε «ένα αίσθημα ικανοποίησης».
«Είναι ο νόμος που ισχύει. Η κατάσταση που επικρατούσε μέχρι σήμερα ήταν αυτή της ανωμαλίας. Το αίτημα για προσέγγιση έγινε με την οιονεί ομοφωνία των πολιτικών δυνάμεων της Κορσικής. Σήμερα, ο μισός δρόμος έχει τελειώσει. Η πόρτα είναι ανοιχτή για μια αποτελεσματική προσέγγιση», δήλωσε ο Simeoni για να σηματοδοτήσει το άνοιγμα του σε συζητήσεις για τη θεσμική διαμόρφωση της Κορσικής, δηλαδή να ορίσει ποια θα είναι η ευθύνη των θεσμών και των πολιτικών ηγετών του νησιού και τι θα πέσει. εντός των προνομίων της κεντρικής εξουσίας, στο Παρίσι, δηλαδή του βαθμού αυτονομίας της Κορσικής.